Miért hat csodásan a gyerekre a nagyszülőkkel eltöltött idő? Nem csak kevesebb érzelmi problémájuk van

A gyerek fejlődésére pozitívan hat a nagyszülőkkel eltöltött idő.

nagymama-unoka

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban sajnos számos családnak kell nehezen áthidalható földrajzi távolságokkal megküzdenie, így a nagyszülők sokszor több száz vagy akár több ezer kilométerre kerülnek felnőtt gyerekeiktől, unokáiktól.

Pedig több kutatás arra enged következtetni, hogy azok a gyerekek, akiknek mindennapjaiban nagyszüleik örömmel és aktívan részt vesznek, minőségileg más életet élnek, mint kevésbé szerencsés társaik.

A nagyszülőkkel töltött idő hatása

Kevesebb érzelmi és viselkedési probléma

Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint a nagyszülők jelenléte nagyban hozzájárul az unokák jóllétéhez. Egy több mint 1500 gyermek bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek nagyszüleikkel, ezáltal több felnőtthöz kötődnek, kevesebb érzelmi és viselkedési problémájuk van.

Jobb alkalmazkodási képesség

Mivel kicsi koruk óta megszokták, hogy nem csak a szüleik véleménye fontos, nem csak hozzájuk kell igazodniuk, a nagyszülők mindennapokban való részvételének köszönhetően a gyerekeknél jobb alkalmazkodási képességet mutattak ki a kutatók. Ez minden családtípusban így volt, de különösen igaz volt az elvált családokból származó kamasz gyerekek esetében.

A kutatás szerint a nagypapák részvétele a család életében a nagymamáktól függetlenül pozitív hatással van a gyerekek fejlődésére. A különbség annyi, hogy míg a nagymamák jobban részt vesznek az ápolásban, gondozásban, addig a nagypapák inkább a mentorálás terén és az aktívabb tevékenységek során tudnak összekapcsolódni az unokákkal.

Szélesebb látókör, praktikus ismeretek

A több generáció együttműködése - még akkor is, ha nem egy fedél alatt élnek - a gyerekek számára szélesebb látókört biztosít. A kicsik sok olyan történetet is hallhatnak a nagyszülőktől, melyeket a szüleiktől nem. Az elmúlt évtizedek eseményeit, akár történelmi összefüggéseket is jobban átláthatnak mindennek köszönhetően. Ráadásul a több generáció életének megismerése a folytonosság érzetét jelenti a gyerek számára, azt a megnyugtató érzést adja, hogy megvan a helye a családban és a világban. Mindezeken túl pedig számos olyan praktikus ismeret - a tésztagyúrástól kezdve a barkácsolásig - birtokába is juthatnak a nagyszülőkkel együtt töltött órák, napok alatt, melyeket kevésbé ráérő szüleiktől nem tudnának megtanulni.

Idősek tisztelete

Világunk fiatalságkultuszban él, félünk az öregedéstől, és elutasítjuk a halált. Az a gyerek, aki úgy nő fel, hogy nincs szorosabb kapcsolata idős emberekkel, valószínűleg jóval kevesebbet tud arról, hogy életkorukból és tapasztalatukból adódóan mekkora tudás birtokában vannak a 60 év feletti emberek. Aki azonban rendszeresen minőségi időt tölt nagyszüleivel, sokat beszélget, sok közös programja van velük, annak számára evidenssé válik, miért is kell tisztelni az időseket.

Harmonikusabb családi légkör

A nagyszülők érett személyiségükből adódóan - és mivel a mindennapos gyereknevelés terhe nem az ő vállukat nyomja - általában türelmesebben állnak a hisztikhez és családi konfliktushelyzetekhez. Amennyiben a főbb nevelési elveket illetően megvan az egyetértés a nagyszülők és a szülők között, úgy a gyerekek harmonikusabb családi légkörben nőhetnek fel. Nem beszélve arról, hogy ha a nagyszülők jóvoltából a szülőknek rendszeresen jut egy szusszanásnyi idejük magukra is, némi feltöltődésre, ők is kipihentebben, türelmesebben állnak majd a gyerekneveléshez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fordítva is működik

A nagymamák és unokáik között fennálló, erős érzelmi kapocs lehet az egyik magyarázat arra, hogy a nők miért élnek tovább a férfiaknál. Az úgynevezett „nagymama-hipotézis” szerint azok a nagymamák, akik tevékenyen részt vesznek az unokáik életében, hosszabb életre számíthatnak. Aktív, támogató jelenlétük tehát nemcsak az unokák - és ezáltal saját felnőtt gyerekeik életét - teszi könnyebbé, hanem saját életükre is jó hatással van.

Az amerikai Emory Egyetem kutatói pedig nemrégiben egy egészen különleges kapcsolatot is kimutattak nagymamák és unokáik között. Kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy míg a nagyszülőkből a saját - már felnőtt - gyerekeik inkább csak kognitív empátiát váltanak ki, addig unokáik felé erős érzelmi empátiával fordulnak. Amikor a gyerek nevet, a nagymama is örül, ha pedig szomorú, vagy sír, a nagymama nem csak érti, de valóban képes átérezni unokája fájdalmát.

Vicces nagyi

A fiatal férfi úgy érezte, másokkal is meg kell osztania azt, hogy milyen szórakoztató és elragadó is az ő nagyija, ezért úgy döntött, mókás képeket és videókat készít vele, ezeket pedig az Instagramra posztolja majd.

Zseniális, ahogy kimaxolja az életet a 95 éves nagyi: unokájával tarolnak az Instán vicces képeikkel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük