5 egyszerű, de hatékony IQ-fejlesztő játék: észre sem veszi, és okosodik a gyerek
Mutatjuk a legjobb IQ-fejlesztő játékokat, amelyek a pénztárcát is kímélik.

GettyImages-1292652212
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kicsi korban a játék a legfontosabb fejlesztőtevékenység, hiszen mindenféle játéktípus másfajta kapcsolatot hoz létre az agyukban, miközben folyamatosan tanulnak, még ha ennek nincsenek is tudatában. A rengeteg játék, a mondókák, az olvasás, a testmozgás, a stresszmentes környezet, de a megfelelő táplálkozás is hozzájárul a gyerkőc intelligenciájának fejlődéséhez. 

Ebben a korban sokkal fogékonyabbak az új impulzusok, a látott, hallott, megtapasztalt dolgok iránt, de ez nem jelenti azt, hogy játékos formában ne fejleszthetnéd csemetéd képességeit. Ezekhez mutatunk pár alternatívát, amelyek nemcsak kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmasak, de fejlesztő hatással is bírnak.

Játékok, amiktől okosodik a gyerek

A gyermekek agyának fejlődése rendkívül gyors ütemben zajlik. A síró csecsemőből, majd kúszó-mászó totyogóból két és fél év kor körül beszélő kisgyermek lesz, agyának mérete ebben az időszakban eléri a felnőtt agy tömegének kétharmadát, háromévesen pedig kétszer olyan aktív ez a szerve, mint a felnőtteké. Az agy fejlődése természetesen nem áll meg ebben a korban, hiszen még a korai felnőttkorban is gyarapszik. Kutatók szerint a kicsik képességei leginkább játékkal fejleszthetőek, ám nem mindegy, milyenekkel. 

GettyImages-182726504

Memóriakártyák

A memóriakártyák garantáltan megmozgatják a gyerkőcök, valamint szüleik agytekervényeit is, miközben az egész család remekül szórakozhat. A legegyszerűbb kártyák is már hároméves kortól megmozgatják a kicsik fantáziáját, miközben fejlesztik koncentrációs készségüket és türelmüket azáltal, hogy megtanulják kivárni a sorukat a játékban. A játék végeztével a kártyák megszámolásával játékosan sajátítják el a számokat is.

Puzzle

Az apró kirakódarabok a szem-kéz koordinációt fejlesztik, miközben az agyat összehangolt munkára késztetik, hogy a sok pici darabból a gyerkőc valami egészet alkothasson. A kézügyesség, a finommotorika elengedhetetlen része az írásmozgás kialakulásához, miközben a puzzle-darabokkal a vizuális észlelést, a rész, valamint egész egységét ismeri fel. A puzzle kirakása kitartást és türelmet is tanít a gyermeknek, ami iskoláskorban a tanulás során elengedhetetlenné válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Dominó

Bizonyára te is emlékezel arra, amikor gyermekként felállítottad a dominókat egymás után, de elég volt egy rossz mozdulat, egy remegő kéz ahhoz, hogy az addig felépített dolog kártyavárként omoljon össze. A játék a koncentráció mellett a finommotorikát is fejleszti, logikai játékként való használata pedig segít számára gondolkodni, melyik számhoz melyik való, így a matematika alapjait is játékosan elsajátítja. 

Sakk

Már 5-8 éves gyermekek kritikai gondolkodásmódját lehet fejleszteni a sakkal. Ez a játék megtanítja a gyerkőcöt a helyzetértékelésre, gyors megítélésre, lényegre látásra, sok türelemre és persze a vetélytárs tiszteletére, amely a későbbiekben igazán csapatjátékossá teheti a gyermeket. 

GettyImages-124206619

Amőba

Az amőba - legyen szó mágneses vagy térbeli típusról - remekül megtanítja a gyermeknek a tárgyak térbeli elhelyezkedését, megtanulja a térirányokat, miközben rendkívül fejleszti a logikát azzal, hogy kitalálja, hogyan rakja ki az amőbát vízszintes, függőleges vagy átlós sorban. A játék a kudarctűrő képességet is fejleszti, és megtanulja, hogyan kezelje a vereséget. 

6 otthoni játékötlet, ami órákra leköti a gyereket

A szülőknek minden kreativitásukat be kell vetniük ahhoz, hogy lefoglalják a különböző korosztályú gyerekeket. Az alábbiakban olyan készségfejlesztő játékötleteket mutatunk, amelyet óvodások és iskolások is elkészíthetnek, miközben remekül szórakoznak.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük