10 rejtett koffeinforrás, ami nagyon rosszat tesz a gyereknek: szívritmuszavart, álmatlanságot okozhatnak

Nem kell ahhoz épp kólát vagy kakaót fogyasztani a gyerkőcnek, hogy étrendjébe rejtett módon kússzon be a koffein.

GettyImages-827884312

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok szülő talán nem is sejti, hogy éppen olyan ételeket és italokat kínál a gyerkőcnek, amelyek tele vannak rejtett koffeinnel.

A gyereknek 12 éves kor alatt egyáltalán nem lenne szabad koffeintartalmú ételeket és italokat fogyasztania, mivel ez a vegyület blokkolja az agyban a fáradtság érzetét keltő anyag, az adenozin hatását, és ha egyre többet és többet fogyaszt belőle a kicsi, a szervezete fokozatosan többet és többet fog termelni belőle, így egyre nagyobb mennyiségű koffeinre lesz szüksége. Ugyanakkor, ha kevesebbet visz be, megjelennek a tünetek: ingerlékenyebb, hisztisebb lesz.

A koffein hatása a gyermek szervezetére

A koffein fogyasztása kihat a gyerekek és serdülők alvására, csökken a koncentrációs képességük, és fejfájás, gyomorfájás is jelentkezhet náluk. Egy egereken végzett 2013-as tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a koffein gátolja a rágcsálók agyi fejlődését, szívritmuszavart, magas vérnyomást okoz, a mély alvás hiánya pedig olyan problémákat vetíthet elő, mint a skizofrénia és a szorongás.  

A mérsékelt koffeinfogyasztás napi 130-300-mg-ot jelent a felnőttek számára. Míg az élénkítő hatásáról ismert kóla 100 ml-ére nagyjából 13 mg koffein jut, addig a fekete teában körülbelül 60-90 mg, a tejcsokoládéban 20 mg, a kakaóban pedig nagyjából 20-30 mg van - tehát a gyerkőcök szervezetébe is bőven jut belőle. 

Mutatjuk, melyek azok az ételek és italok, amelyek élénkítő vegyületeket tartalmaznak, így nem árt alaposan megnézni, mit adsz a csemetédnek.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Borító-és ajánlókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük