Melyik típusba tartozik a csemetéd?
Így alakul a jövője!
Személyisége hatással van gyermeked döntéseire és jövőjére. Hogy segítheted?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki a sorsban hisz, de nevezhetjük karmának is azt a valamit, ami meghatározza, hogy életünk során milyen úton megyünk. Mások azonban a megfoghatatlan helyett inkább a nevelés erejére esküsznek, és azt vallják, hogy az ember személyiségjegyei és döntései együttes erővel határozzák meg a jövőjét.

Ezek szerint tehát már egészen zsenge korban következtethetsz arra, hogy mi vár csemetédre évek múlva, hiszen a jellemét leginkább meghatározó tulajdonságok valószínűleg azt is befolyásolják, milyen felnőtté válik majd.

Persze gyengéd anyai szóval és néhány hatásos nevelési praktikával te magad is terelgetheted porontyodat az úton, de ahhoz, hogy még sikeresebbé tedd, nem árt tisztában lenned azzal, ami a személyiségéből fakad. Tudd meg, jelleme alapján milyen jövő vár csemetédre!

Önérzetes

Ha porontyodnak nagyobb az önérzete, mint amilyen magasra egyelőre az ajtófélfán húzod a cseperedését jelző vonalakat, nincs egyszerű dolgod. Az a gyerek, aki erőteljes identitással rendelkezik, a többi aprósághoz képest kevésbé hallgat a szülői szóra. Lehet, hogy kérés nélkül nem szívesen segít a háztartási teendőkben, és amikor megemlíted, hogy valamit ő is csinálhatna, rendszeresen elhangzik a miért pont én kérdés.

Bár erős önérzete remek vezetővé teheti a jövőben, ehhez nem árt megtanítanod neki, hogy a szabályok rá is érvényesek. Amennyiben határozott, de soha nem igazságtalanul kemény szülőként viselkedsz vele, a jó példa hatására később ő is hasonlóan bánik majd az alkalmazottaival.

Erős egyéniségét azonban nem biztos, hogy egy iroda falai közé kell szorítani: a gyerekkori szónoklatokat a mosogatás ellen felnőttként lehet, hogy nagymonológokká fejlesztheti a színpadon. Ahhoz, hogy az egyéniségének legmegfelelőbb pályát találja meg, nem szükséges az irányításod, elég csak a háttérből támogatnod őt, amikor épp nehéz döntés előtt áll.

Naiv álmodozó

Az álmodozó típusba tartozó gyerekre jobban kell vigyáznod, mint az önérzetesre, ugyanis rosszul viselheti, amikor nagyszabású ábrándjai darabokra hullnak. Ha csemetéd már kicsi korában is szeretné megmenteni a világot, netán író, híres művész akar lenni, próbáld céljait közelebb vinni a valósághoz, de közben ügyelj rá, hogy ne ábrándítsd ki.

Ha felnőttkoráig nem növi ki valamennyire a naivitását, az hátrányára válhat, hiszen a munka világában az állásinterjúktól kezdve egészen a mindennapos hajtásig számos csalódás érheti. Ugyanakkor az ábrándozásra való hajlam nagy érték is, amitől nem szabad végleg megfosztani csemetédet.

Hiszen a vágyak mögött valószínűleg rengeteg kreativitás rejlik, amivel sokra viheti az életben. Ahhoz azonban, hogy céljait elérhesse, tanítsd meg arra, hogy néha nem árt a megalkuvás, hiszen egy másik emberrel együttműködve talán még jobb dolgokat találhat ki, mint egyedül. Ha nem is lesz gazdag üzletember a kicsi, felnőttkorában nyugalommal töltheti el, hogy azt csinálja, amit igazán szeret: alkot. Akár a hangjával, szavaival vagy képeivel fejezi ki magát, biztos lehetsz benne, hogy másoknak is sok örömet szerez.

Vagány rosszcsont

A gyerekeket fél szemmel nem árt állandóan figyelni, nehogy egy rossz lépéssel bajba sodorják magukat. Ha azonban úgy érzed, csemetéd esetében mindez nem elég, és két szemed mellett a két kezeddel is állandóan nyomon kell követned, mert a nap minden percében komiszságokon töri a fejét, minden bizonnyal egy rosszcsont büszke anyukája vagy.

Örökmozgó csemetédet érdemes lehet hatéves kora körül beíratnod valamilyen sportra, ez ugyanis levezeti a felesleges energiáit, és talán egész életére megszereti. Hogy ne a feje fölött dönts, vidd el néhány nyílt napra, ahol belekóstolhat az evezésbe, a táncba vagy akármi másba, ami neked is szimpatikus, és csak arra járasd, ami az ő tetszését is elnyeri.

A mozgással még nem válthatod ki az anyai figyelmet: rosszcsontodat nem árt bizonyos korlátok között tartanod, ha azt szeretnéd, hogy felnőttkorára beilleszkedjen a társadalomba. Lehet, hogy vagány csemetéd nem tűri majd a szabályokat később sem, és inkább azon az oldalon foglal helyet, ahol a döntések születnek, de merészségével biztosan sokra viheti. Csak arra tanítsd meg, hogy a vakmerőség néha rossz eredménnyel jár, és nem árt, ha a higgadtabb emberekre, valamint a felnőttekre is hallgat.

Szerényke

Csemetéd a családi ünnepeken a kanapé mögé rejtőzik, az iskolában pedig nem hallani a szavát? A szerénységet általában erénynek tartják az emberek, de sajnos sokszor ez együtt jár a kishitűséggel is. Amennyiben gyermeked igyekszik minden elvárásnak megfelelni, mégis úgy érzi, hogy rosszul teljesít, halmozd el bátran támogató anyai szóval! Ne ess túlzásokba, és alaptalanul ne rajongd körül, de, ha valamiben ügyes volt, azt mindenképpen add a tudtára.

Ezzel ugyanis biztosíthatod, hogy olyan ember váljon belőle, aki minden helyzetben a legjobb tudása szerint, maximálisan próbálja teljesíteni a feladatokat.

Az orvosi pálya ugyanolyan jó lehet neki, mint valamilyen jogi foglalkozás, bár az ügyvédi karriert nem ajánljuk, ehhez ugyanis határozottabbnak kellene lennie. Annyi azonban bizonyos, hogy, ha felnőttként az egészségügyet választja, páciensei nem fognak panaszkodni lelkiismeretességére.

Cikkünk Andrew Fuller Nehezen kezelhető gyerekek című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük