A 4 leggyakoribb csecsemőkori alvásprobléma

Csak cicin akar elaludni? Tudd meg, mit tehetsz, hogy neked is legyen pár nyugodt órád!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számtalan elmélet létezik a nevelésről, hogy mennyire jó hatással lenne a baba lelkivilágára, ha az anyukák nem próbálnák napirendhez szoktatni gyermeküket már egészen pici koruktól kezdve. Amikor azonban a szüléstől már minden energiád elfogyott, majd egyetlen perc pihenés nélkül kell a csecsemőt gondoznod, már az rengeteget jelent, ha sikerül rászoktatni a háromóránkénti etetésre.

Ha pedig ez a három óra sem marad meg neked, mert a pici nem akar elaludni, hanem keserves sírással próbálna valami fontos babadolgot mondani, a tanácstalan kétségbeesés és a fáradtság közt ingadozva még megnyugtatni is nehezebb lesz.

Márpedig a legtöbb apróság nem alussza át könnyedén és problémamentesen ezt az üdítő nappali időszakot sem, még kevésbé az éjszakát. Ha azonban felkészülsz a leggyakrabban előforduló alvásproblémákra, nem kell tanácstalanul állnod a síró csöppség fölött, és tudni fogod, mi a teendő!

A legkorábbi probléma: fényes, új világ

Gondolj csak bele, hogy a sötét pocaklét után milyen élesek és vakítóak lehetnek a külvilág fényei! A legtöbb baba hamar hozzászokik a megváltozott körülményekhez, azonban vannak olyan csöppségek, akik két-három hetes korukig a legapróbb fényre és zajra is felriadnak, így szinte soha nem alusszák át meg azt a három órát sem.

Hasonló helyzetben nincs más teendőd, mint hogy a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítsd a pici számára. Lehetőség szerint mindig a babaszobában altasd, különösen éjszaka. Gondoskodj róla, hogy a pici hálójában egyenletes, 20 fokos hőmérséklet legyen, és még napközben is el lehessen sötétíteni. Egy halványabb fénnyel világító lámpát azért kapcsolj fel, ha a teljes sötétség riasztó lenne a babának. Ha szeretnéd végre kihasználni a nyugodt perceket, és lefekszel pihenni, vagy távolabb vagy a picitől, inkább a babaőrt vidd magaddal. Ahol ugyanis te vagy, ott lehet, hogy a picinek túl sok az inger és a külvilág zaja.

Nappal alszik, éjjel sír

Ha szerencséd van, a gyerkőc három-négy hónapos kora körül már magától átalussza az éjszakát, és nem igényli a háromóránkénti etetést. Az esetek többségében azonban a forgatókönyv nem ilyen egyszerű, és míg nappal, szoptatás után édesen elalszik, éjszaka szinte mindig felsír. Jó, ha tudod, hogy többnyire nem azért teszi ezt, mert éhes, és valóban szüksége van az anyatejre. Inkább csak a közelségedre vágyik, és arra, hogy ha már nappal jól kipihente magát, és este ébren van, valaki foglalkozzon vele.

Az éjszakai aktivitás ellen úgy küzdhetsz a leghatékonyabban, ha napközben próbálsz minél többet foglalkozni, játszani babáddal, és etetések után sem hagyod rögtön álomba merülni. Miután megszoptattad, még legalább húsz percig mocorgasd, beszélj hozzá vagy játssz vele. Ha ugyanis napközben kifárad, sokkal nagyobb esélyed van rá, hogy éjszaka ő is ugyanúgy pihenésre vágyik majd, mint te. Ha pedig mégis felébred és enni kér, minél gyorsabban és sötétben tevékenykedj körülötte: ne tedd ki túl sok ingernek, hogy a szoptatás után minél könnyebben visszaaludhasson.

Szülői ágy vagy rácsos ágy?

Babaszemmel a legkényelmesebb hálóhely a cici. Tested melegétől, a szívdobogásodtól és a bőr természetes érintésétől pillanatok alatt elálmosodik a legélénkebb apróság is, és akkor is álomba merül, ha egyébként egy örökmozgó kis vadóc. Nem árt azonban, ha ellenállsz a kísértésnek, és megpróbálod elkerülni, hogy a pici veled aludjon éjszaka. Előbb vagy utóbb ugyanis mindenképpen meg kell szoknia a babaszobát és a rácsos ágyat, ahol egy pihe-puha takaró és néhány plüssállat pótolja a test valódi érintését.

Ha szeretnéd, hogy a gyerkőc minél hamarabb megszokja az ágyat, akkor attól a pillanattól kezdve, hogy hazakerültök a kórházból, éjszakánként altasd őt a szobájában, a kiságyban. Ha magad mellett tartod, később komoly problémáid lesznek, és csak szigorú módszerekkel tudod majd elérni, hogy sírás nélkül átaludja az éjszakát. Ha este nem tud a közelséged nélkül álomba merülni, ringasd őt, mesélj neki, de feltétlenül bújtasd be a takaró alá, mielőtt még a karodban elszenderedne. Ha felébred, amint magára hagyod, és keservesen sír éjszaka, akkor se vedd magad mellé. Ehelyett vigasztald simogatásokkal és lágy, megnyugtató szavakkal, amíg újra el nem alszik a saját kis kuckójában.

Fontos!
Ahhoz, hogy a pici nyugodtan tudjon aludni, elengedhetetlen a megfelelő méretű kiságy. Ne legyen túl nagy az ágya, inkább idővel vegyél neki újat, mert ha egy hatalmas hálóhelyen kell aludnia, az félelmetes és nyomasztó lehet a számára. Ma már rengeteg használt dolgot vásárolhatsz az interneten, és akár te is eladhatod azokat a holmikat, melyeket gyermeked már kinőtt.

Hánykor feküdjön le aludni?

Amikor gyermeked már elég nagy ahhoz, hogy éjszaka ne kelljen szoptatnod, általában 10-12 órát képes átaludni. Ezen felül természetesen még nagyjából négyórányi nappali alvásra is szüksége van. Fölösleges arra törekedned, hogy a tévémaci búcsúdalának utolsó akkordjára ágyba kerüljön a pici. Ha ugyanis más ritmus szerint élsz, az is belefér, ha csak kilenckor fekteted le.

Az állandósság azonban elengedhetetlen, tehát ügyelj arra, hogy ha kialakult az esti elalvás időpontja, ahhoz a jövőben mindig tartsd magad. Napközben lehetőség szerint akkor szundítson a pici, amikor már nyűgös és ásítozik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

De ügyelj rá, hogy etetés után mindig megbüfiztesd, nehogy a hasfájás miatt egész álló nap csak nyűglődjön, mert akkor egyikőtök se fog tudni pihenni.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük