Lelki sérülést okoznak: ezeket a mondatokat ne mondd a gyereknek karácsonykor
Ne tedd tönkre karácsonyát, és ne hagyj örök sebet a lelkében!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos figyelni arra, mit mond a szülő a gyerekének, hiszen az ő lelkük még érzékenyebb a bántó szavakra. Ha nem is komolyan hangoznak el, vagy ha csak mérgében mondja is az ember, akkor is örök nyomot hagyhatnak bennük.

Karácsonykor ha lehet, talán még jobban kell arra figyelni, mit mond a szülő a gyerekének, hiszen az ő számukra ez egy varázslatos, várakozással teli időszak. Még sebezhetőbbek lehetnek, és még inkább összetörheti őket egyetlen rossz megjegyzés is.

Négy ártó mondat karácsonykor

Karácsonykor, ahogy máskor se, a következő mondatok semmiképpen sem szabad, hogy elhangozzanak.

Ezért neked nem fog hozni semmit a Jézuska!

A kicsik várva várják az ajándékokat a fa alatt, és nincs az gézengúz tett, amiért ezt a mondatot egy gyerek is megérdemelné! Bár a szülő nem mondja komolyan, a gyerek teljesen komolyan veszi, és összetörik benne a vágyakozás. Ugye, senki nem akarja, hogy a gyerek egy életre megutálja a karácsonyt?

Nem érdemled meg a játékot, visszaadjuk a Jézuskának!

Ha már megkapta az ajándékát, de a nagy ünnepi nyüzsgésben valami csínyt követ el, nem szabad azzal fenyegetni, hogy elveszik, ami már az övé. Egyrészt a szülő elrontja az örömét, másrészt a gyerek amellett, hogy bűnösnek és rossznak érzi magát, rettegni is fog, hogy elveszik az új játékát.

Látod, a húgod sokkal szebben ül az asztalnál, pedig kisebb!

A testvérekkel példálózni veszélyes, és jobb is kerülni, mivel ez köztük feszültséget, féltékenységet szülhet - akár egy életre. Azért sem érdemes ilyet tenni, mert a gyerek ő magát mindenki másnál rosszabbnak látja majd.

Kövér leszel, ne egyél szaloncukrot!

Sem ez, sem az nem jobb, ha már egyenesen le is kövérezi a gyereket a szülő, de akár jelen, akár jövő időben beszél, súlyos testképzavara, étkezési zavara, mindemellett nehezen vagy éppen sehogy sem helyrehozható önbizalomhiánya lehet akár egész életében ezektől a súlyos szavaktól a gyereknek.

Ezt is szeretjük