Nem jön össze a baba? - Lehet, hogy a munkahelyed tehet róla

A rendszertelen időbeosztás szerint dolgozók gyakrabban szenvednek meddőségi problémáktól.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszertelen időbeosztás szerint dolgozó nők gyakrabban szenvednek meddőségi problémáktól, mint az állandó műszakban dolgozók - mutatta ki egy új tanulmány.

A Southamptoni Egyetem kutatói a témában 1969 óta megjelent tanulmányokat elemezték, amelyek összesen 119 345 nő adatait tartalmazták - idézi a tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása.

Váltott műszak, több meddőség

Hosszabb idő volt szükséges a fogamzáshoz, és gyakrabban szenvedtek a menstruációs ciklus rendszertelenségétől azok a nők, akik különböző műszakokban dolgoztak.

Akik csak éjszaka dolgoztak, nem tapasztaltak fogamzási nehézséget, ám náluk jelentősen magasabb volt a vetélés kockázata - mutatták ki a szakemberek.

Azoknál, akik egyaránt teljesítettek nappali, esti és éjszakai műszakot, 80%-kal gyakoribb volt, hogy egy éven belül nem sikerült a teherbe esés azokhoz képest, akik rendszeresen ugyanabban a napszakban dolgoztak.

Rendszertelen beosztás esetén 33%-kal magasabb volt a ciklus zavarainak valószínűsége. Akik csak éjjel dolgoztak, azoknál 29%-kal emelkedett a vetélés kockázata.

Megzavarodott biológiai óra

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az alváshiányt és a biológiai óra megzavarását okozó váltott műszak és bizonyos egészségügyi problémák közötti összefüggést, ám kevesen vizsgálták a termékenységre gyakorolt hatását.

- A tanulmány nem állapította meg, miként okoz meddőségi problémákat a rendszertelen műszakbeosztás. Lehetséges azonban, hogy a test biológiai órájának megzavarása hatással van az élettani működésére. A váltott műszak rendszertelen alváshoz, alváshiányhoz vezet, az aktív időszak pedig nincs szinkronban a test természetes életritmusával - fűzte hozzá Linden Stocker, a kutatás vezetője.

A Southamptoni Egyetem kutatócsoportja az eredményeket Londonban, az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság - ESHRE - éves ülésén mutatta be.

Lelki oka is lehet

Elképzelhető, hogy pároddal egészségesek vagytok, és normális életet élsz, mégsem jön össze a baba. Ilyenkor lelki okok állhatnak a probléma hátterében. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Ezt is szeretjük