Rongyokat, papírt vagy vattát használnak a nehéz napokon: a menstruációs szegénység minden 10. magyar lányt érint
Sokan nem engedhetik meg maguknak az alapvető női intimhigiénés termékek megvásárlását.

GettyImages-1148882835
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruációs szegénység okozta problémák hazánkban és a nagyvilágban is jelentősek. Magyarországon is gyakori eset, hogy menstruáció idején a tanulók azért hiányoznak a tanítási órákról, mert sajnos nem engedhetik meg maguknak az alapvető női intimhigiénés termékek megvásárlását.


A hiányzások kialakulásához hozzájárulhat a felvilágosítás és az edukáció hiánya, így a Lányból nővé program folytatásában erre is kiemelt hangsúlyt fektetett a Magyar Vöröskereszt egy oktatófilm elkészítésével. Emellett idén már 500 iskolában vált elérhetővé a #RedCrossBox, amelynek segítségével több 10 ezer csomag prémiumkategóriás intimbetétet juttat el a szervezet az érintettekhez az egész országban.

A menstruációs szegénységről

Magyarországon 2021-ben is sok olyan fiatal lány van, akik sem tamponhoz, sem betéthez nem jut hozzá, így kénytelenek havonta kimaradni az iskolából. Ezeknek a családoknak nincs pénzük egészségügyi termékekre, így gyakran megtörténik, hogy a lányok rongyokat, papírt vagy vattát használnak a nehezebb napokon, amely következtében a fiatalok sokszor önbizalomhiánnyal küzdenek.

GettyImages-516112410

Folytatódik a Lányból nővé program

A program pilotfázisában - főleg hátrányos helyzetű térségekben - figyeltek fel arra a problémára, hogy a tanköteles korú lányok hiányzása az oktatási intézményekből jelentősen megnő menstruáció idején. A #RedCrossBoxok a programban részt vevő iskolákban kerültek kihelyezésre, a piros ládákból pedig az iskola bármely tanulója - egyéni háttér vizsgálata nélkül - kérhet egészségügyi betétet szükség esetén. A betét mellé pedig igény szerint kaphat egy kiadványt is, amelyben sok hasznos információt talál a menstruáció, a tisztálkodás és a testi tünetek kezelésével kapcsolatosan.

A Lányból nővé program két fő célja, hogy egészségügyi termékek biztosításával enyhítse a menstruációs szegénység által kialakult helyzetet, illetve hogy egy oktatófilm levetítésével az iskolások többet tudjanak meg a menstruációról. A Magyar Vöröskereszt ezzel is szeretné elősegíteni, hogy a menstruáció témája ne legyen többé tabu, és hogy a nővé válás folyamata szégyenérzet helyett büszkeséggel töltse el a fiatalokat, amely pszichés fejlődésük szempontjából is nagyon fontos. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján nemcsak a lányok, de a fiúk körében is fontos ennek az üzenetnek az erősítése, hogy minél kevesebb esetben fordulhasson elő bántó, stigmatizáló viselkedés a kamaszok körében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A program részeként az iskolákban is bemutatásra kerül majd egy oktatófilm, amelyet a Magyar Vöröskereszt készített a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának közreműködésével. A filmben Perge Anna, az egyetem oktatója egy könnyen érthető prezentáció segítségével mesél a menstruációról a hatodik osztályos tanulóknak.

Hány embert érint Magyarországon a menstruációs szegénység?

Arról, hogy hazánkban pontosan hány embert érint a menstruációs szegénység, még mindig nincs pontos adat. A Lányból nővé projekt 2019-es indulásakor anonim kérdőívet töltöttek ki a felmérésben részt vevő iskolás lányok, amelyben arra a kérdésre kereste a szervezet a választ: előfordult-e, hogy egészségügyi eszköz hiányában hiányzott az iskolai tanítás alól? A kérdőívek kiértékelésekor mintegy 10%-os érintettség volt látható a megkérdezett 4300 fő körében.

GettyImages-892358058

A 2021-22-es tanévben októbertől jövő év május végéig rendelkezésre állnak az intimhigiéniás termékek az oktatási intézményekben. Minden szükséget szenvedő fiatal lányt biztatunk arra, hogy forduljon bizalommal az intézmény pedagógusaihoz, akik megfelelő diszkrécióval tudják kezelni a helyzetet. A támogató segítségével szervezetünk legfontosabb célja, hogy a fiatal lányok természetes módon éljék meg a menstruációs időszakot, ne szenvedjenek hiányt, és ne alakuljanak ki ebből fakadó traumák, stigmák. Legyenek büszkék arra az izgalmas folyamatra, ahogy lányból nővé válnak! - olvasható a Magyar Vöröskereszt honlapján.

Hüvelyi vérzés újszülött kislányoknál

A kislány babák hüvelyéből szivárgó vér elsőre nagyon ijesztőnek tűnhet a szülők számára, holott a szakértők szerint teljesen természetes dologról van szó, ami rendszerint pár nap alatt magától megoldódik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük