Miről ismerhető fel a köldökcsonkgyulladás? 5 árulkodó jel, és a kezelésük
A köldökcsonkgyulladás gyakori az újszülötteknél.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Újszülötteknél nem ritka az úgynevezett köldökcsonk begyulladása, ami a levágott köldökzsinór maradványának elfertőződését jelenti.

Ez egy fájdalmas és sajnos antibiotikum-kezeléssel gyógyítható probléma, amelynek egyetlen dologgal lehet elejét venni: az alapos higiéniával. Ha ez megvan, nem történhet baj.

A köldökcsonkgyulladás

A köldökcsonk begyulladása jellemzően a születést követő második-harmadik napon jelentkezik, és összetéveszthetetlen bármi mással. A már elszáradt köldökzsinór-maradvány ilyenkor bepirosodik és gyulladttá válik, sokszor fokozottan érzékennyé téve a picik hasát, így nem ritka, hogy az újszülöttek étvágytalanná válnak miatta, sőt, még a puffadás sem kizárt.

Ám ennél sokkal árulkodóbb tünet a csonk nedvedzése, ami jellegzetes, gennyes szaggal és általában lázzal is társul.

A köldökgyulladás kialakulásának hátterében a fertőzés áll, amely ugyanúgy származhat az egészségügyi személyzet helytelen eljárásából, mint ahogy a családtagok kezéről is átterjedhetnek a kórokozók. Ráadásul ezek a bacilusok meleg és nedves környezetben érzik magukat igazán jól, ami a pelenkában adott számukra.

Nem véletlen, hogy a kisbabákat csak alapos kézmosás után lehet megfogni, megérinteni, a felnőttek ugyanis potenciális Staphilococcus-hordozók, amelyek könnyen átkerülhetnek a baba bőrére, különböző fertőzéseket okozva.

A kezelés

Ha a gyulladás egyszer már kialakult, házi praktikákkal nem fogod tudni legyőzni, ezért antibiotikumos kezelésre lesz szükség - ezt nyilvánvalóan a gyerekorvos fogja előírni és meghatározni, magadtól semmilyen gyógyszert ne adj a picinek.

Ennek kiegészítésére szoktak felírni szalicilsavas oldatot, amely helyi kezelést igényel, nagyon óvatosan, fültisztító pálcika segítségével kell az előírtak alapján kenegetni a köldökcsonkot. A betegség így általában pár nap alatt megszüntethető, de hogy a későbbiekben ne alakuljon ki, fokozottan kell ügyelni a higiéniára. Nemcsak a babáéra, a sajátodra is.

A baba fürdetése

Tudod, hogyan kell a babát megfürdetni? Videónkból könnyen megtanulhatod, kattints!

A babát körültekintően mosdasd, a legapróbb redőket is tisztítsd meg rajta, de saját magad is hasonló odafigyeléssel tisztogasd, hogy a fertőzéseknek ne legyen esélyük átterjedni a baba bőrére.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Amikor nem múlik

Ritka, de sajnos előfordul, hogy a fertőzés ennél hosszabb kezelést igényel, vagy hogy kiújul - ebben az esetben már immunrendszer-gyengeségről van szó, amelyet csakis immunrendszer-erősítő terápiával lehet orvosolni, ezt szintén a gyermekorvos írja elő.

Ezt is szeretjük