3 korai jel, ami a gyerek átlagon felüli intelligenciájáról árulkodik - Hány éves kortól figyelhető meg?
Okosabb az átlagnál a gyerek? Néhány jel, ami korán erről árulkodik.

zseni-gyerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A saját gyerekét az ember - különösen az édesanya - mindig a legokosabbnak, a legszebbnek látja. És ez a fajta elfogultság teljesen rendben van. Vannak azonban bizonyos tudományosan is alátámasztható jelek, melyek arról tanúskodnak, hogy a kicsi valóban okosabb az átlagnál.

Ha előbb, illetve magasabb szinten csinál dolgokat, mint a kortársai, az általában árulkodó, de vannak ennél konkrétabb jelek is.

Élénken érdeklődik a zene iránt

Szinte minden gyerek szereti a zenét, de ha az 1-2 éves kicsi az átlagnál muzikálisabbnak tűnik, fokozottabb zene iránti érdeklődést mutat, jó a ritmusérzéke, szívesen dúdol, az magasabb intelligenciára vall. A nagyobb szürkeállomány már kicsi korban megkönnyíti és élvezetesebbé teszi a zenehallgatást, majd később a hangszeres gyakorlást is. A jobb kognitív teljesítmény és a zenei képzés között pedig szoros összefüggést mutattak ki a kutatók. A magasabb IQ és a zene szeretete, tanulása tehát oda-vissza hatnak egymásra. A zenét tanuló gyerekek általában jobban teljesítenek verbálisan, erősebbek matematikából, a kognitív rugalmasság tesztjein és az IQ-teszteken. 

Ha tehát már totyogósként szívesen énekel, szeret zenét hallgatni, később saját dallamokat talál ki, könnyen megtanul rövidebb dalocskákat, az mind annak a jele, hogy az átlagnál magasabb a kicsi IQ-ja. Amennyiben pedig kedve van hozzá, érdemes valamilyen zenei képzésben részt vennie, hogy ezt az adottságát még jobban kiaknázhassa, fejleszthesse.

Jó a humora

A humort a történelem során mindig is összefüggésbe hozták az intelligenciával. Egy 2021-es török kutatás szerint ez a kapcsolat gyerekek esetében még határozottabb, mint felnőtteknél. A vizsgálat során a kutatók kétszáz iskoláskorú gyermeket kértek meg, hogy készítsenek feliratokat tíz új rajzfilmhez. Ezt követően hét szakértő értékelte az elkészült feliratok viccességét és relevanciáját a rajzfilmek szempontjából. Végül összevetették a gyerekek intelligenciáját, humorérzékét, és azt találták, hogy az általános intelligencia erősen korrelál a humorral. Különösen a magasabb általános ismeretekkel és verbális érveléssel hozták összefüggésbe.

- A szülőknek és a pedagógusoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha gyermekeik vagy diákjaik minőségi humorral állnak elő, akkor nagy valószínűséggel rendkívüli intelligenciával rendelkeznek - mondta a kutatást vezető Ugur Sak, a törökországi Anadolu Egyetem professzora.

Bár a kutatásban iskolás gyerekeket vizsgáltak, már a 3-6 éves korosztály esetén is megfigyelhető a humorérzék és a magasabb intelligencia közötti összefüggés. Ha a gyerek nemcsak a szokásos ovis sziporkákat hozza, hanem gyakran felnőttek számára is értékelhető a humorérzéke, az mindenképpen jó jelnek tekinthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szívesen beszélget felnőttekkel

Ha a játszótéren vagy egy ovis zsúron a 3-4 éves nem tölti egész idejét a kortársakkal, hanem a nagyok társaságát is rendszeresen keresi, szívesen beszélget a felnőttekkel különféle témákról, az ugyancsak az átlagnál magasabb IQ-ra utaló jel. Amennyiben a kommunikáció során választékosan fogalmaz, szókincse gazdag, gyakran felnőttesen gondolkozik - de legalábbis következtetéseket von le, elvonatkoztat, gondolkodása összetett és eredeti - az szintén a magasabb IQ-ról tanúskodik. Az óvodástól érkező sok-sok kérdés, bár gyakran fárasztó lehet a felnőtt számára, a tudásszomj, a tanulni vágyás is az intelligencia jele. Ha pedig még több gyanús, magasabb IQ-ra utaló jelre vagy kíváncsi, nézd meg a Mensa.hu oldalát!

Így növeld a gyerek IQ-ját hét egyszerű dologgal

Tudtad, hogy háromévesen a gyermeki agy kétszer olyan aktív, mint a felnőtteké? Így fejleszd játékosan!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük