Fejleszti a kreativitást, a kézügyességet és toleranciára nevel: 90 éves múlt a világ kedvenc játéka

Megdöbbentő belegondolni, hogy már a hatodik generáció legózik.

GettyImages-1440256965(1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az apróbb-nagyobb, színes műanyag kockákból összeépíthető játékot a világon mindenhol ismerik. A kisebbeknek szánt változatokkal már másfél-két éves kortól játszhatnak a totyogósok, felső korhatára pedig nem létezik.

A színes, kézügyességet fejlesztő kreatív játék a dániai Billundból indult - 91 évvel ezelőtt. A körülbelül hatezer fős várost azóta is meghatározzák a színes építőkockák. A Hotel LEGOLAND például egy olyan billundi szálloda, ahol a szobákat különféle legótematikák szerint rendezték be - melyet volt alkalmunk kipróbálni is.

A fajátéktól a műanyag kockákig

Ole Kirk Christiansen egy tízgyermekes dán család legkisebb fia volt, aki az 1929-ben kitört nagy gazdasági világválság idején asztalosmesterként dolgozott. Miután elvesztette munkáját, 1932-ben fajátékokat kezdett gyártani. Autókat, buszokat, lovaskocsikat, illetve különböző, kerekeken guruló állatokat készítettek. A vállalkozás éppen kezdett jól menni, amikor 1942-ben egy tűz leégette a gyárat. Az újjáépítést követően 1947-ben Ole Kirk Christiansen már kezdte behozni a műanyagokat is a gyártásba. 1958-as halálát követően egyik fia, Godtfred vitte tovább a céget, ebben az évben szabadalmaztatták az üreges bütyköket tartalmazó formát, mely a modern LEGO kocka ikonikus dizájnjává vált. Az 1960-as évekre teljesen megszűnt a fajátékok gyártása. Ekkorra már Dánián kívül is ismerték a LEGO nevet, mely a dán "Leg godt!" kifejezésből származik, és annyit jelent: "Játssz jól!" Megdöbbentő belegondolni, hogy már az 1928 és 1942 között született "csendes generáció" tagjai is legózhattak, azóta pedig az "alfa-generáció" kezébe kerültek a színes műanyag kockák.

Jól mutatja a családi vállalkozásként indult cég fejlődésének ütemét, hogy az 1960-as években épült billundi repteret a LEGO Csoport számára létesítették - napjainkra már független a vállalattól. És hogy - Koppenhága után - Dánia második legforgalmasabb repülőterévé vált, ahhoz a LEGOLAND népszerűsége nagyban hozzájárult.

LEGOLAND, LEGO House

A LEGOLAND Billund 1968 nyarán nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, a 10 hektáron elterülő, összesen több mint 58 millió legókockából felépített élménypark Dánia egyik legnagyobb látványossága a mai napig. De a városban sétálva nem csak itt, hanem lépten-nyomon találkozhatunk legófigurákkal, főleg kacsákkal: kicsit olyan érzése támad az embernek, mintha néhány gyerek véletlenül felejtette volna ott a körülbelül egy méter magas alkotásokat.

2017-ben pedig Billund központjában megnyílt a 12 ezer négyzetméter alapterületű LEGO House is, ahol a gyerekek és a felnőttek 25 millió színes kockából építkezhetnek - a hagyományos mellett már digitális építésre is van mód. De nemcsak a 21 lépcsőzetes blokkból álló épületen belül, hanem azon kívül is van lehetőség játékra: kilenc tetőteraszát játszóterek foglalják el.

LEGOLAND Hotel

Ha pedig valaki Billundba látogat gyerekekkel, nem kérdés, hogy a LEGOLAND Hotelben kell megszállnia. Ezen a helyen már a parkolóban - majd a recepciónál is - egy óriási sárkány várja az érkezőket, a sült krumpli legókocka alakú, a szobák pedig kalózos, Ninjago, királyság vagy éppen Friends tematikájúak.

A 21. század játéka

A színes kockák évtizedek óta tartó népszerűségének egyik oka, hogy az építőkockák tetején lévő bütyköknek és az aljukon lévő üreges formának köszönhetően könnyedén összeilleszthetőek, illetve szétszedhetőek. Ezáltal játszva fejlesztik a legkisebbek kézügyességét is. Másrészt a különböző készletek minden egyes darabja passzol a korábbiakhoz, így a kreativitásnak semmi sem szabhat határt - és nem létezik megunt kocka. Végül természetesen a gyártók törekednek a megújulásra is, igyekeznek alkalmazkodni a jelenlegi trendekhez, és kíváncsiak a gyerekekre. Az építés mellett ma már a figuráknak is nagyobb szerep jut.

A cikk az ajánló után folytatódik

LEGO Friends

A LEGO Csoport a tízéves LEGO Friends megújulása alkalmából készített egy kutatást, melyben arra voltak kíváncsiak, hogy a 6-12 év közötti gyerekek a 21. században hogyan barátkoznak, mi jellemzi a kapcsolataikat. A felmérésben részt vevő gyerekek 94%-a nyilatkozott úgy, hogy a barátság boldoggá teszi őket, fontos számukra, de kiderült az is, hogy a fiatalabbak könnyebben tartják meg a barátaikat, mint az idősebb korosztály. A kutatás legfőbb tanulsága pedig talán az volt, hogy a gyerekek nagy része - 90%-a - szerint lényeges, hogy sokszínű baráti társasággal rendelkezzenek, hiszen így a barátok különböző dolgokat taníthatnak nekik. A kutatási eredményeknek megfelelően igyekeztek alakítani a legújabb LEGO Friends készleteket, mely hozzásegíti a gyerekeket ahhoz, hogy jobban elfogadják a világ sokszínűségét, érzékenyítsék őket, toleranciára neveljenek.

Így néz ki a Lánchíd legóoroszlánja

Az oroszlán több mint 850 ezer legókocka felhasználásával épült, és Dóczy Balázs hivatalos legó-építőmester modellezte és tervezte.

Ezt is szeretjük