Az év melyik napján születik a legtöbb baba Magyarországon? Meglepő statisztika

Nem szeptemberi a legnépszerűbb születésnap.

Mikor születik a legtöbb baba?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára mindenki érezte már úgy, hogy a családi, baráti, ismerősi körben az év bizonyos hónapjaira jóval több születésnap esik, mint máskorra. Sokan gondolják, hogy a legtöbb gyerek szilveszterkor fogan és szeptemberben születik, ám a hazai statisztikák nem teljesen erről árulkodnak.

A KSH oldalán található izgalmas, interaktív grafikonon meg lehet nézni évekre lebontva, illetve akár az elmúlt ötven év átlaga is megfigyelhető abból a szempontból, hogy az év mely napjain, mely időszakában születik a legtöbb, illetve a legkevesebb gyerek. Aki 1970 után született, még azt is megnézheti, hány másik honfitársával született ugyanazon a napon.

Mikor születik a legtöbb baba?

A legutóbbi, 2020-as évi statisztika szerint július 30. a „legnépszerűbb” születési dátum. Három éve ezen a csütörtöki napon látta meg a legtöbb gyerek a napvilágot Magyarországon: összesen 346-an. Ha pedig az 1970-től 2020-ig tartó időszakot nézzük, akkor sincs nagy különbség: július 25-én születtek a legtöbben az elmúlt ötven évben. Az összesített táblázatot nézve elég egyértelműen látszik a színárnyalatok alapján az is, hogy július-augusztus-szeptember hónapokban születik a legtöbb gyerek Magyarországon. Vagyis nem jártak olyan messze az igazságtól azok, akik szerint szilveszterkor fogan a legtöbb gyerek.

Vasár- és ünnepnapon kevesebb baba érkezik

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a hétvégéken és ünnepnapokon mindig kevesebb gyermek születik. A táblázat jól mutatja, hogy minden héten van egymás mellett két halványabb zölddel jelölt nap: a szombat-vasárnapok. Ez természetesen nem a babák, sokkal inkább a szülészorvosok munkaidőhöz való ragaszkodását mutatja. Érdekes lenne megnézni, vajon mennyit változott mindez 2021-ben, amikor megszűnt a szabad orvosválasztás az állami kórházak szülészeti osztályain - erre azonban sajnos még nincs statisztika. 2020-ban egyébként legkevesebben december 25-én születtek. Az összesített 1970-től 2020-ig tartó táblázatot nézve pedig a január 1. tűnik a legkevésbé népszerű születésnapnak. Az is jól látszik, hogy szeptember elmúltával halványabb árnyalatok dominálnak a táblázatban: vagyis október-november-decemberben az elmúlt ötven évben valamivel kevesebb baba született, mint az év más időszakában.

Mikor fogan a legtöbb baba Magyarországon? 

Ha nem számolunk a koraszülésekkel - ami Magyarországon 8% körül van -, akkor a fenti statisztika alapján jól látszik, hogy mikor is fogan a legtöbb gyerek: október-november-december hónapokban. Lehet, hogy a szülők előre kiszámolják, hogy a baba a melegebb hónapokban szülessen, de inkább arra gyanakszunk, hogy ősszel, tél kezdetén a hidegebb idő beálltával a pároknak több kedve van az összebújásra, aminek aztán a következő év nyarán, szeptemberében meg is lesz a kézzelfogható eredménye.

Olvass tovább: hazai szülészetek a rendszerváltás előtt

A magas születésszám nem tette lehetővé, hogy a szülés előre ki nem számítható idejéhez rugalmasan alkalmazkodjanak az orvosok, nővérek.

Milyen volt a 60-as, 70-es években magyar nőként szülni? Zsúfoltság és rövid vajúdás várt az anyákra

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük