Megelőzi a fogszuvasodást, lúgosít, és mindenki szereti – Mi az?
12 éves korra a gyerekeknek átlagosan négy szuvas foguk van.
12 éves korban a magyar gyerekeknek átlagosan már négy rossz foga van. Ám van a problémára egy természetes úgymond orvosság, ami kalcium-, fehérje- és vitamintartalma hatékony védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen - ráadásul talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné, különös tekintettel a gyerkőcökre.
Szuvas fogak világszerte
Világszerte az iskoláskorú gyerekek 60-90%-ának van legalább egy szuvas foga, míg felnőttek esetében ez az arány már 100% - állítja az International Dairy Journalban most megjelent amerikai tanulmány.
Az Egyesült Államokban például a kettő-négy év közötti gyerekek 20%-ának, a hat-nyolc évesek 50%-ának és a 15 év felettiek 60%-ának van legalább egy szuvas foga.
A népbetegségként is emlegetett fogszuvasodás Magyarországon is vezető szereppel bír: egy hazai vizsgálat alapján tízévenként megkétszereződik a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodások száma - 12 éves korban a gyerekeknek általában már négy rossz foga van.
Az amerikai W. R. Aimutis és munkatársai tanulmánya szerint a fogszuvasodás gyakorisága a táplálkozási szokások és dohányzás miatt tovább fog növekedni. A tanulmány szerzői a fogszuvasodás első számú okozójaként nevezik meg a magas cukortartalmú ételeket és italokat, melyek nagymértékben csökkentik a száj pH-értékét és a fogak ásványianyag-tartalmát.
Természetes védelem: tej
Ha jót akarsz gyermekednek, no meg persze magadnak, igyatok rendszeresen tejet - ez ugyanis, mint kiderült, számos pozitív élettani hatása mellett hozzájárul gyermekkorban az egészséges fogak kialakulásához, felnőttkorban pedig azok megőrzéséhez.
Bioaktív összetevők
A publikáció szerint a tejben található bioaktív összetevők védelmet nyújtanak a fogszuvasodás ellen. Az ásványi anyagok közül a kalcium, foszfor, a benne lévő vitaminok közül pedig elsősorban a D-vitamin véd a fogak romlása ellen.
A kalcium - a fogzománc építőanyagaként - olyan formában van jelen, hogy a leghatékonyabban szívódhasson fel a szervezetben. Mivel a fogzománc mindennapi életünk során veszít ezekből az ásványi anyagokból, a veszteség pedig a fogak gyengüléséhez vezet, a fogak egészsége érdekében elő kell segíteni az elveszített ásványi anyagok visszaépülését.
A kalcium és foszfor optimális aránya
A tejfehérje a fogak felépítésében és erősségük kialakításában játszik fontos szerepet. A D-vitamin a kalcium és foszfor felszívódását segíti, enélkül az ásványi anyagok nem tudnának beépülni a fogzománcba.
- A tejben azonos arányban van jelen a kalcium és foszfor, ami azért előnyös, mert a fogzománc is hasonló kalcium-foszfor aránnyal rendelkezik - mondta dr. Matos Lajos, a tanulmány ismertetője. - Csak a tej és tejtermékek képesek biztosítani az étrend kalcium-foszfor arányának egyensúlyát, mivel számos más táplálék több foszfort tartalmaz, mint kalciumot - tette hozzá a szakember.
Sav-bázis egyensúly
A tejfogyasztás során a pH-érték sohasem csökken a kritikus 5,5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne. A tej és tejtermékek segítik fenntartani a szájban található szövetek egészséges pH-egyensúlyát, ezáltal lassítva vagy megszüntetve a fogak ásványianyag-tartalmának vesztését.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A hőkezelés hatása a tejre
Sokan tévesen úgy vélik, hogy a boltban kapható dobozos tejek nem vagy kis mértékben tartalmazzák azokat a vitaminokat, amelyek szükségesek az erős csontozat és fogak kialakításában. Ezzel szemben tény, hogy az UHT - ultra magas hőmérsékleten kezelt - tej tartalmazza mindazokat a vitaminokat, amelyek az egészséges táplálkozás szerves részét képzik.
Az egészséges táplálkozás fontos szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében, nem helyettesíti azonban a megfelelő szájhigiéniát. Nagyon fontos a rendszeres, naponta legalább kétszeri fogmosási szokás kialakítása gyermekkorban, valamint a rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon való részvétel.
Forrás: Premier Kommunikációs Iroda
OLVASD EL EZT IS!
- tej
- kisgyerek