Milyen fájdalomcsillapítót szedhetsz, ha babát vársz?

Bár kismamaként nem szabad túlzásba vinned a gyógyszerszedést, ha nagy a baj, van, ami segíthet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A terhesség alatt óvatosan kell bánni a gyógyszerekkel, ugyanis a kemikáliák a méhlepényen keresztül a babához is eljutnak, és nem feltétlenül tesznek jót neki. Nem csoda, hogy a legtöbb kismama tanácstalan helyzetbe kerül egy fejfájástól is, és inkább semmit nem mer bevenni.

Pedig a fejgörcs ellen a legtöbb esetben tényleg csak a gyógyszerek használnának, és van is olyan fájdalomcsillapító, mely mérsékelt mennyiségben - tehát, ha tényleg csak akkor alkalmazod, amikor muszáj - a babának sem árt. Ha tehát frontérzékeny vagy, netán migrénes, nem kell aggódnod: a terhesség nem feltétlenül jelent egyet a hosszas, kínzó fájdalommal.

Tudd meg, milyen gyógyszert vehetsz be, ha nagy a baj, és mi az, amit valóban kerülj, mialatt babát vársz!

Ki dönti el, milyen gyógyszert szedj?

Azt, hogy a terhességed alatt mikor milyen gyógyszert szedj, az orvosoddal együtt kell eldöntened, miután mérlegeltétek az adott készítmény által kínált előnyöket a lehetséges kockázatokkal szemben. Legyél azonban körültekintő, és minden esetben csak olyan orvos tanácsára szedj gyógyszert, aki tudja, hogy babát vársz. Kerüld a felesleges tablettaszedést is, ugyanis nagyobb, netán túlzott mennyiségben alkalmazva egyik gyógyszer sem tesz jót a babának, ha az csak fájdalomcsillapító is.

Hogy bizonyos helyzetben milyen orvosságot kapsz, az a legújabb kutatási eredményektől is függ. Sokféle lista létezik a biztonságos, valószínűleg biztonságos és ártalmas gyógyszerekről, melyek alapján te is megpróbálhatod eldönteni, melyik a jó orvosság, és melyik nem, de nem árt, ha szakember véleményét is kikéred. A dobozban található utasítás haszna is korlátozott, mivel a legtöbb arra figyelmeztet, hogy a gyógyszer a terhesség alatt csak az orvos tudtával szedhető, még akkor is, ha a biztonságos listán szerepel.

Tiltott ételek listája kismamáknak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mit ne szedj, ha babát vársz?

Egyes fájdalomcsillapítók fejlődési rendellenességekhez vezethetnek, éppen ezért szedésük nem ajánlott, ha babát vársz. Tudd meg, mely szereket kerüld, és milyen kockázatokkal járhat szedésük!

Aszpirin

Az aszpirin a harmadik harmadban a legkockázatosabb, amikor már egy átlagos adag is negatívan befolyásolhatja a magzat fejlődését, de más problémákat is okozhat. A szer antiprosztaglandin, és mivel a prosztaglandin segíti elő a magzat beágyazódását, az első trimeszterben is kockázatos lehet aszpirint szedned. A hormonnak a vajúdás lefolyásában is nagy szerepe van, a termelődését gátló aszpirin így megnyújthatja mind a terhesség, mind a vajúdás időtartamát. Egyéb komplikációkat is okozhat azonban a szülés közben.

Mivel az aszpirin gátolja a véralvadást, amennyiben a szülés előtti két héten aszpirint szedsz, fennáll a veszélye annak, hogy a vajúdás ideje alatt erősebben vérzel majd. Ezzel együtt az is előfordulhat, hogy az aszpirin miatt az újszülöttnek is vérzékenységi problémái lesznek. Ha tehát a terhességed utolsó harmadában jársz, semmiképpen ne aszpirinnel próbáld csillapítani a fejfájásodat, de lehetőség szerint a terhesség korábbi szakaszában is kerüld.

Ibuprofen-tartalmú készítmények

Az ibuprofen ugyancsak kellő elővigyázattal ajánlott a terhesség alatt. A legnépszerűbb ibuprofen-tartalmú készítmények közé tartozik az Algoflex, a Nurofen, az Advil és a Melfen. Bizonyos szempontból ezek a gyógyszerek hasonlítanak az aszpirinhez, vagyis aki erre érzékeny, annál keresztreakciót válthatnak ki. Mivel az utolsó harmadban veszélyes lehet a magzatra, elnyújthatja a terhességet és a vajúdást, ebben az időszakban egyáltalán ne szedd. Legfeljebb tehát csak a terhesség korábbi szakaszában vegyél be ibuprofen-tartalmú fájdalomcsillapítót, akkor is csak rövid ideig, és csak olyan orvos tanácsára, aki tudja, hogy gyermeket vársz.

Mit szedhetsz a terhesség alatt?

Bár nem árt az óvatosság a fájdalomcsillapítókkal szemben, nem kell teljes mértékben elvetned őket. Bár először érdemes a gyógyszermentes kezeléseket kipróbálnod, lehetnek olyan helyzetek, amikor a fájdalmat, netán a lázat nem tudod másképp megszüntetni, csak orvossággal. Tudd meg, mi az, ami szóba jöhet, természetesen abban az esetben, ha az orvosod is az adott készítményt ajánlja!

Paracetamol-tartalmú gyógyszerek

A gyógyszerészek az paracetamol-tartalmú készítményeket tartják jó aszpirinhelyettesítőnek. A hazai patikák kínálatából ebbe a csoportba tartozik a Panadol, a Mexalen, az Efferalgan és a Ben-u-ron. Ezeknek a készítményeknek a mérsékelt használata nem jelent kockázatot a terhesség alatt, de csak akkor szedd őket, amikor feltétlenül szükséges.

Mielőtt bármit is bevennél, kérdezd meg az orvosodat, hogy szerinte milyen feltételek mellett vehetsz be paracetamol-tartalmú szereket, hiszen az sem jó ötlet, ha aszpirin helyett számolatlanul kapkodod be az azt helyettesítő fájdalomcsillapítókat.

Algopyrin

Ahogy az összes többi gyógyszerrel, az Algopyrinnel is óvatosnak kell lenned. A terhesség első három hónapjában és az utolsó hat héten a szedése nem ajánlott, a köztes időszakban azonban láz- és fájdalomcsillapítás céljából is sok orvos írja fel kismamáknak.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Természetesen ügyelned kell arra, hogy ne vidd túlzásba a szedését, de, ha betartod az orvosod utasításait, akkor erős fejfájás esetén az Algopyrin is szóba jöhet.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az a 9 hónap - Útmutató leendő anyáknak és apáknak című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük