3 lelki sérülést okozó mondat, amit ne mondj az iskolás gyereknek: örök nyomot hagynak

Neked csak egy mondat, de neki minden szava fáj.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Emlékezz csak vissza a saját diákéveidre, és biztosan egyetértesz abban, hogy iskolába járni egyáltalán nem könnyű feladat, még ha felnőttként az esetleg stresszes, felelősségteljes, fáradságos munkádhoz képest úgy is véled, tanulni, diáknak lenni még sokkal egyszerűbb volt. Minden életkornak megvannak a maguk kihívásai, így a gyerekkor, tinikor kihívásainak az iskola a legfőbb forrása.

Meg kell hát próbálnod szülőként kicsit a gyerek helyébe képzelni magad, és az ő fejével gondolkodnod, mielőtt leszidnád őt, mert tanulási kedve esetleg lankadt, nincs kedve iskolába menni, vagy éppen rossz jegyet hozott. Nemcsak a fejével kell azonban gondolkodni, de a szívével és lelkével is meg kell próbálnod érezni.

Vigyázz arra, mi szalad ki a szádon egy-egy ingerültebb pillanatban, nyolc órával és némi túlórával a hátad mögött, fáradtan, stresszesen, amikor például bevall neked egy egyest, ne ess neki. Lehet, hogy szerinted csak mondatok hagyják el a szádat, amit ő hall, az azonban örök lelki sérülést okozó szavak egymásutánja lehet.

Három mondat, amit ne mondj a gyereknek

A következő három mondatot szülőként soha ne mondd iskolás gyermekednek. Végy egy nagy levegőt, számolj el tízig, és inkább építő jelleggel, mint bántó módon közelítsd meg a felmerülő problémát.

Semmire sem fogod vinni

Ezzel nem motiválod, sokkal inkább elkeseríted őt, hogy minden próbálkozása ellenére sikertelen maradhat egész életében. Így, mivel hiábavaló, a maradék tanulási kedve is elillanhat, ráadásul kódolod benne, hogy ő semmire sem fogja vinni felnőttkorában, ami egy életre visszhangozhat a fejében, valahányszor előbbre akar lépni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csak neked lett egyes? Szégyen!

Hidd el, a gyereket már az iskolában is rosszul érinthette, hogy a többiek nála jobb jegyeket kaptak, és esetleg csak az övé lett elégtelen. Ha még te is rápirítasz, hogy milyen szégyellnivaló, hogy így teljesített, azzal a maradék önbizalmát is elveheted. Inkább mondd el neki, hogy veled is előfordult, hogy rosszabb jegyet kaptál. Ezzel vigasztalhatod meg, és hogy máskor jobb osztályzatot kapjon, segíts neki a tanulásban, illetve érdemes spórolnotok felzárkóztató különórára, ha hosszú távon nem javul a helyzet.

Buta vagy hozzá

A gyerek attól még nem buta, hogy nem ért valamit elsőre, vagy nem tudja olyan tempóban elsajátítani valamely tantárgy ismereteit, mint a többiek. Mindenki másban jó, neki pedig éppen az adott dologban akad nehézsége. Inkább arra biztasd, higgyen benne, hogy fel tud zárkózni. Fordulj felé megértéssel, segítő szándékkal.

Ezt is szeretjük