Szokatlan szagú vizelet: ez a súlyos betegség is állhat a háttérben
A pelenkázás nem válhat rutinná, ha valami furcsa, szúrós szagot érzel, kezdj el gyanakodni!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a babák még nem tudják elmondani, hogy mi bajuk van, neked kell figyelemmel kísérned, hogy egyik napról a másikra nem tűnik-e fel valami furcsaság.

Bármilyen apró tünet, például hőemelkedés, hasfájás vagy éppen a vizelet szaga is árulkodó jel lehet, hogy a kicsinek valami baja van. Utóbbi betegségek lavináját indíthajta el, ha nem figyelsz fel rá időben.

Olvasd ki a problémát a vizeletből!

Ahogyan egy felnőttnél is sok mindenről árulkodik a vizelet állaga, szaga és színe, úgy a kisbabák egészségügyi problémái is kiolvashatóak a végtermékből. Nem kell ahhoz orvosnak lenned, hogy megállapítsd, nincs minden rendbe a baba szervezetében, ha a nedves pelenkát lehúzva érdekes szagok csapják meg az orrodat. Az erős odor utalhat például cukorbetegségre vagy valamilyen húgyúti fertőzésre, de akár anyagcsere-rendellenesség, illetve veseproblémák is állhatnak a háttérben.

Furcsán hangzik, hogy nap mint nap szagolgasd meg a baba vizeletét, azonban fontos, hogy minden apró elváltozást idejében észrevegyél. Az egészséges vizelet szaga - főként a reggelié - sem éppen rózsaillat, köszönhetően többek között az ammóniának és az egyéb végtermékeknek. Azonban ha feltűnik, hogy az apróság vizelete a szokásosnál is kellemetlenebb szagot áraszt, akkor elkezdhetsz gyanakodni.

Fertőzésre utaló jelek

Amikor a vizelet szaga nem a megszokott bukét árasztja, elsőként azt gondold végig, hogy mennyit ivott a kicsi aznap, illetve az előző nap, ugyanis az erős szagú vizelet utalhat dehidratáltságra.

Ha úgy ítéled meg, hogy keveset, akkor mindenképpen pótold a folyadékhiányt. A nem megfelelő táplálás is okozhat hasonló a tüneteket. Ha a baba étrendjében túl sok a fehérje, akkor a szervezet nem tudja rendesen lebontani azt, ezáltal még több ammónia kerül a vizeletbe, amitől még csípősebb lesz a végtermék szaga.

Ha mindehhez még hőemelkedés vagy láz is társul, akkor valószínűleg húgyúti fertőzés áll a háttérben. Ilyenkor érdemes felkeresni a gyerekorvost, ugyanis a hosszabb időn át kezeletlen fertőzések a későbbiekben veseproblémákat, vagy még ennél is komolyabb szövődményeket okozhatnak.

Tudományos magyarázat

Egy külföldi folyóiratban megjelent cikk szerint háromszáz lázas gyerek vizsgálata során - egy- és három éves kor között - 57%-nál lehetett érezni a vizeleten, hogy megváltozott a szaga. Erről arra következtettek, hogy húgyúti fertőzések egyértelmű és legfőbb tünete a kellemetlen odor, ami egyértelmű figyelmeztetés lehet számodra.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Persze felvetődik a kérdés, hogy egy kisbaba hogyan kap el húgyúti fertőzést. A magyarázat igen egyszerű, a széklettel kiürülő baktériumok, amik a pelenkába kerülnek, elszaporodnak, és a húgycsőbe jutnak. Emiatt áraszt magából a vizelet is kellemetlen szagokat. Hogy mindezt elkerüld - különösen lányok esetében -, a popsit mindig csak elölről hátrafelé töröld le, így csökken a fertőzés esélye.

Te figyelsz arra, hogy a babának milyen a vizelete?

Ezt is szeretjük