Vörös, viszkető foltok a gyerek bőrén: napallergia vagy valamilyen csípés?

Borzasztó kellemetlen, és sajnos a gyerekek még nehezebben viselik.

gyerek-strandon

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legvidámabb, strandon töltött napot, de egy jókedvű kerti játékot is tönkretehetnek a kellemetlen bőrkiütések, melyek a napsütés hatására jelennek meg.

A gyerekek különösen nehezen viselik az ilyesmit, ezért a szülő, fontos, hogy felismerje, és mielőbb a problémának megfelelően próbálja enyhíteni a rossz érzést, bőrpírt.

Nehezítő tényező, hogy a napallergia hasonlíthat csípésekre, ezért elsőre könnyen összetéveszthető azok bőrtüneteivel. A jelekre és különbségekre világítunk rá a következőkben.

A napallergiáról

A napallergia, másik nevén szoláris urticaria nem a szó hagyományos értelmében jelent allergiát. Nem valamilyen anyagra vagy ételre lesz kiütéses a bőr, hanem a napfény hatására jelentkeznek az allergiáéhoz hasonló bőrtünetek, csalánkiütések.

Napallergiás bőr.
Napallergiás bőr.

A napallergia előfordulási aránya 1% körül mozog. Az, hogy mitől alakul ki, nem tisztázott, de valószínűsítik, hogy genetikai háttere van, és a napallergiára való hajlamosság öröklődhet. Ezért van az is, hogy a napallergiát kinőni nem lehet, csupán előfordulhatnak olyan évek, amikor kevésbé, vagy egyáltalán nem jelentkezik.

Tünetek és különbségek

A napallergia tünetei kísértetiesen hasonlíthatnak néhány rovar csípésére. Mégis vannak különbségek, és ezeket kis odafigyeléssel fel lehet ismerni.

A napallergia tünetei

  • Napfény hatására megjelent bőrpír.
  • Egyenetlenné váló bőrfelszín.
  • Hólyagocskák a bőrön.
  • Bőrviszketés, a bőr égő, forró érzése.
  • Csalánkiütés.

A csípéseket úgy lehet legkönnyebben megkülönböztetni a napallergiától, hogy a napallergia - általában, de komoly érzékenység esetén nem kizárólag - azokon a bőrterületeken jelentkezik, melyeket napfény ért, míg a csípések testszerte bárhol előfordulhatnak, a ruhával fedett részeken is. A csípések apróbbak, elkülönülőbbek, a napallergia foltokban jelentkezik. Mindemellett a napallergia jelentkezéséhez a napon tartózkodás feltételének is teljesülnie kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az egyszerű csípésekhez képest sokkal erősebb bőrirritációt érez a napallergiás, a bőrfelület érzékennyé válik, megvakarva ég, fáj, akárcsak egy napégés. Értelemszerűen nincsenek fullánknyomok sem a napallergia-kiütések esetén.

Mi a teendő?

A napvédő krém használata, a tűző nap, illetve a 11-15 óra közötti időszakban a napon tartózkodás kerülése segíthet elébe menni a napallergiának, de előfordulhat, hogy minden elővigyázatosság ellenére jelentkeznek a tünetek.

A tüneteket felismerve fontos, hogy a bőrt ne érje tovább napfény, tehát a gyereket napfénytől védett helyre kell vinni. A patikákban kaphatók különböző gyulladáscsökkentő hatású krémek és spray-k a napallergia enyhítésére. Egy frissítő zuhany után érdemes kezelni ezzel a bőrfelületet. Fontos a bőr hűtése, akár egy vizes frottírtörölközővel.

Ha út közben, például kirándulás közben jelentkezik a napallergia, akkor nehezebb a szülő dolga, de mindenképp fontos valamivel, kendővel, kardigánnal takarni a gyerek bőrét a napfénytől, és mindig az árnyékos helyeket keresni. Amennyiben erre van lehetőség, érdemes inkább hazamenni, és elnapolni a kiruccanást.

A napallergiás tünetnek vélt bőrpír lehet egy komolyabb baj jele is, melyet fényérzékenység kísér. Ezért, ha gyerekeknél jelentkezik, akkor különösen fontos orvosi véleményt kérni. Ha a bőrpír a hűtés, a krém vagy spray hatására sem enyhül, akkor is érdemes elmenni az orvoshoz, mivel a piros, napallergiás bőrtüneteknek napfénytől védett helyen egy nap alatt mindenképp enyhülést kellene mutatniuk.

Betegségek bőrkiütései

Korábbi cikkünkben a különböző betegségek bőrkiütéseit mutattuk be.

Ajánlóképek: Getty Images.

Ezt is szeretjük