Menstruációszerű vérzés pár napos babáknál: aggasztónak tűnik, de teljesen természetes az újszülött lányoknál
Sok szülő megijed, ha vércseppeket talál a kicsi pelusában, de a legtöbb esetben ártalmatlan jelenségről van szó.

GettyImages-1017719060
beauty and style
Top olvasott cikkek

Friss szülőként még csak tanulja az ember, hogyan kell egy újszülöttel bánni, hiszen olyan pici és törékeny, akit legszívesebben a széltől is óvna. Az első napokban, hetekben árgus szemmel figyeli a kicsi minden lélegzetvételét, és ijedtségre adhat okot, ha olyat tapasztal, ami eltér a normálistól, amire senki nem készítette fel.

Ilyen aggasztó jelenség lehet a kislány babák hüvelyéből szivárgó vér, ami elsőre nagyon ijesztőnek tűnhet a szülők számára, holott a szakértők szerint teljesen természetes dologról van szó, ami rendszerint pár nap alatt magától megoldódik.

Menstruáció pár naposan?

A mestruációszerű vérzés során a pár napos csecsemő hüvelyéből vöröses-nyálkás vagy véres váladék ürülhet. Elképzelhető, hogy a mellek is megduzzadnak, esetleg kevés tejszerű folyadék szivárog belőlük, ezt a népnyelv boszorkánytejnek nevezi. A mellduzzanat fiúcsecsemőknél is előfordulhat, de amennyire félelmetes, olyan ártatlan jelenségről van szó.  

GettyImages-896049448

- A pecsételő vérzés hátterében az áll, hogy a születés után az anyai hormonok egy ideig még az újszülött testében vannak, ez okozza a piros cseppeket a pelenkán - mondja Dr. Kecia Gaither, a New York-i Lincoln kórház orvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amanda Gorman csecsemőgondozó szerint a vérzés a lánycsecsemők 2-3 hetes koráig teljesen természetes, és nagyjából 1-5 napig tarthat. Ugyanakkor ha a szülő azt veszi észre, hogy a vércseppek nem a hüvelyből, de a végbélből távoznak, érdemes azonnal felkeresni a gyermekorvost, hiszen komoly bélrendszeri betegség is okozhatja a véres székletet - idézi a sheknows.com.

Más oka is lehet a vérzésnek

Néha az újszülöttek vizeletével urátkristályok - húgysavkristályok - is távozhatnak, amelyek narancsszínűre vagy téglavörös színűre festik a vizeletet. A babák magas vérhúgysavszinttel születnek, ez gyorsan kiürül a vizelettel és a széklettel. Ha többhetes csecsemőről van szó, arra utalhat a narancssárgás vizelet, hogy a baba nem jut elég folyadékhoz, amit gyakori mellretétellel vagy tápszerpótlással orvosolni lehet.

GettyImages-1152209629

Egyéb oka is lehet még a vérzésnek: a csecsemők hüvely- és húgyúti nyálkahártyája hajszálerekkel duzzadt, ami erőlködés során - sírás, kakilás - megpattanhat, ez átmeneti vérzést eredményezhet.

Természetesen, ha a szülő komolyabb vérzést tapasztal, ami több nap után sem múlik el, tanácsos jelezni a gyermekorvosnak és a védőnőnek, akik döntenek a továbbiakról. 

Maszturbáció kisgyerekkorban

Minden bizonnyal riasztó lehet a szülőnek azt látnia, hogy egy alig pár éves a nemi szervét valamilyen tárgyhoz hozzádörzsöli az óvodában, iskolában, vagy este, elalvás előtt a takarót a lába közé fogja, hogy úgy ringatózzon, és ezzel szerezzen örömet magának.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük