Hogy rajzolja le saját magát a gyerek? Sokat elárul a lelkiállapotáról

A gyerekek érzelmeit közvetítik a rajzok.

GettyImages-862310804 (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rajzokon keresztül a szülők képet kapnak a gyerekek világáról, aktuális lelkiállapotukról és érzelmeikről.

Ami a kicsik lelkében zajlik, szülőként kíváncsivá teszi az embert. Míg a totyogók rajzai kezdetben sötét színű irkafirkák, addig az óvodás, kisiskolás gyerekek illusztrációi már egyfajta kifejezési forma, amelyek valamilyen üzenetet közvetítenek. A rajzok által olyan dolgok jelenhetnek meg, amelyek még nem fogalmazódnak meg benne.

Hogyan rajzolja le saját magát?

A gyerekrajzokon alaposabban megvizsgálva fontos jegyek észlelhetőek, ilyenek az alakok mérete, az elhelyezkedésük a papíron vagy a színhasználat.

GettyImages-846232744

Hol helyezkedik el a családi képen?

Nézd meg, hol helyezkedik el a rajzoló a képen: ha a gyerek saját magát festi a legnagyobbra, nem azt jelenti, hogy túlteng az önbizalma. Ez az egészséges lelkiállapotát és pozitív életszemléletét tükrözi. Ugyanakkor, ha egészen apró másokhoz képest a gyerek figurája, az önbizalomhiányra és diszkomfortérzetre utal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a család középen, szorosan egymás mellett helyezkedik el, az arra utal, hogy a rajzoló mindkét szülővel szoros kapcsolatot ápol. Amennyiben az alakok egymástól távol láthatóak, figyeld meg, saját magát hova pozicionálja a gyerek - ahhoz a szülőhöz érzi magát közelebb, akihez a rajzon is közel van, a tőle távolabb esőt pedig a legtávolabb. Ha a család a lap bal szélén kap helyet, akkor az anya, ha jobb oldalra kerül, akkor az apa felé irányuló érzelmek a meghatározók. 

01
Grafika: Zsédely Teréz

A gyerekek a családi képeknél általában születési sorrendben tüntetik fel a testvéreket. Ha ő maga csak összenyomorítva fér a lap szélére, úgy érezheti, hogy nem jut rá elég idő, fokozottabb törődést és odafigyelést igényelne. Ha a rajzoló valamelyik testvért sokkal nagyobbnak rajzolja a többi alakhoz képest, az a szemében a legdominánsabb. Amennyiben a család összes tagja szorosan egymás mellett kap helyet, magát viszont távolabb rajzolja le, az ő elkülönülésüket és a rajzoló negatív énképét jelezheti. 

02
Grafika: Zsédely Teréz

Mozdulatok, arckifejezések, testrészek

A képeken alaposan megfigyelhetőek az alakok arckifejezései, mozdulatai. Amennyiben a gyerek kitárt karokkal szerepel, az egyfajta segítségkérést is jelenthet. Ugyanúgy a szomorú tekintet vagy a testrészek nélküli alak. Ha a rajzoló magát kezek vagy lábak nélkül ábrázolja, az szintúgy önbizalomhiányra és rossz lelkiállapotra utal.

03
Grafika: Zsédely Teréz

Színek használata

Óvodás korban a gyerekek előszeretettel használnak erőteljes, sötét színeket a pingáláshoz, ami teljesen természetes. Amennyiben iskoláskorú a rajzoló, a fekete az ismeretlentől való félelmet mutatja, ami dühvel, frusztrációval párosul. Ha a gyerek viselkedésében is megnyilvánul ez a fajta agresszió, fontos lehet a szakember felkeresése.

Hogyan rajzolja le a fát a gyerek?

Mennyire tartja magát értékesnek, van-e önbizalma, vagy szorong valamiért? A rajzok sok mindent elárulnak.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük