Nem akar iskolába menni a gyerek? 6 jel, hogy komolyan kell venni az iskolaundort

Amikor nem szabad elbagatellizálni az iskolaundort.

Iskolaundor tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha felnőttként visszagondolsz az iskolás éveidre, valószínűleg fel tudsz idézni olyan napokat vagy rövidebb időszakokat, amikor egyáltalán nem volt kedved suliba menni. Mikor kedd reggel már epedve vártad a szombatot.

Nem könnyű megélni, amikor szülőként ugyanennek a lelkiállapotnak a jeleit látod a gyerekeden. Bár az iskolaundor sok esetben múló kellemetlenség, de ha hosszabb ideje tart, komolyabb okok is meghúzódhatnak a háttérben. Érdemes figyelni a jeleket, hogy időben észrevedd, ha baj van.

Iskolaundor

A szeptemberi iskolakezdés a legtöbb gyerek számára nem az év kedvenc időszaka. Bár sokan örülnek ilyenkor, hogy újra találkozhatnak a hónapok óta nem, vagy ritkábban látott osztálytársaikkal, a nyári szünet szabadságából nehéz újra visszarázódni a hétköznapokba. Ha azonban az általános iskolás láthatóan rosszul érzi magát, reggelente nincs kedve suliba menni, és az alábbi tünetek közül egy vagy több is jelentkezik nála, szülőként érdemes komolyabban foglalkozni a dologgal.

Jelek, amikre figyelj!

  • Reggeli láz, ami 11 órára már el is múlik.
  • Hirtelen leromlik a tanulmányi eredménye.
  • Fejfájás, hasfájás, hányinger iskolakezdés előtt.
  • Vasárnap este rendszeresen rosszul érzi magát.
  • Hetek óta tartó nyugtalan éjszakák, gyakori ébredések.
  • Zárkózottá válik, nem szeretne beszélni az iskolai dolgokról.

Az iskolaundor mögött

Az iskolaundor mögött állhat a kortárskapcsolatokat érintő probléma. Lehet, hogy nem tud beilleszkedni az osztályközösségbe, különcnek, elszigeteltnek érezheti magát, esetleg csúfolják, piszkálják az osztálytársai. Meglehet, hogy egy vagy több pedagógussal nem jön ki, és ez nyomja rá bélyegét a hétköznapokra. Érezheti úgy, hogy valamilyen tantárgyból lemaradt a többiekhez képest, esetleg matematikából már rég elvesztette a fonalat, és ez nyomasztja hétről hétre egyre inkább. Ennek ellenkezője is okozhat bajt: ha azért lóg ki a sorból, mert sokkal jobb egy vagy több tantárgyból, mint a többiek, az osztálytársak kipécézhetik maguknak.

Mit tehet a szülő?

Igyekezz több időt tölteni vele. Jó közös program lehet a kirándulás, biciklizés, de akár a főzés. Lényeg, hogy szívesen csinálja, és közben legyen alkalmatok kötetlenül beszélgetni. A "Mi volt az iskolában?" kérdésre nem biztos, hogy választ kapsz, de a közös program során esélyes, hogy észrevétlenül megnyílik a gyerek, és mesélni kezd arról, mi történik az iskolában. Fontos, hogy érezze a támogató légkört maga körül, így könnyebb lesz kideríteni, mi okozza a bajt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha úgy ítéled meg, hogy túl kemény dió, érdemes szakember segítségét kérni annak felkutatásában, hogy mi okozza a régóta tartó iskolaundort. Lehet, hogy olyasmire derül fény, amit megold a korrepetálás, ha az osztályon belüli szociális hálója bizonyul gyengének, esetleg érdemes beszélni erről az osztályfőnökkel. Ha van olyan gyerek az osztályban, aki rendszeresen gúnyolja, bántja, a másik gyerek szüleit is bevonhatod a megoldás keresésébe. Ha pedig a probléma túlságosan szerteágazó, vagy túl nagyra nőtt, végső esetben érdemes lehet elgondolkozni az iskolaváltáson.

5 mondat, amit egy fiúnak gyakran hallania kell az apától

Fontos, hogy a gyerekeknek legyen egy támogató, segítő apaképe, hiszen hiánya befolyásolja mind a lányok, mind a fiúk későbbi személyiségét.

5 mondat, amit egy fiúnak gyakran hallania kell az apától: sokat számít, milyen felnőtt lesz belőle

Bárkinek születhet gyereke, de apának lenni életre szóló hivatás, ami nagy felelősséggel jár.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük