Így fejleszd a gyerek memóriáját és koncentrációs képességét: 5 egyszerű, de hatásos tipp

A memóriát nagyon könnyű fejleszteni, pláne fiatalon.

Memória és koncentrációs képesség fejlesztése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kisgyerekek életében a játék a fő tevékenység, amely egyben a legjobb fejlesztő eszköz is. Míg az önálló játék lehetőséget ad nekik az elmélyülésre, ami megnyugtatja, és kiegyensúlyozottá teszi a kicsiket, addig a közös játék számtalan módon fejleszti képességeiket.

Ebben a korban sokkal fogékonyabbak az új impulzusok, a látott, hallott, megtapasztalt dolgok iránt, de ez nem jelenti azt, hogy játékos formában ne fejleszthetnéd csemetéd képességeit. Ezekhez mutatunk pár alternatívát, amelyek nemcsak kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmasak, de fejlesztő hatással is bírnak.

Játékok, amelyekkel jól fejleszthető a memória és a koncentrációs képesség

A mondókák, az olvasás, a testmozgás, a minőségi alvás, a stresszmentes környezet, de a megfelelő táplálkozás is hozzájárul a gyerkőc intelligenciájának fejlődéséhez. Ugyanakkor vannak olyan játékok, amelyek kifejezetten segíthetnek a gyerkőc memóriájának, koncentrációs képességének fejlesztésében is, ezekből válogattunk össze egy csokorra valót.

GettyImages-1286003631

Cselekvés-memóriajáték

Ehhez több gyerkőcre van szükség, de a felnőttek is beállhatnak egy-egy körbe. Az egyik játékos mutat egy cselekvést, például tapsol egyet. A sorban következő játékos megismétli a cselekvést, és mellé egy másik cselekvést talál ki, például a tapsolás után leguggol. A harmadik játékos tapsol egyet, leguggol és kitalál egy újabb cselekvést, amit a soron következőnek kell folytatnia.

Kép memorizálása

Ehhez a játékhoz elég, ha valamelyik mesekönyvből kiválasztasz egy képekkel tarkított oldalt, és megkéred a gyerkőcöt, hogy memorizálja a képet 30 másodpercig. Nézze meg alaposan az alakokat, a környezetet, a színeket! Majd csukd be a könyvet, és tegyél fel neki öt kérdést a képpel kapcsolatban! Például: "Hány nyuszit láttál a képen?" Vagy: "Milyen színű volt a virág a ház mellett?"

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Keresd meg az öt különbséget a képek között!

Az interneten számos olyan kép letölthető, amelyeknél meg kell találni két, kinézetre szinte teljesen egyforma kép különbségeit. Nyomtasd ki őket, és már mehet is a fejtörés!

Szóljon háttérben a rádió!

Bár nagyon nehéz még nekünk, felnőtteknek is huzamosabb ideig koncentrálnunk valamire, ha hangosan szól a háttérben a rádió vagy a tévé, hát még a gyerkőcnek, aki teljesen elengedheti a figyelmét a hallott zene hallatán. Most ezt a nehézséget kihasználva próbálhatod meg fejleszteni a koncentrációs képességét. Indíts el a háttérben egy zenét vagy akár egy gyerekdalt, és mondj neki egy szót, amit meg kell jegyeznie! Például lehet a szó a labda, amit ha meghall, dobbantson kettőt, vagy csapjon tenyerével az asztalra! Ezután kezdj különböző szavakat felsorolni, autó, bicikli, baba, könyv stb., ami közé beékeli a labda szót, ezt kell a gyerkőcnek felismernie, és gyorsan reagálnia rá!

GettyImages-142020056

Mi változott meg?

A család üljön le az asztal köré, és tegyenek különböző apróbb tárgyakat rá! A gyerkőcök csukják be a szemüket, a szülők pedig rendezzék át kicsit az asztalon levő dolgokat, valamit rakjanak el, valamit tegyenek hozzá az asztal tartalmához! Ha kinyitották a szemüket, akkor meg kell mondaniuk, hogy mi változott meg.

A fentebb említett játékokon túl a memóriakártyák, puzzle-k, a dominó és a sakk is számos készséget fejleszt, a koncentráció és a memória mellett gyors megítélést, helyzetértékelést, lényeglátást, vizuális észlelést, kitartást és türelmet is tanul a gyerek, így ezekből a játékokból is érdemes beépíteni egyet-kettőt a gyerkőc mindennapjaiba.

6 otthoni játékötlet, ami órákra leköti a gyereket

A szülőknek minden kreativitásukat be kell vetniük ahhoz, hogy lefoglalják a különböző korosztályú gyerekeket. Az alábbiakban olyan készségfejlesztő játékötleteket mutatunk, amelyet óvodások és iskolások is elkészíthetnek, miközben remekül szórakoznak.

6 otthoni játékötlet, ami órákra leköti a gyereket: a készségeit is fejleszti

Az interneten számos hasznos, kreatív játékötlet fellehető, ami órákra leköti a kicsiket.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük