Friss kutatás! - Összefüggés a légszennyezés és a meddőség között
A nagyvárosokban kimutathatóan több a meddő nő.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A környezetszennyezés és a meddőség kapcsolatának vizsgálatába fognak kínai kutatók, mivel sejtésük szerint a környezeti okok is hozzájárulnak a fogamzásképtelen felnőttek arányának ugrásszerű növekedéséhez a távol-keleti országban.

Hormonrendszert károsító anyagok

A Cajhszin gazdasági és pénzügyi magazin szerint ez lesz az első témával kapcsolatos országos szintű felmérés.

A kutatás a tudományos és technológiai minisztérium, a Kínai Tudományos Akadémia és három kelet-kínai egyetem együttműködésében valósul meg, és várhatóan öt évet vesz majd igénybe.

A vizsgálat egyik vezetője, Csang Csün a lapnak elmondta: mindenekelőtt azt veszik nagyító alá, hogy a hormonrendszert károsító, a levegőben megtalálható szerves szennyezőanyagok hogyan befolyásolják a női termékenységet.

Bár minden ilyen szennyezőanyagot nem tudnak megvizsgálni, igyekeznek kimutatni a leggyakrabban előforduló mintegy két tucat hatását, köztük növényirtó szerekét is.

12% terméketlen

A távol-keleti ország meddőségi rátájáról szóló statisztikák kongatták meg a vészharangot.

Az adatsorokból kiderült: a fogamzásképes kínai lakosság több mint 12%-a bizonyult terméketlennek 2010-ben, miközben arányuk 1980-ban még a 3%-ot sem érte el. Jelenleg a probléma mintegy 40 millió párt érint.

A szakértők szerint a meddőség fő oka az egészségtelen napi rutin, a kevés alvás, a sok stressz és a fiatalkorban elvégzett, a nyugati átlagnál nagyobb számú abortusz. A környezeti adottságok ugyancsak hatással vannak a termékenységre, az ország egyes régióiban - elsősorban a nagyvárosokban és a keleti part mentén - például kimutathatóan magasabb a meddők aránya.

Fejlődési rendellenességek

A korábbi években már számos vizsgálat rámutatott a Kínában a rendkívüli mértékeket öltő környezeti terhelés negatív hatásaira. Márciusban tízéves vizsgálódást követően pekingi és texasi kutatók az ország szénbányájaként is emlegetett, a legszennyezettebbnek számító Sanhszi tartomány velőcső-záródási rendellenességgel született babáit vizsgálták. Az Egyesült Államok átlagának 140-szeresére rúgó rendellenességi arány okaként a kutatók egyértelműen a környezetszennyezést nevezték meg.

Ha nincs fizikai oka

Nemcsak fizikai, hanem lelki okok is állhatnak a meddőség hátterében - és a jelenség nem is nevezhető ritkának. Tudj meg róla többet videónkból!

Ezt is szeretjük