Több népszerű üzlet is árult a lisztériával fertőzött fagyasztott zöldségből: figyelmeztet a Nébih
Megbetegedés veszélyére figyelmeztetik a lakosságot.

zoldseg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A leginkább veszélyeztetettek a kismamák, a babák, a gyerekek és idősek, illetve a legyengült immunrendszerű felnőttek: lisztériabaktérium jelenlétét mutatták ki mirelit zöldségkeverék termékekben, ezért a Nébih elrendelte a termékek visszahívását, és figyelmeztette a lakosságot.

Ugyan alapos főzéssel a lisztériabaktérium elpusztul, a Nébih mégis figyelmességre inti a vásárlókat. Az érintett termékekből több népszerű áruházlánc, így a Tesco, a Metro, a Penny Market és az Aldi is árult. A termékek pontos listája ez alatt a link alatt elérhető.

A terméket előállító Greenyard magyarországi üzemében történt a lisztériabaktériummal való fertőződés, így a Nébih megtiltotta az ott 2016 augusztustól 2018 júniusig gyártott termékek forgalomba hozását, kivonta az üzletekből a forgalomban lévőket, illetve kihirdette a vásárlóktól való visszavételt is. Sajnos a lisztériával szennyeződött termékek partnercégek által több európai országba eljutottak, ami rengeteg megbetegedést okozott, és már halálos áldozatokat is szedett.

Az érintett üzemben szigorított takarítást követően megkezdték a próbatermelést, a termékeket pedig alapos vizsgálatnak vetik alá. A jelenleg gyártott vizsgált termékek nem kerülnek eladásra, csupán annak felmérésére szolgálnak, hogy biztosan elmúljon a veszély, és a jövőben csakis biztonságos áru kerülhessen a vásárlókhoz.

A lisztéria fertőzés tünetei

A lisztériával való fertőződés, vagyis liszteriózis tünetei a hányinger, hányás, láz, izomfájdalom, egyes esetekben influenzáéhoz hasonló jelek. Ha eléri az idegrendszert, a lisztéria agyhártyagyulladást okoz. A liszteriózis lappangási ideje 1 naptól akár 3-4 hétig is húzódhat. Antibiotikummal kezelik, de sajnos a súlyos esetek 20-30%-a halállal végződik.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük