Sok öröm, sok kiadás

A négyes ikrek után csak dupla GYES jár. Vannak jószívű emberek, tisztességes alapítványok, akik segítenek, de így is sok mindenre lenne szükségük a babáknak.

Az ikrek érkezése csodálatosan szép, örömteli esemény - tény azonban, hogy a négy baba szükségleteinek biztosítása alaposan megterheli a családi kasszát. Nem beszélve arról, hogy az ikrek után - hiába vannak négyen - csak dupla GYES jár. Gesztesék nem maradtak teljesen magukra a problémával, hiszen időről időre akadnak jószívű emberek, tisztességes alapítványok, akik-amik a maguk - általában erősen behatárolt - lehetőségei között igyekeznek segíteni őket. Ám még így is sok mindenre lenne szükségük a babáknak.

- A költségvetés egyik sarkalatos pontja a pelenka, amiből, gondolom, ipari mennyiségre van szükség…

- A pelenka darabja átlagosan 65 forintba kerül, és naponta körülbelül 25 darabot használnak el a babák. Ha hasmenésük van, ez a szám felmegy negyvenre, de például most, fogzás idején is többször kakilnak.

- Azaz csak a pelenka több tízezer forintba kerül havonta. Kaptok ehhez valamiféle segítséget?
 

- Miután megszülettek az ikrek, egy jókora adagot kaptunk ajándékba Gabika keresztszüleitől, illetve egy kedves hölgytől, akit egyébként nem is ismerünk. Emellett a Libero hármasiker-klubján keresztül a gyártó cég is adott mind a négy babának egy-egy karton pelenkát. Akkoriban a kiságyak alja tele is volt pelussal, de néhány hónap alatt elfogyott ez a mennyiség.

Ennek kapcsán beneveztem az ikreket a Pampers babaszépségversenyébe, melynek győztese 25 csomag pelust kapott a cégtől. Bár sokan szavaztak rájuk, végül csak másodikak lettek. Mégis volt pozitív hozadéka a nevezésnek, mivel valamilyen szinten ismét bekerültünk a köztudatba, és az emberekben felébredt az adakozási kedv. Egy templomi barátunk révén pedig a Bokor, Hazai Rászorulók Alapítványa 60 ezer forintot gyűjtött össze pelenkára.

Egyébként pedig vadásszuk az akciókat, hogy valamivel gazdaságosabban tudjunk kijönni. Azt tapasztaltuk, hogy a nagyon olcsó márkákat nem érdemes megvenni, mert rendszerint a két etetés közötti időszakot sem bírják ki, így inkább a középkategóriásokat választjuk. Emellett minden baba pelenkát kap a barátoktól és a családtagoktól a névnapjára, persze valami apró ajándék kíséretében.

- A babák táplálása ennél is súlyosabb tétel lehet...

- Az ikrek naponta négyszer kapnak tápot, és alapból két decilitert megisznak fejenként. A Humana nevezetű babaételgyártó cég üzletkötője - háziorvosunk, dr. Fajd Zsuzsanna közbenjárására - havonta-kéthavonta hoz egy-két kartonnyi tápszert. Egy alkalommal a Caritas is segített: rendelkezésemre bocsátottak egy 70 ezer forintos keretet, amit babaételre költhettem el. Túlnyomórészt persze meg kell vennünk, ami megint csak nem egyszerű, mivel a tápszereket már-már aranyárban mérik.

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom
- Mit esznek az ikrek a tápszeren kívül?

- Nagyon szeretik a főzeléket, amit én készítek el fele krumpli, fele zöldség arányban. Általában teszek bele egy kis csirkehúst is, édesítésnek pedig almát párolok hozzá. Szerencsére mindannyian erősek, sokat is mozognak, így aztán egyenként négy-négy kis merőkanálnyi főzeléket is megesznek. Csak krumpliból két kiló fogy el három nap alatt.
Gyümölcsből üvegeset kapnak - ezt sajnos nem tudom másképp megoldani, mivel sok fajtának nincs szezonja, és amúgy is sokat sütök-főzök, miközben a kicsikkel is állandóan foglalkozom. Persze ez esetben is figyeljük az akciókat, ha pedig valahol leárazás van, nagyobb tételt veszünk.

- Mosószerből mennyi fogy?

- Legutóbb egy 14 kilós pakkot vettünk, ami körülbelül három hónapra lesz elég. Naponta többször is mosok - előfordul, hogy csak Dettike négy teljes öltözéket fogyaszt el egy nap alatt.

- Hogy oldjátok meg a babák ruházását?

- Ruhákat kezdettől fogva kaptunk innen-onnan, többnyire Gabika keresztszüleitől, de ismerősöktől, sőt, ismeretlenektől is. Egyszer megállt egy taxi a ház előtt, és a sofőr beadott egy csomag babaholmit - azt, hogy ki küldte, ő maga sem tudta. Persze sok közülük nem felel meg az évszaknak, és olyan is akad, amibe még nem nőttek bele a babák. Persze így is örülünk, hiszen előbb-utóbb ezek is jók lesznek. Új holmit ritkán vásárolunk, amit lehet, kilós boltban szerzek be.
 

15 tündéri, kézzel készült gyerekjáték

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Mi az, ami hiányzik a babák téli ruhatárából?

- Jól jönne még néhány vastagabb pulóver, melegebb kantáros nadrág - amit egyébként valamiért a boltokban sem nagyon lehet kapni -, valamint meleg cipők 18-as, 19-es méretben.

- Mire lenne még szükségük az ikreknek?

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Nagyon kellenének autóba való, kilenc kilón felüli gyerekek számára készült gyerekülések, mert a régieket már kinőtték. Fontos lenne, hogy megfeleljenek a szabványnak, ellenkező esetben ugyanis büntetnek. Jól jönne egy fürdetőkarika is - egy ugyan már van, de, ha lenne még egy, egyszerre két babát fürdethetnénk a nagy kádban. Megköszönnénk egy esernyőre csukható ikerbabakocsit - egyet már vettünk egy aukciós oldalon, de kettő kellene. Egyébként van két hagyományos ikerkocsink, de azokkal nem tudunk tömegközlekedni, az autóba pedig csak akkor tudjuk betenni ezeket, ha kivesszük az ülések egy részét, így pedig nem fér be az egész család. Petikének egy nagyobb, lehetőleg fehér rácsos ágyra lenne szüksége, az övé ugyanis nagyon keskeny, mostanában már nem tud megfordulni benne.

Ezt is szeretjük