Mandulakivétel gyerekkorban: mikor javasolt, és mire kell számítani az orvos szerint?
A gyermek fül-orr-gégész válaszolt kérdéseinkre a mandulaműtét kapcsán.

mandula-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mandulaműtétet gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt végeznek, ám napjainkban jóval kevesebbet, mint egykor. Lehet ugyanakkor olyan eset, amikor valóban indokolt eltávolítani a mandulát.

Szülőként fontos erről minél alaposabban tájékozódni, főleg, ha torokfájós a gyerek. A gyermek fül-orr-gégészt, Dr. Bacsa Juditot kérdeztük meg a mandulaműtét kapcsán.

A manduláról

- Mi a mandula tulajdonképpen?

- Az orr és a garat védelmi rendszerei a mandulák: orrmandula, garat-, nyelvgyöki mandulák és a hátsó garatfalon elszórt, apró nyirokszigetek. Összefoglalóan Waldeyer-gyűrűnek hívjuk a nyirokrendszer garat körüli részét, melynek szerepe az alsó légutak védelme a fertőzésekkel szemben.

mandula-hol-van

- Mi a mandula szerepe a szervezetben?

Amikor a köznyelvben manduláról beszélünk, általában a garatmandulákat értjük rajta, amelyek garatszorost alkotnak a torkunkban. Nem engedik a hideg, forró, csípős ételeket az algaratba zúdulni, ezáltal a nyelőcsövet is védik. Jellemzően a véletlenül lenyelt halszálkák is itt szoktak megakadni.

Döntés a mandulaműtétről

- Milyen esetben indokolt a mandula eltávolítása?

- A mandulaműtétet minden esetben gondos és részletes kivizsgálásnak kell megelőznie, adott esetben az altatóorvos bevonásával. Műtéti indikáció lehet az évi három-öt lázas mandulagyulladás, a második betegség, a terápiarezisztens, gombás mandulagyulladás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A doktornő így folytatta:

- Önmagában a mandula nagysága nem mérvadó, de, ha alvási apnoét - légzéskimaradás - okoz az összeérő mandula, akkor mandulafelezést javasolunk.

A mandulaműtétet fül-orr-gégész szakorvos javasolhatja. Második betegség esetén előfordul, hogy kardiológus, belgyógyász, bőrgyógyász vagy a reumatológus a kezdeményező. Mivel a fül-orr-gégészé a felelősség a műtét elvégzéséért, a kockázat-előny mérlegelésével az operáló orvos dönt a tonsillectomiáról.

Az érem másik oldala, hogy, amit a háziorvos tüszős mandulagyulladásnak vél, sokszor nem is az. Nagyon könnyű összetéveszteni a tüszős mandulagyulladást például a mononucleosis garatképével, vírusos gyulladásokkal és a nagyon gyakori detritus-szal - nyálkő. Sokszor a fül-orr-gégész szakorvos is leoltást végez a garatból, kizárandó a gombás mandulagyulladást, ami kísértetiesen hasonlíthat a gennyes mandulagyulladásra. Dokumentációs céllal is fontos a tenyésztés és a vérkép.

- Furcsa lehet a kérdés, de nem fog hiányozni a mandula a szervezetből? Nem mennek lejjebb más szervekre a bajok?

- Régi megfigyelés, hogy mandula nélkül gyakoribbá válhatnak a hörgőgyulladások, hiszen a mandulagyulladások megjelenésében fontos szerepük van a környezeti tényezőknek - bölcsőde, óvoda -, melyek a műtéttel nem változnak meg.

Ennél is feltűnőbb a felnőttkori száraz, krónikus garatgyulladások gyakori megjelenése. Garatmandula nélkül nincs garatszoros, ezért minden irritáló anyag akadálytalanul áramlik a tüdő és a nyelőcső felé. A nyelvgyöki mandula átveszi a garatmandula szerepét, és a megduzzadása gombócérzést, nyelési panaszt tud okozni.

A mandula műtéti eltávolításának indikációja megváltozott az utóbbi évtizedben. Negyven-ötven évvel ezelőtt sokkal több mandulaműtétet végeztek. Azóta azonban megjelentek az újabbnál újabb, széles spektrumú antibiotikumok. Ennek hatására nemcsak a tüszős, lázas mandulagyulladások száma csökkent drasztikusan, de az úgynevezett második betegségek előfordulása is ritkább - szívbelhártya-gyulladás, ízületi gyulladások, bőrgyógyászati elváltozások, hajhullás, vesebetegségek - mondta az orvos.

A mandulaműtét

-  Hogyan történik a mandulakivétel?

A mandulaműtét altatásban történik, az alsó légutak védelme és a légutak biztosítása mellett. A mandulákat kifejtjük a tokjukból, és a vérző ereket ellátjuk. Amikor a műtéti terület tiszta, és a páciens felébredt, akkor vihetik ki a műtőből, de még ezután is gondos felügyeletet igényel.

Az altatás kockázata hozzáadódik a műtét kockázatához. Ez a műtét időtartamát is növeli. Felnőttek kérhetik az altatást, de nem kötelező.

- Laikusok mondják, a mandulaműtét rutinműtét. Igaz ez orvosi szemmel nézve is?

- Rutinműtét nincs. Előfordulhat utóvérzés, félrenyelés vagy hányás.

-  Meddig fáj utána a torok, meddig kell kórházban lenni?

- A kórházi tartózkodás mindig az ellátó osztály rendjétől és a szövődmények megjelenésétől függ. A fájdalom nagyon egyéni, van, akinek csak egy-két napig van fájdalma, van, aki két hétig szenved, és olyan is van, aki nem nyel, nem iszik, kiszárad, és vissza kell mennie a kórházba. Fontos a műtét utáni időszakra kapott életmódbeli tanácsok betartása a késői szövődmények elkerülése érdekében.

- Valóban jobban viselik a gyerekek a mandulakivételt, mint a felnőttek?

A kicsi gyerekek valóban jobban viselik a műtét utáni gyógyulással járó fájdalmat. Mivel éhesek, hamarabb kezdenek el enni, inni, mint a felnőttek, akik kímélik a torkukat. A megfelelő műtét utáni fájdalomcsillapítással és felvilágosítással a felnőttet is meg lehet arról győzni, hogy a nyelés javítja a garat vérellátását, és hamarabb szűnik a fájdalom, gyorsabb a gyógyulás.

- Hány éves kortól szokták a műtétet elvégezni?

- Már három-öt éves korban szóba jöhet a műtét, de nagyon meg kell gondolni, és csak gyermekintézményben, gyermekaneszteziológus közreműködésével elvégezni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük