A meddőség rejtett lelki okai
És a megoldások
A terméketlenség hátterében sokszor nem testi bajok állnak, hanem feldolgozatlan lelki problémák. Hogyan győzheted le őket?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meddőség könnyen vezethet lelki problémákhoz, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy a pszichés bajok nem csupán következményként jelentkezhetnek. Előfordulhat, hogy nem testi bajok állnak annak a hátterében, hogy nem jön a baba, hanem a probléma valahol mélyebben, kevésbé megfogható helyen keresendő. Ha már egy ideje próbálkoztok pároddal, de a teszt még mindig negatív, tudd meg, mi lehet az oka, ha semmilyen orvosi vizsgálat nem indokolja!

Depresszió

A meddőség nem csak a lélekre, de a testre is hatással van: ha felborul az egyensúly, az könnyen vezethet termékenységi zavarok kialakulásához.

Ahogy stressz vagy bánat hatására immunrendszered meggyengül, úgy a depresszió is hasonlóan befolyásolja szervezeted működését, mivel a hangulatingadozás megváltoztatja az agyalapi mirigy működését, mely az ovulációért is felelős.

A megtermékenyülést és a beágyazódást biztosító hormonális egyensúly zavara megakadályozhatja a peteérést, ami fizikailag lehetetlenné teszi, hogy teherbe ess. Nem csoda, hogy a depresszió ilyen hatással lehet a termékenységre, hiszen, ha jól megfigyeled, te is észreveheted, hogy lelki életed milyen jelentős hatást gyakorol ciklusodra. Stresszes időszakban a legtöbb nő menzesze késik vagy kimarad, mivel a feszültség a petevezeték simaizomzatát is összehúzza. Ugyanez a belső átmérő csökkentése révén a spermiumnak is útját állja, egészen addig, amíg a problémás helyzet meg nem oldódik.

A meddőség megállapítása

Amikor az orvosok kijelentik, hogy egy nő meddő, annak komoly lélektani hatásai lehetnek. Akár tervez éppen gyereket, akár nem, a nőgyógyász ítélete miatt szinte minden tizedik nő depresszióba esik. Pedig a hír sokszor nem azt jelenti, hogy soha nem lehet babád, csupán azt, hogy némi segítség szükséges a sikerhez, ami lehet, hogy csak alaposabb tervezést vagy egy rövid ideig tartó gyógyszeres kezelést jelent.

A reménytelen lelkiállapot azonban a kezelések hatását is befolyásolhatja, ami természetesen visszafelé is igaz. Minél tovább próbálkozik valaki sikertelenül a mesterséges megtermékenyítés módszereivel, annál kevésbé valószínű, hogy végül teherbe esik. A fordulópont általában csak hat-hét év elteltével következik be, amikor a legtöbb nő belenyugszik abba, hogy nem lehet gyermeke. Ha szervi okok is állnak a háttérben, ekkor már lehetséges, hogy a mesterséges módszerek sikerrel járnának, hiszen megszűnt a lelki gát.

A pszichés tényezők hatása

Gyakran orvosi szemmel is nehéz eldönteni, hogy mi az ok, és mi a következmény. A meddőség és a depresszió ok-okozati összefüggése tudományosan ismert tény, azonban az újabb kutatások tanúsága szerint a lelki probléma nem feltétlenül csak eredményként, hanem kiváltó okként is jelentkezhet. A meddő nők számára a sikertelen próbálkozások sorozata életük legszörnyűbb élménye.

A témával kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy a hasonló körülmények között kialakuló depresszió egy olyan összetett lelkiállapot, melyben a veszteség miatt érzett gyász, az irigység és a düh keveredik. A súlyos kudarcélményt nehéz kiheverni, ami hatással van minden későbbi próbálkozásra, így még a mesterséges módszerek sikerességét is befolyásolhatja. Amikor azonban mégis megfogan a baba, gyakran előfordul, hogy a kistestvér már természetes megtermékenyülés útján születik, ugyanis a gyerek az összes lelki gátat és görcsöt feloldja.

Mi lehet a megoldás?

A lélek problémáin az egészséges életmód és a mesterséges megtermékenyítés nem segít. Ha úgy érzed, frusztrációd lehet a sikertelen próbálkozások oka, a legjobb, ha szakemberhez fordulsz. A legtöbb ember szégyelli, ha lelki baja van, pedig hasonló súlyú probléma, mint a szervi betegség, ami magától nem oldódik meg. Menjetek el pároddal pszichológiai tanácsadásra, ahol szakember segítségével feltárhatjátok a probléma mélyebb okait.
Ha az alternatív módszerekben hiszel, akkor keress fel kineziológust.

Ha nincsenek komoly lelki bajaid, csupán az intenzív, mindennapos stressz áll meddőséged hátterében, figyelj jobban magadra! Szakíts mindennap időt relaxáló gyakorlatokra, vagy járj rendszeresen masszőrhöz, a test kényeztetése ugyanis a léleknek is segít ellazulni.

A feszültség feloldása révén a reflexológia és az akupunktúra is segíthet leküzdeni nehézségeidet.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Fontos azonban, hogy, ha úgy érzed, előbb magadban kell tisztáznod a dolgokat ahhoz, hogy sikeresen teherbe ess, arra az időre álljatok le a próbálkozással, és csak akkor vágjatok bele újra a babatervezésbe, ha testileg és lelkileg egyaránt felkészültél.

Cikkünk Marina Nicholas 3 lépés a termékenységért című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük