A méhen kívüli terhesség 4 apró jele - Komolyan oda kell figyelni rájuk

A méhen kívüli terhesség visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A méhen kívüli terhesség jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A méhen kívüli terhességnek elsőre már a neve is különösen hangzik, hiszen hol máshol lehetne egy embrió a női testben, ha nem méh üregében.

Az állapot tünetei kezdetben megegyeznek a hagyományos terhességgel, ám ha nem derül ki időben a baj, életveszélyessé válik. Szakemberek szerint a méhen kívüli terhesség a várandósságok 1%-ában fordul elő.

A méhen kívüli terhesség jelei

Ha a megtermékenyült petesejt nem a méh üregében, hanem azon kívül tapad meg, méhen kívüli terhességről beszélünk. Leggyakrabban a petevezeték falában alakul ki, ritkábban a petefészken vagy a has falán, beleken is előfordulhat. A fejlődő embrió ugyanis a hasüregben szinte bárhol képes megtapadni, ahol a vérellátás biztosított - ám a szervezet nincs felkészülve rá. Néha előfordul, hogy a megtapadt, majd fejlődésnek indult méhen kívüli terhesség elhal, és az állapotra soha nem derül fény. Ha azonban nem ez történik, úgy a méh üregén kívül helyezkedő embrió kezdetben a normál terhesség jeleivel üzen: elmarad a vérzés, a terhességi teszt pozitív lesz.

Apróbb, gyanús jelek:

  • végbélfájdalom,
  • vérnyomáscsökkenés,
  • hasi vagy deréktáji fájdalom,
  • kimaradt menzesz után pecsételő vérzés.

Az első tünetek jelentkezését követően a fájdalom egyre erősebbé válik: éles, erős, szúró alhasi fájdalom hívhatja fel a figyelmet a bajra. Ebben az állapotban előfordulhat akár ájulás is, és azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.

Milyen következményekkel járhat?

A diagnosztikai eszközök fejlődésének köszönhetően napjainkban jóval nagyobb eséllyel tudják időben azonosítani a méhen kívüli terhességet. Ha időben orvoshoz fordul a beteg, endoszkópos betekintéssel megállapítható az elhelyezkedés és a nagyság, így akár az érintett területre történő gyógyszerek juttatásával elérhető a terhesség elhalása.

Ugyancsak szerencsés esetnek tekinthető, amikor a petevezeték megnyitásával megszakítható a terhesség. Ha azonban nem fordul időben orvoshoz a beteg, úgy a petevezeték megrepedhet, és már csak az eltávolítása jöhet számításba. Ez sajnos csökkenti a későbbi teherbe esés esélyét, hiszen már csak az egyik petefészekből kerülhet megtermékenyített petesejt a még üregébe. De még az érintett petevezeték megtartása esetén is előfordulhat, hogy az összenövések miatt az nem lesz átjárható, tehát csak minden második hónapban lesz esély a megtermékenyülésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A méhen kívüli terhesség okai

Bizonyos előzmények növelhetik a méhen kívüli terhesség esélyét. Ilyen lehet a méhen belüli jóindulatú daganat - mióma vagy polip -, valamint a méhen belüli fogamzásgátló eszközök - például spirál - alkalmazása. Az embrió méhen kívüli megtapadásának esélyét növeli továbbá a petevezeték vagy petefészek gyulladása. Amennyiben korábban a petevezetéken vagy petefészken kisebb műtétet hajtottak végre - akár petefészekciszta miatt - az is rizikónövekedést jelent a méhen kívüli terhesség későbbi kialakulására nézve.

Olvass tovább: hogy kerül a gyerek a nagymama méhébe?

Belegondoltál már, hogy az a petesejt, melyből félig kialakultál, már évtizedekkel a születésed előtt létezett?

Hogy kerül a gyerek a nagymama méhébe? Megható rajzon a magyarázat

Jól mutatja a felmenőinkkel való szoros kapcsolatot a rajz.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük