Miért jó, ha hagyod, hogy koszos legyen a gyerek? Sokkal gyorsabban fejlődik maszatolás közben
Három érvet mutatunk, miért hagyd, hogy maszatoljon, és piszkos legyen a gyerek.

GettyImages-99289476
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte nincs olyan édesanya, aki laza könnyedséggel nézi végig, amikor a kisgyermeke az új nadrágjában, egy kiadós esőzés után a pocsolyákban ugrálva nyakig sáros és vizes lesz, amikor megkóstolja a homokot a játszótéren, vagy amikor a vízfestéket az asztalra, majd két tenyerével évezettel elmaszatolja. 

A mérges szülők ilyenkor automatikusan rászólnak a gyermekre: „Ne csináld, mert piszkos, koszos, beteg leszel”. Pedig ahogy a mondás tartja, évi egy kiló kosz kell a gyereknek: vajon jót tesz a szülő a tiltással és azzal, ha állandóan a tisztaságra törekszik?

Maszatolás során tapasztal

A gyerekek a koszolás során tapasztalják meg a dolgokat. Például a kisbaba az ételek szétmaszatolásával tanulja meg, mi a különbség a pépes és szilárd táplálékok között, felfedezi a különböző textúrákat, állagokat, formákat, így semmiképpen se korlátozzuk abban őket, hogy turkáljanak az ételben. Ha az ételekkel való játszásban nagy nagy örömét leli, az a későbbi étkezési szokásaira is hatással lesz. Nem csak jó étvággyal eszik majd, de az apró ételek felcsipegetése fejleszti az ujjak koordinációját, és biztosítják a szenzoros ingereket, amely rengeteg információval szolgálnak az agy számára, így rövid időn belül könnyebben különbséget tesz például az ételek között.

GettyImages-892995592

Nem baj, ha az ujjacskáival belerajzol a kiöntött spenótfőzelékbe, ha összenyomkodja, megízleli, dobálja az ételt. Hiszen honnan is tudhatná, mi a különbség a bab vagy a borsó, a tea és olaj között, ha egyikbe sem nyúl bele, nem fogdossa meg?

A gyerekekben van egy természetes, ösztönös igény arra, hogy megismerjék a körülöttük lévő világot, a természetes megtapasztalás hiányában a későbbiekben magatartászavar, tanulási nehézség alakulhat ki.

Fejlődik a kézügyessége, kreativitása

Az olyan maszatolással járó alkotói tevékenységek, mint például a gyurmázás, a vízfestés, a homokozás, a ragasztás hatására nem csak a kézügyességük és az ujjak koordinációja fejlődik, de a kreativitásuk, megfigyelőképességük is, amiket az iskolában és az életben is hasznosítanak majd.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kosztól erősödik az immunrendszere

Nagyanyáink gyakran hangoztatták: "hagyd csak, legalább erősödik az immunrendszere". Tény, hogy a túlzott sterilitás nem tesz jót a gyermeknek. David Strachan epidemiológus az 1980-as évek végén megfigyelte, hogy a nagy családok legkisebb gyermekei sokkal kevésbé hajlamosak az allergiára vagy asztmára, mint az elsőszülöttek, akiket a szülők még rendszerint a széltől is óvnak. 

GettyImages-174239726

Bizonyos baktériumok és vírusok a szervezetükbe kerülve segítik az erős immunrendszer kialakulását. Azok a gyerekek, akik háziállatokkal együtt élnek, vagy tanyán nőnek fel, a mikroorganizmusokkal és baktériumokkal való érintkezéseik során kisebb arányban betegszenek meg a különböző autoimmun és allergiás megbetegedésekben - írja a The New York Times.

Így növeld a gyerek IQ-ját 7 egyszerű dologgal

A gyermeki intelligencia fejlődéséhez nemcsak a megfelelő testmozgás, ezáltal a szorosan összefüggő beszédfejlődés, de a megfelelő étkezés, a sok játék, a mondókák és a meseolvasás is hozzátartozik.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük