Csak ez a napszemüveg jó a gyerekeknek a szemész szerint: mutatjuk, milyen jelzést keress

Fontos, hogy az UV-A és az UV-B sugarakat is kiszűrje.

GettyImages-1028786012

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ultraibolya sugárzás a napfény láthatatlan, rövid hullámhosszú sugárzása. Ugyan az UV-sugarak nagyobb részét az ózonréteg kiszűri, ám az emberi tevékenység környezetkárosító hatásai miatt az atmoszféra ózontartalma csökken, így az elmúlt évtizedekben egyre fontosabbá vált a fényvédők használata.

Bár az UV-sugárzás káros hatásai hallatán elsősorban a bőrre asszociálunk, valójában a szemre is veszélyes. Ha a legkisebbek szemét szeretnénk óvni tőlük, nem mindegy, milyen napszemüveget választunk.

Szemet veszélyeztető UV-sugárzás

Az EPA - United States Environmental Protection Agency - jelentése szerint egy átlagos ember az őt ért UV-sugárzás jelentős részét 18 éves kora előtt kapja. Mivel a gyermeki szervezet szövetei még kisebb mértékű UV-sugárzás kiszűrésére alkalmasak, ezért az ő szemük a leginkább veszélyeztetett. Mind az UV-A, mind az UV-B sugárzás negatív hatással van a szemre. Előbbi bár kisebb energiát hordoz, a szem elülső szövetei kevésbé nyelik el, így több károsodást okoz. Ezzel szemben az UV-B sugárzás nagyobb energiájú, ám jelentősebb részét elnyeli a szaruhártya és a szemlencse.

Különösen a nyári hónapokban 11-15 óra között, és kimondottan fényvisszaverő felszínek közelében - például vízparton, homokos részeken - jelent veszélyt az ultraibolya sugárzás. A szemet nagy mennyiségben érő UV-sugárzás hosszabb távon elősegíti a szürke hályog, a szemhéj bőrén és magában a szemben is a rákos elváltozások, illetve az úgynevezett kúszóhályog - pterygium - kialakulását. Ez utóbbi egy olyan szemgyulladás, melyet nagyobb gyakorisággal figyeltek meg vízparton, illetve magashegységekben dolgozóknál. 

Ilyen napszemüveget válassz a gyereknek

Dr. Faruk H. Örge, az Ohio állambeli Cleveland-i UH Rainbow & Children’s Hospital gyermekszemészeti igazgatója szerint először is fontos, hogy olyan napszemüveget keress, mely mind az UV-A, mind az UV-B sugarakat képes blokkolni. Ha egy napszemüvegen csak az „UV-védelem” felirat szerepel, az azonban nem szerepel rajta, hogy 100%-os UV-védelmet nyújt mind az UV-A, mind az UV-B sugarak ellen, akkor inkább ne vedd meg. Ha a 100%-os UV-A és UV-B védelem feliratot nem látod rajta, akkor keress olyat, amelyen megtalálod az UV400-as jelzést. Ez azt jelzi, hogy minden 400 nanométeres hullámhosszig terjedő fénysugarat blokkol - beleérve az UV-A és UV-B sugarakat is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amire még figyelj oda

Ha napszemüvegben van a gyerek, ne hagyd, hogy feltegye-levegye, mert így a pupillának folyamatosan alkalmazkodnia kell a szemet érő fénymennyiséghez. Ez a felnőttek esetében is igaz, de a gyerekek szeme nagyobb pupilláiknak és szemük kevésbé érett szerkezetének köszönhetően akár 70%-kal több UV-sugárzást enged be a retinába, mint egy felnőtté.

Nézd meg képeken az UV-sugárzás hihetetlen hatását!

A fotókon olyan bőrhibák váltak láthatóvá, amiket egyébként szabad szemmel még nem lehet látni.

Forrás: semmelweis.hu 

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük