Miért nem ajánlott terhesség alatt kánikulában napozni? 5 dolog, amire mindenképp ügyelj babavárás alatt
A pocaklakót csak mértékkel szabad kitenni a napsugárzásnak.

GettyImages-1210299908
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a nyári napsugarak a legtöbb kismamát feltöltik és jó kedvre derítik, sokaknál felmerül a kérdés, hogy a kánikulában szabad-e napozniuk, illetve mennyire biztonságos a Balatonban vagy más hazai élővízben, esetleg termálfürdőben, sós tengerben fürdeni?

A napozás terhesség alatt számos egészségügyi kockázatot rejt magában, de a napbarnított bőrről kismamaként sem kell feltétlenül lemondanod. A titok a mértékletességben és pár egyszerű szabály betartásában rejlik.

Ezekre figyelj, ha terhesen napoznál

A napozásnál alapvető szempont, hogy a kismama ne égjen le, ez pedig nem csak akkor következhet be, ha például dél és három között tartózkodik a napon. Mivel a terhesség idején a bőr eleve érzékenyebb, így az erős napsugarak könnyebben kárt tehetnek benne, ezáltal gyorsabban leéghet, vagy olyannyira felforrósodhat a teste, ami már a magzat szervezetét is megterhelheti.

GettyImages-1022739458

Ne tartózkodj tűző napon!

Előfordulhat, hogy egy nyaralás, strandolás, napozás alkalmával a kismama testhőmérséklete 39 fok fölé megy, ami a baba szervezetét egészségkárosító mértékben is megterhelheti. Ezért fontos leszögezni, hogy az odabent cseperedő magzatot csak mértékkel szabad kitenni a nap melengető sugarainak. A kismama ne tartózkodjon a tűző napon, és ügyeljen arra, hogy a pocakját ne érje a közvetlen égető sugárzás. A legjobb, ha árnyékos helyen pihen, hiszen ezzel megelőzhető a test túlzott felmelegedése is.

Kalap és lágy esésű ruha legyen rajtad!

A várandós nőt nem csak leégés vagy a test felmelegedése veszélyezteti. A kismama vérnyomása is leeshet a túlzott melegben, a vérerek kitágulnak. A túlzott meleg és a napon történő tartózkodás során a szervezet megpróbálja a belső hőmérsékletét az optimális tartományban tartani, ennek részeként kitágulnak a véredények, hogy a test nagyobb hőmennyiséget tudjon leadni, ami viszont a vérnyomás csökkenését okozza. A napszúrás is veszélyes, amelyet a hosszabb ideig történő, tűző napon tartózkodás válthat ki, hiszen olyan kellemetlen tünetei lehetnek, mint a hányinger, fejfájás, láz. Érdemes a fejet kalappal védeni, de legyen a kismamánál egy könnyű anyagú, lágy esésű ruha is, amellyel óvhatja testét és pocakját a nagy melegtől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Folyadékpótlás, napfényvédő krém használata

A kismama ügyeljen a fokozott folyadékpótlásra, igyon sok vizet, szénsavas ásványvizet vagy gyümölcslevet, illetve ne feledkezzen meg a napfényvédő krém használatáról sem! Legalább SPF 30-as faktorszámú, de inkább SPF 50-es készítményekkel vedd fel a harcot a nap erős sugaraival szemben!

Meddig lehet fürdőzni várandósan?

A szakemberek azt javasolják, hogy addig, amíg a méhszáj teljesen zárt, nyugodtan lehet hódolni a vízi sportoknak, az úszásnak, már csak azért is, mivel a vízben az ízületek nincsenek nagy terhelésnek kitéve, így a kismamának is könnyebb a vízben való mozgás. A magas hőmérsékletű termálvizeket ugyanakkor érdemes kerülni, hiszen a meleg hatására nemcsak a tested, de a magzatvíz is felmelegszik, ami a kicsi szervezetét is megterheli.

Amennyiben az uszodát preferálod, érdemes még előtte tájékozódni a víz klórtartalmáról, mivel a hüvelyflóra védekezőképessége gyakran csökken a teresség során, a klór pedig könnyedén kikezdheti. A bányatavakat is mellőzd ebben az időszakban, hiszen ezek vizei különböző kórokozókkal lehetnek tele.

GettyImages-1194316591

Várandósan sem kell tehát elkerülnöd a Balatonban való fürdést, vagy lemondanod álmaid nyaralását még a baba megérkezése előtt. Csupán egy kis odafigyelés és fokozott óvatosság kell ahhoz, hogy az idei nyár is éppolyan gondtalanul teljen, mint az előzőek.

Így nyaraltak szüleink a 70-es, 80-as években

Gyerekként természetesen a sátor és a kemping mellett a vízibiciklizés és fagyizás sem maradhatott ki. Retró nyaralós fotókat mutatunk a '70-es, '80-as évekből.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük