Nem akar iskolába menni a gyerek? 10 kérdés, amit tegyél fel neki, hogy kiderüljön, mi a baj

A „Mi volt a suliban?” sokszor nem célravezető.

GettyImages-1475485625

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hosszú nyári szünet után sem a szülőknek, sem a gyerekeknek nem könnyű visszarázódniuk a mindennapokba. A korán kelés, az iskola szabta korlátok, a tanárokhoz, társakhoz való egész napos alkalmazkodás még azokat a gyerekeket is kifárasztja, akik alapvetően szívesen járnak iskolába.

Sok családban kerül fel esténként vagy éppen reggelente a „nem akarok iskolába menni” című lemez. Ilyen esetekben érdemes megpróbálni kideríteni, hogy mi okozza az ellenállást, ami aztán segít, hogy a probléma orvosolható legyen.

Miért nem akar iskolába menni a gyerek?

Az iskolára úgy gondolunk, mint arra a helyre, ahol a gyerekek írni, olvasni, számolni tanulnak, majd később lehetőségük lesz elmélyülni a történelem, fizika, biológia tantárgyakban is. A problémát azonban nem feltétlenül a tanulnivaló jelenti. A gyerekben gyűlő feszültséget okozhatja egy osztálytárssal való kapcsolata, pedagógussal való konfliktusa, ha pedig jár valamilyen edzésre, szakkörre az iskola keretein belül, akár arra is érdemes gondolni. Amíg lehetséges, érdemes napi szinten megpróbálni nyomon követni az eseményeket. Mindennap beszéljetek rólam mi volt az iskolában, illetve teremts rá lehetőséget, hogy elmondhassa, mi történt vele aznap. 

Fontos, hogy minél kisebb, annál inkább érzelemvezérelt, így ha elmondja, mi nyomja a lelkét, ne próbáld rögtön megmagyarázni, hogy miért jó neki mégis az iskolában, és soha ne bagatellizáld el a problémáját. Éreztesd vele, hogy elfogadod és megérted az érzéseit: „Igen, megértem, hogy ez rossz volt neked/ideges lettél tőle.” Érezze, hogy bár te nem vagy ott vele az iskolában, de mögötte állsz, számíthat rád, egy biztos pont vagy számára. A „Mi volt a suliban?” kérdés sokszor nem célravezető, az alábbiakban felsoroltak azonban közelebb vihetnek ahhoz, hogy megtudd, mi nyomja a gyerek lelkét.

10 kérdés, amit tegyél fel neki, hogy kiderüljön, mi a baj

  • Volt valami, ami nem tetszett a mai nap/múlt héten a suliban?
  • Mi volt ma/múlt héten a legjobb a suliban?
  • Mit csinálsz a legtöbbször a szünetekben?
  • Ha egy napig tanár lennél, mi az, amit biztosan megtennél?
  • Mi volt a legjobb és a legrosszabb ebéd a héten a menzán?
  • Miből kellene szerinted többet/kevesebbet csinálni a suliban?
  • Volt valami, amiben ma/múlt héten tudtál segíteni valakinek?
  • Mi volt az, amiben neked segített valaki ma/múlt héten?
  • Melyik a legjobb hely a suliban?
  • Van valaki, akivel szívesen cserélnél az osztálytársaid közül? Miért?

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikor beszélj vele?

Iskola után, ha van rá legalább egy fél óra, érdemes kicsit kimenni a játszótérre, sétálni egyet, esetleg betérni egy cukrászdába. A szabad mozgás segít levezetni a felgyülemlett feszültséget, a közös program pedig alkalmat ad rá, hogy a gyerekre egy kicsit jobban odafigyelve beszélgessetek. Érezze, hogy kíváncsi vagy, de ne feszülj rá, mert az megnehezíti, hogy megeredjen a nyelve. Egy másik jó alkalom a beszélgetésre az esti lámpaoltás környéke - bár ezt a szülők kevésbé kedvelik, hiszen ha nagyon elhúzódik, veszélybe kerül a másnapi felkelés. Ha azonban úgy érzed, valami nyomja a lelkét, érdemes kihasználni ezt az ellazult állapotot, hiszen ilyenkor gyakran kérdés nélkül, magától is elmondja.

Nézz tovább: iskolatáskák a múltból

Nehéz összehasonlítani az 50-60 évvel ezelőtti iskolatáskákat a ma kaphatóakkal. Az alábbi képeket a Fortepan gyűjteményéből szemezgettük.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük