Vörös, viszkető foltok a gyerek bőrén: napallergia vagy valamilyen csípés?
Borzasztó kellemetlen, és sajnos a gyerekek még nehezebben viselik.

gyerek-strandon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legvidámabb, strandon töltött napot, de egy jókedvű kerti játékot is tönkretehetnek a kellemetlen bőrkiütések, melyek a napsütés hatására jelennek meg.

A gyerekek különösen nehezen viselik az ilyesmit, ezért a szülő, fontos, hogy felismerje, és mielőbb a problémának megfelelően próbálja enyhíteni a rossz érzést, bőrpírt.

Nehezítő tényező, hogy a napallergia hasonlíthat csípésekre, ezért elsőre könnyen összetéveszthető azok bőrtüneteivel. A jelekre és különbségekre világítunk rá a következőkben.

A napallergiáról

A napallergia, másik nevén szoláris urticaria nem a szó hagyományos értelmében jelent allergiát. Nem valamilyen anyagra vagy ételre lesz kiütéses a bőr, hanem a napfény hatására jelentkeznek az allergiáéhoz hasonló bőrtünetek, csalánkiütések.

Napallergiás bőr.
Napallergiás bőr.

A napallergia előfordulási aránya 1% körül mozog. Az, hogy mitől alakul ki, nem tisztázott, de valószínűsítik, hogy genetikai háttere van, és a napallergiára való hajlamosság öröklődhet. Ezért van az is, hogy a napallergiát kinőni nem lehet, csupán előfordulhatnak olyan évek, amikor kevésbé, vagy egyáltalán nem jelentkezik.

Tünetek és különbségek

A napallergia tünetei kísértetiesen hasonlíthatnak néhány rovar csípésére. Mégis vannak különbségek, és ezeket kis odafigyeléssel fel lehet ismerni.

A napallergia tünetei

  • Napfény hatására megjelent bőrpír.
  • Egyenetlenné váló bőrfelszín.
  • Hólyagocskák a bőrön.
  • Bőrviszketés, a bőr égő, forró érzése.
  • Csalánkiütés.

A csípéseket úgy lehet legkönnyebben megkülönböztetni a napallergiától, hogy a napallergia - általában, de komoly érzékenység esetén nem kizárólag - azokon a bőrterületeken jelentkezik, melyeket napfény ért, míg a csípések testszerte bárhol előfordulhatnak, a ruhával fedett részeken is. A csípések apróbbak, elkülönülőbbek, a napallergia foltokban jelentkezik. Mindemellett a napallergia jelentkezéséhez a napon tartózkodás feltételének is teljesülnie kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Indulhat a Ferrari kaland a Shellnél!

Válassza minőségi üzemanyagainkat, gyűjtse a Kuponokat, és hajtson rá a rollerekre!

Promóciónkban 3 Ferrari rollert kínálunk a család minden tagjának: felnőtt, gyerek és freestyle. Ha összegyűjtött 4 db Promóciós Kódot, a Webshopból megvásárolhatja a kiszemelt Ferrari rollert ingyenes magyarországi kiszállítással.

A tájékoztatás nem teljes körű. További részletek: shell.hu

Promóció

Az egyszerű csípésekhez képest sokkal erősebb bőrirritációt érez a napallergiás, a bőrfelület érzékennyé válik, megvakarva ég, fáj, akárcsak egy napégés. Értelemszerűen nincsenek fullánknyomok sem a napallergia-kiütések esetén.

Mi a teendő?

A napvédő krém használata, a tűző nap, illetve a 11-15 óra közötti időszakban a napon tartózkodás kerülése segíthet elébe menni a napallergiának, de előfordulhat, hogy minden elővigyázatosság ellenére jelentkeznek a tünetek.

A tüneteket felismerve fontos, hogy a bőrt ne érje tovább napfény, tehát a gyereket napfénytől védett helyre kell vinni. A patikákban kaphatók különböző gyulladáscsökkentő hatású krémek és spray-k a napallergia enyhítésére. Egy frissítő zuhany után érdemes kezelni ezzel a bőrfelületet. Fontos a bőr hűtése, akár egy vizes frottírtörölközővel.

Ha út közben, például kirándulás közben jelentkezik a napallergia, akkor nehezebb a szülő dolga, de mindenképp fontos valamivel, kendővel, kardigánnal takarni a gyerek bőrét a napfénytől, és mindig az árnyékos helyeket keresni. Amennyiben erre van lehetőség, érdemes inkább hazamenni, és elnapolni a kiruccanást.

A napallergiás tünetnek vélt bőrpír lehet egy komolyabb baj jele is, melyet fényérzékenység kísér. Ezért, ha gyerekeknél jelentkezik, akkor különösen fontos orvosi véleményt kérni. Ha a bőrpír a hűtés, a krém vagy spray hatására sem enyhül, akkor is érdemes elmenni az orvoshoz, mivel a piros, napallergiás bőrtüneteknek napfénytől védett helyen egy nap alatt mindenképp enyhülést kellene mutatniuk.

Betegségek bőrkiütései

Korábbi cikkünkben a különböző betegségek bőrkiütéseit mutattuk be.

Ajánlóképek: Getty Images.

Ezt is szeretjük