Mennyibe kerül egy gyerek?

Az első vizsgálattól a szülésig

Gyermeket tervezel, de rettegsz attól, mennyibe fog kerülni a terhességed és a szülés? Íme, az árak!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermekvállalás esetében már a tervezés alatt is számolni kell a felmerülő kiadásokkal. Hiszen egy új jövevény érkezésekor nemcsak a babakelengyére kell költened, de bizony a várandósságod első percétől súlyos összegeket kell áldoznod az orvosi vizsgálatokra és a szülésre egyaránt. Most megtudhatod, hogy pontosan milyen kiadásokra számíthatsz, amíg megérkezik a pici.

Az ingyenes sincs ingyen?

A magyar jogszabályok értelmében a közkórházakban és az állami egészségügyi intézményekben a tb-t rendszeresen fizető kismamák ingyenesen jogosultak a terhesgondozásra és a szülészeti ellátásra egyaránt. Annak ellenére azonban, hogy az állami intézményekben történő ellátás egészét fedezi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, bizony akkor is bele kell nyúlnod a pénztárcádba, ha ezt a lehetőséget veszed igénybe.

Ennek oka, hogy az első, terhességet igazoló vizsgálattól kezdődően a szülés időpontjáig legalább tíz kötelező kontrollon kell részt venned, melyekért a tapasztalatok szerint az SZTK-ban is szívesen elfogadják a hálaborítékokat. Egy-egy alapvizsgálatért akár 10 ezer forintot is fizethetsz, attól függően, hogy hol vetted igénybe a szolgáltatást, de azt is érdemes megjegyezni, hogy léteznek olyan orvosok is, akik az alapvizsgálatokért nem fogadnak el pénzt.

A fizetős verziónál azonban már az sem sokkal drágább, ha magánnőgyógyászhoz jársz a terhesség alatt, ennek összege ugyanis 15 ezer forint körül mozog vizsgálatonként. Ehhez jönnek még a plusz dolgok, mint a 4D-s babamozi és az ultrahangvizsgálatok, melyek ára szintén elérheti akár a 20-25 ezer forintot is. Mindezek alapján, ha részt veszel a kötelező vizsgálatokon, és netán még egy ultrahangos videót is készíttetsz a kis jövevényről, már ezekért legalább 100-200 ezer forintot kell kifizetned.

Fizetős orvosnál a szülés is drágább

A szülés összegét az is nagyban meghatározza, hogy az eseményt megelőző hónapokban mely egészségügyi szolgáltatásokat veszed igénybe. Viszonylag olcsón megúszhatod a dolgot abban az esetben, ha a terhesgondozás és a szülés is állami intézményben történik, és nincs saját, választott orvosod, akinek kiemelt köszönettel tartoznál.

Ebben az esetben kisebb összeggel szokás honorálni a szülész, a nőgyógyász és az ápolók tevékenységét, ami körülbelül 50 000 forintból jön ki. valamennyivel emelkednek a költségek akkor, ha a terhesség alatt a kötelező vizsgálatokat választott orvosoddal végeztetted, és a szülésnél is ő segédkezett, hiszen ebben az esetben a kialakult bizalmi kapcsolat miatt akár 100-150 ezer forintra is rúghat az orvosnak és az ellátó személyzetnek kifizetett összeg.

A legmagasabb költségekkel azonban abban az esetben kell számolnod, ha a terhesgondozáshoz és a szüléshez egyaránt egy magánklinikát választasz, hiszen ekkor a magas vizsgálati költségek mellett a szülés árát és az orvosnak szánt összeget is bele kell kalkulálni a kiadásokba. Ez összességében 150 ezer forinttól kezdődően akár 300-400 ezer forintot is jelenthet.

Nincs Magyarországon hálapénz?

A felsorolt összegek kifizetése bizony sok kismamának és családnak okoz problémát, nem beszélve arról, amikor egy egyszer, a tb-n keresztül már kifizetett szolgáltatásról van szó. Bár hivatalosan tilos a hálapénz, és az orvosok szerint azonos ellátásban részesülnek azok a kismamák, akik egyetlen vizsgálatért sem fizettek, valamint azok, akik mindenért, a személyes beszámolók alapján mégis az szűrhető le, hogy még ma is illik hálapénzt adni. Így lehet az, hogy, bár ezen ellátások mindenki számára ingyenesek, egy átlagos szülés mégis akár 200 ezer forintjába is kerülhet egy magyar családnak.

A gólya csak a bébit hozza

Egy új jövevény érezésekor - főleg első gyermek esetében - jelentős kiadást jelent a babakelengye is. Könnyen és sokat spórolhatsz azonban, ha segítséget kérsz a kisgyerekes ismerőseidtől, figyeled az akciókat, és az interneten is próbálsz használt, de jó állapotú holmikhoz jutni.

Azonban még így sem kell túl sok mindent venned a 100 ezres értékhatár eléréséhez, hiszen a legolcsóbb babakocsi is 25-30 ezer forint körül indul, hasonlóképp a kiságyak, melyek közül az egyszerűbbeket 10-15 ezer forint körül lehet beszerezni.

A gyermekszoba berendezésénél maradva, legalább 13-14 ezer forinttal kell számolni a pelenkázóasztalnál is, látható tehát, hogy csak a bébibútorok és a használati eszközök 70-80 ezer forintba kerülnek akkor, ha mindenből a legolcsóbbat választjátok. Ehhez jönnek még az első egy-két hónapban használt babaruhák, cumisüvegek és egyéb felszerelések, melyek esetében minimum 40-50 ezer forinttal kell kalkulálnod, de szerencsére általában a családi ajándékok mellé már nem sokat kell hozzátenni. Azonban az újszülött első három-négy havi ellátása a legszerencsésebb esetben is legalább 150 ezer forintba kerül.

Érdemes emellett azt is megemlíteni, hogy a GYED összege ezzel szemben havonta legfeljebb a minimálbér kétszeresét érheti el.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem egyszerű tehát a helyzet, hiszen a rengeteg költséggel szemben a támogatások elenyészőek, ugyanakkor azt is tartsd szem előtt, hogy csemetédnek a márkás holmik helyett sokkal fontosabb a szereteted. Inkább a minőségre áldozz, ne a hangzatos márkanevekre, hogy a lehető legkevesebbet kelljen költened.

Ezt is szeretjük