Serkenti a fantáziát és a kognitív képességeket: a jól választott képeskönyv csodákat tesz a gyerekkel
A gyerek agya nagyon fogékony, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen könyvet adsz a kezébe.

GettyImages-171951785
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van néhány trükk, amivel fel lehet ismerni és ki lehet szűrni a boltok széles kínálatából az igazán minőségi, értékekkel gazdagító képeskönyveket.

Emlékszel Füzesi Zsuzsa magával ragadó rajzaira a Mondókáskönyvekben? Téged is elvarázsol Pásztohy Panka bájos világa a Pitypang és Lili sorozatban? A megfelelően kiválasztott gyermekillusztráció fejleszti a fantáziát, gondolkodásra késztet, és életre szóló élményt adhat a kicsiknek.

A legjobb képeskönyek illusztrációi

A legjobb képeskönyvekben az a közös vonás, hogy az írás és az illusztráció kiegészíti egymást. Az ilyen képek az írott szövegtől elválasztva is el tudják mondani a mese egy változatát a szöveg nélkül, a kettő kombinációjával pedig a történet egészen új módon kelhet életre, újabb és gazdagabb jelentéssel.

A professzionális illusztrátorok tudják, hogyan használják tehetségüket arra, hogy olyan dolgokat meséljenek el az olvasónak a karakterekről - vagy a történetről -, amelyek nincsenek az eredeti kéziratban megírva. Például előfordulhat, hogy a szerző nem említette, hogy a főszereplőnek van egy kis békája vagy egy piros pöttyös esernyője, de a rajzoló el tud képzelni mindenféle fantasztikus, komikus jelenetet a főszereplő és békája interakcióiban. Ha odarak egy vicces jelenetet, ahol korábban nem volt, akkor az illusztrátor kiegészíti egy háttértörténettel a szerzők eredeti kéziratát, egy kis nevetnivalót adva az olvasóknak. Az olvasók ettől úgy érezhetik, mintha egy hihetetlen titok részesei lennének, olyasmit látnak, amiről nem esik szó a történet olvasása közben.

GettyImages-157537118
Fotó: (C) Maite Pons / Getty Images Hungary

A szerző feladata, hogy megalkosson egy csodálatos, jól megírt történetet. Az illusztrátor feladata, hogy továbbfejlessze ezt a történetet, és még jobbá tegye azt, felhasználva grafikai tehetségét, képzelőerejét és művészeti képzettségét.

A legjobb képeskönyvekbe belenézve az az érzése az embernek, mintha egy finoman koreografált tánc tanúja lenne a szavak és az illusztrációk között. A képecskék segítenek előrevinni a történetet, lapról lapra egyre jobban behúzzák az olvasót a könyvbe, és kíváncsivá teszik, mi fog történni ezután.

A rosszul illusztrált könyvekben az illusztrációk csak utánozzák a szöveget - semmi érdekes vagy váratlan felfedeznivalót nem adnak az olvasó számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen képeskönyvet ne vegyél?

És milyen a "rossz" képeskönyv szövege? A legrosszabbak azok, amelyek prédikálnak az olvasóknak, és megpróbálják az olvasó szájába rágni az üzenetet, mintha a befogadó túl buta lenne ahhoz, hogy rájöjjön a "leckére", amit le akarnak nyomni a torkán. Azok a történetek, amelyeket pusztán abból a célból mondanak el, hogy a gyerekeket leckére tanítsák, nem fogják elérni a kívánt hatást, ugyanis a kisgyermekek elég okosak ahhoz, hogy felismerjék, mi történik. Hanyatt-homlok fognak menekülni, és keresnek egy másik könyvet helyette, amit móka olvasni.

A szülőnek ilyenkor érdemes a saját gyerekkorára és olvasmányélményeire visszaemlékezni, és feltennie magának a kérdést, mit olvasott volna akkor szívesebben: egy könyvet arról, hogy egy emberszerű teknős hogyan tisztította meg megfelelően a fogait, és ment el fogorvoshoz, vagy történetet egy gyerekről, aki szemtanúja volt annak, ahogy egy jávorszarvas csintalankodik a hátsó udvarban, ugrál a trambulinon, és megmártózik a családi medencében.

A jó képeskönyvek érdekes vagy szokatlan témákról szólnak. Fel kell kelteniük a kíváncsiságot, és el kell hitetniük, hogy az embernek valamiről lemaradnia, ha nem olvassa el őket. Olyan finoman kell tanítani a leckét, hogy az olvasó ne is tudja, hogy tanul. Gyönyörű, komikus vagy szokatlan grafikájuk van, amelyek elérik, hogy az ember nézni akarja őket. Nem kell a valaha látott legjobb illusztrációnak lennie, csak annyi kell, hogy legyen benne valami, ami magával ragadja az olvasót.

Amikor egy édesapa a gyereke rajzait életre kelti

Egészen különös világban élnénk, hogyha a gyerekek rajzai megelevenednének, ezzel a gondolattal játszott el a művész apuka is.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük