4 fontos kedvezmény és támogatás kismamáknak

Amire nem is gondolnál

A gyerek mellett minden perc és forint számít. Légy tájékozott, és használd ki a kevésbé ismert lehetőségeket is!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kismamaként az embernek minden fillérre szüksége van. A legalapvetőbb támogatásokat szinte mindenki ismeri, úgyhogy a kilencedik hónap végére már nemcsak jó tanácsokkal, de a TGYÁS, GYES, GYED és egyéb kedvezményekről szóló intelmekkel is gazdagabb leszel, az igényléshez szükséges irathalmokról nem is beszélve.

Vannak azonban olyan kedvezmények és támogatások, melyekről ritkábban hallani. Időben, pénzben és kényelemben is sokkal több illet meg kismamaként, mint gondolnád: ismerd meg azokat a kevésbé emlegetett lehetőségeket, melyeket kár lenne nem kihasználni!

Biztos munkaviszony

Amikor végre megpillantod a teszten a várva várt plusz jelet, nem csoda, ha az első örömteli gondolatok után komorabb dolgok is eszedbe ötlenek. Vajon mi lesz a munkahelyeden, ha megtudják? A válságnak köszönhetően még a legmegbízhatóbb vállalatoknál is leépítések sorozata indult meg, így nem csoda, ha tartasz attól, hogy terhességed esetleg hátrány is lehet a vezetőség szemében.

Ha nem szeretnéd, az első pár hónapban nem muszáj mindenkinek elárulnod, hogy babát vársz, de amikor elkezd domborodni a pocakod, jobb, ha a jövőre is gondolsz, és leülsz beszélni főnököddel. Az állásod elvesztésétől ugyanis nem kell tartanod, hiszen a törvény garantálja, hogy a terhesség teljes időtartama alatt, a szülést követő három hónapban, valamint a szülési szabadság alatt nem rúghatnak ki.

Attól sem kell tartanod, hogy, bár visszamennél dolgozni, az első napon máris a felmondásoddal találod szembe magad, ugyanis a felmondási tilalom révén még egy hónapig biztonságban vagy. Ez azt jelenti, hogy bármilyen indokkal is, a felmondási idővel együtt leghamarabb a szülési szabadság utáni második hónapban szűnhet meg a munkaviszonyod, ez pedig elegendő idő arra, hogy új állás után nézz.

Kedvezmények a szülés után

Ha nem a GYES mellett döntesz, és a 24 hetes szülési szabadság után visszamész dolgozni, a szülés után jár egy kis könnyítés. Gyermeked egy éves koráig munkaadód nem kötelezhet túlórára vagy rendkívüli munkavégzésre még akkor sem, ha te ebbe beleegyeznél. Emellett azonban igénybe veheted a szoptatási munkaidő-kedvezményt is, ami akkor is jár, ha tápszerrel eteted gyermeked. A baba hat hónapos koráig ez naponta két órát jelent, majd a kilencedik hónap végéig még egy órát.

De nem csak a szoptatás miatt illet meg valamivel több szabadidő. Természetesen akkor is gyermeked mellett a helyed, amikor megbetegszik, vagy valami gond adódik vele, ezért három éves koráig fizetés nélküli, gyermekgondozási szabadság illet meg. Tíz éves koráig további szabadnapokat vehetsz igénybe, ha gyermekgondozási segélyben részesülsz, ezt követően azonban már csak otthoni ápolás céljából maradhatsz mellette, amikor beteg, egészen 12 éves koráig.

Tömegközlekedés kismamaként

Sok esetben még akkor sem kerülheted el a tömegközlekedést, ha porontyod még egészen apró. Ha nem tudsz vezetni, vagy nincs autód, az egyetlen megoldás az egyre dráguló buszozás, miközben a GYED összege a legalacsonyabb nyugdíjjal azonos, ráadásul még egy gyereket is el kell látnod. Szerencsére azonban egyre több nagyvárosban terjed a kismamabérlet, amit akkor vehetsz igénybe, ha GYES-en vagy GYET-en vagy. Az 50%-os kedvezmény nagy segítség lehet ezekben az időkben, amikor minden megtakarított forintban további pelenkákat látsz.

Kaposváron, Szolnokon, Sopronban, Debrecenben és Budapesten nem kell a teljes árú bérletet kifizetned, és a diákokhoz és a nyugdíjasokhoz hasonló kedvezményben részesülhetsz. Fontos kis apróság, hogy a fővárosban csak akkor vagy jogosult a kedvezményes bérletre, ha állandó budapesti lakcímmel rendelkezel. Ideiglenes cím vagy tartózkodási hely esetén ez nem jár, annak ellenére, hogy a jogszabály értelmében ezekben az esetekben is megilletne a kedvezmény. Bár egyelőre még csak a helyi közlekedés olcsóbb, a MÁV és a Volán is tervezi hasonló kedvezmények bevezetését.

Gyerekvállalás és tanulás?

2007-től megszűnt a kismamák tandíjmentessége, helyette mindössze pár plusz pontban részesülnek a felvételi eljárás során. A gyereket a felsőfokú nyelvvizsgával tartották egyenértékűnek, így, ha szülés után szeretnél továbbtanulni, éppen ötven ponttal van nagyobb esélyed bekerülni az államilag finanszírozott helyekre. A levelező és esti képzések nagy része azonban költségtérítéses, a baba mellett pedig nagy valószínűséggel ilyet választanál, hiszen nincs időd bejárni a nappalis előadásokra.

Bár az állami támogatás megszűnt, sok egyetem és főiskola továbbra is biztosít kedvezményeket a kismamáknak.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán 30%-kal olcsóbban tanulhatnak a kisgyerekesek, míg a Pécsi Tudományegyetemen és a Károly Róbert Főiskolán úgy próbálnak segíteni az anyukákon, hogy ingyenes gyermekfelügyeletet biztosítanak, így arra is van lehetőség, hogy az államilag finanszírozott nappali képzést válasszák.

Ezt is szeretjük