Hogy rajzolja le saját magát a gyerek? Sokat elárul a lelkiállapotáról
A gyerekek érzelmeit közvetítik a rajzok.

GettyImages-862310804 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rajzokon keresztül a szülők képet kapnak a gyerekek világáról, aktuális lelkiállapotukról és érzelmeikről.

Ami a kicsik lelkében zajlik, szülőként kíváncsivá teszi az embert. Míg a totyogók rajzai kezdetben sötét színű irkafirkák, addig az óvodás, kisiskolás gyerekek illusztrációi már egyfajta kifejezési forma, amelyek valamilyen üzenetet közvetítenek. A rajzok által olyan dolgok jelenhetnek meg, amelyek még nem fogalmazódnak meg benne.

Hogyan rajzolja le saját magát?

A gyerekrajzokon alaposabban megvizsgálva fontos jegyek észlelhetőek, ilyenek az alakok mérete, az elhelyezkedésük a papíron vagy a színhasználat.

GettyImages-846232744

Hol helyezkedik el a családi képen?

Nézd meg, hol helyezkedik el a rajzoló a képen: ha a gyerek saját magát festi a legnagyobbra, nem azt jelenti, hogy túlteng az önbizalma. Ez az egészséges lelkiállapotát és pozitív életszemléletét tükrözi. Ugyanakkor, ha egészen apró másokhoz képest a gyerek figurája, az önbizalomhiányra és diszkomfortérzetre utal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a család középen, szorosan egymás mellett helyezkedik el, az arra utal, hogy a rajzoló mindkét szülővel szoros kapcsolatot ápol. Amennyiben az alakok egymástól távol láthatóak, figyeld meg, saját magát hova pozicionálja a gyerek - ahhoz a szülőhöz érzi magát közelebb, akihez a rajzon is közel van, a tőle távolabb esőt pedig a legtávolabb. Ha a család a lap bal szélén kap helyet, akkor az anya, ha jobb oldalra kerül, akkor az apa felé irányuló érzelmek a meghatározók. 

01
Grafika: Zsédely Teréz

A gyerekek a családi képeknél általában születési sorrendben tüntetik fel a testvéreket. Ha ő maga csak összenyomorítva fér a lap szélére, úgy érezheti, hogy nem jut rá elég idő, fokozottabb törődést és odafigyelést igényelne. Ha a rajzoló valamelyik testvért sokkal nagyobbnak rajzolja a többi alakhoz képest, az a szemében a legdominánsabb. Amennyiben a család összes tagja szorosan egymás mellett kap helyet, magát viszont távolabb rajzolja le, az ő elkülönülésüket és a rajzoló negatív énképét jelezheti. 

02
Grafika: Zsédely Teréz

Mozdulatok, arckifejezések, testrészek

A képeken alaposan megfigyelhetőek az alakok arckifejezései, mozdulatai. Amennyiben a gyerek kitárt karokkal szerepel, az egyfajta segítségkérést is jelenthet. Ugyanúgy a szomorú tekintet vagy a testrészek nélküli alak. Ha a rajzoló magát kezek vagy lábak nélkül ábrázolja, az szintúgy önbizalomhiányra és rossz lelkiállapotra utal.

03
Grafika: Zsédely Teréz

Színek használata

Óvodás korban a gyerekek előszeretettel használnak erőteljes, sötét színeket a pingáláshoz, ami teljesen természetes. Amennyiben iskoláskorú a rajzoló, a fekete az ismeretlentől való félelmet mutatja, ami dühvel, frusztrációval párosul. Ha a gyerek viselkedésében is megnyilvánul ez a fajta agresszió, fontos lehet a szakember felkeresése.

Hogyan rajzolja le a fát a gyerek?

Mennyire tartja magát értékesnek, van-e önbizalma, vagy szorong valamiért? A rajzok sok mindent elárulnak.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük