Tiltott ételek listája kismamáknak
Tudd meg, mi az, amit jobb, ha kerülsz kismamaként!

Dia

MézHa babát vársz, semmiképpen ne fogyassz pasztőrözetlen mézet, ez ugyanis listeriosist okozhat. A súlyos fertőzés vetéléshez, vagy akár halva születéshez is vezethet.Kapcsolódó cikk:5 perces pakolások »

Méz

Ha babát vársz, semmiképpen ne fogyassz pasztőrözetlen mézet, ez ugyanis listeriosist okozhat. A súlyos fertőzés vetéléshez, vagy akár halva születéshez is vezethet.

Kapcsolódó cikk:
5 perces pakolások »

Dia

TojásMíg jól átfőve a tojás kifejezetten hasznos vitaminforrás lehet terhességed során, addig nyers formájában vagy félig főtten kimondottan veszélyes, ugyanis szalmonellát terjeszthet. Kerüld azokat az ételeket is, amelyek nyers tojást tartalmazhatnak, mint a majonéz vagy a különféle habok.

Tojás

Míg jól átfőve a tojás kifejezetten hasznos vitaminforrás lehet terhességed során, addig nyers formájában vagy félig főtten kimondottan veszélyes, ugyanis szalmonellát terjeszthet. Kerüld azokat az ételeket is, amelyek nyers tojást tartalmazhatnak, mint a majonéz vagy a különféle habok.

Dia

GyógyszerekBár a vény nélkül kapható gyógyszereket elvileg várandósan is szedheted, feltétlenül kérd ki orvosod véleményét, mielőtt bármit is bevennél! Ha teherbe esésed idején rendszeresen szedsz vényköteles gyógyszert, kérdezd meg szakembertől, hogy mi a teendő, mielőtt tovább szednéd!Kapcsolódó cikk:4 fontos gyógyszer vény nélküli változata »

Gyógyszerek

Bár a vény nélkül kapható gyógyszereket elvileg várandósan is szedheted, feltétlenül kérd ki orvosod véleményét, mielőtt bármit is bevennél! Ha teherbe esésed idején rendszeresen szedsz vényköteles gyógyszert, kérdezd meg szakembertől, hogy mi a teendő, mielőtt tovább szednéd!

Kapcsolódó cikk:
4 fontos gyógyszer vény nélküli változata »

Dia

FahéjA fahéj nem tartozik a legártalmasabb ételek közé, de esetenként vérzést okozhat, ezért nem árt, ha terhességed idején inkább kerülöd.

Fahéj

A fahéj nem tartozik a legártalmasabb ételek közé, de esetenként vérzést okozhat, ezért nem árt, ha terhességed idején inkább kerülöd.

Dia

Véres steakVárandósan ügyelj rá, hogy kizárólag alaposan átfőtt és jól megsült ételeket fogyassz. A nyers húsok szalmonellát és listeriosist terjeszthetnek.

Véres steak

Várandósan ügyelj rá, hogy kizárólag alaposan átfőtt és jól megsült ételeket fogyassz. A nyers húsok szalmonellát és listeriosist terjeszthetnek.

Dia

MogyoróA mogyoróval csak akkor kell vigyáznod, ha te magad allergiás vagy rá. Egyes tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a terhesség alatt fogyasztott mogyoró hatására a babánál is kialakulhat az allergia.Kapcsolódó cikk:Az allergia lelki háttere »

Mogyoró

A mogyoróval csak akkor kell vigyáznod, ha te magad allergiás vagy rá. Egyes tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a terhesség alatt fogyasztott mogyoró hatására a babánál is kialakulhat az allergia.

Kapcsolódó cikk:
Az allergia lelki háttere »

Dia

KecsketejAlaposan pasztőrözött tehéntejet nyugodtan ihatsz, azonban kerüld a kecske- és a juhtejet. Ezek ugyanis csak pasztőrözetlen formában kaphatók, tehát fertőzéseket terjeszthetnek.

Kecsketej

Alaposan pasztőrözött tehéntejet nyugodtan ihatsz, azonban kerüld a kecske- és a juhtejet. Ezek ugyanis csak pasztőrözetlen formában kaphatók, tehát fertőzéseket terjeszthetnek.

Dia

Szénsavas üdítőkA mesterséges adalékanyagokkal ellátott szénsavas üdítők számos olyan kemikáliát és tartósítószert tartalmaznak, amelyek ártalmasak lehetnek a babára nézve.Kapcsolódó cikk:5 jeges, frissítő ital »

Szénsavas üdítők

A mesterséges adalékanyagokkal ellátott szénsavas üdítők számos olyan kemikáliát és tartósítószert tartalmaznak, amelyek ártalmasak lehetnek a babára nézve.

Kapcsolódó cikk:
5 jeges, frissítő ital »

Dia

SzusiMialatt babát vársz, kerüld a nyers halból készült ételeket. A nyers hal a fertőzött tengervizek betegségeit is terjeszti, emellett azonban bizonyos halfajták még főtten vagy sülten sem ajánlottak higanytartalmuk miatt. Kerüld a kardhalat és a cápahúst, de lehetőség szerint tonhalat is legfeljebb hetente egyszer fogyassz.

Szusi

Mialatt babát vársz, kerüld a nyers halból készült ételeket. A nyers hal a fertőzött tengervizek betegségeit is terjeszti, emellett azonban bizonyos halfajták még főtten vagy sülten sem ajánlottak higanytartalmuk miatt. Kerüld a kardhalat és a cápahúst, de lehetőség szerint tonhalat is legfeljebb hetente egyszer fogyassz.

Dia

KagylóA kagylófélék és a tenger gyümölcsei gyakran nyersen fogyasztva a legfinomabbak. Várandósságod kilenc hónapja alatt azonban le kell mondanod ezekről az ízletes csemegékről, ugyanis veszélyeztethetik a baba egészségét.

Kagyló

A kagylófélék és a tenger gyümölcsei gyakran nyersen fogyasztva a legfinomabbak. Várandósságod kilenc hónapja alatt azonban le kell mondanod ezekről az ízletes csemegékről, ugyanis veszélyeztethetik a baba egészségét.

Dia

CigarettaBár egyes felmérések szerint a dohányos nőknek már hét évvel a tervezett teherbeesés előtt le kellene tenniük a cigarettát, hogy annak káros összetevői kitisztuljanak a szervezetből, legkésőbb amikor bizonyossá válik, hogy babát vársz, feltétlenül tedd le! Lehetőleg később, a szoptatás ideje alatt se dohányozz.Kapcsolódó cikk:3 forradalmian új leszoktató módszer »

Cigaretta

Bár egyes felmérések szerint a dohányos nőknek már hét évvel a tervezett teherbeesés előtt le kellene tenniük a cigarettát, hogy annak káros összetevői kitisztuljanak a szervezetből, legkésőbb amikor bizonyossá válik, hogy babát vársz, feltétlenül tedd le! Lehetőleg később, a szoptatás ideje alatt se dohányozz.

Kapcsolódó cikk:
3 forradalmian új leszoktató módszer »

Dia

MájSokan úgy vélik, hogy a májban található rengeteg A-vitamin károsíthatja a magzatot. Terhesség alatt nem árthat, ha kerülöd a belsőségek fogyasztását, végtére is ezek a méregtelenítő szervek számos káros anyagot tartalmazhatnak.

Máj

Sokan úgy vélik, hogy a májban található rengeteg A-vitamin károsíthatja a magzatot. Terhesség alatt nem árthat, ha kerülöd a belsőségek fogyasztását, végtére is ezek a méregtelenítő szervek számos káros anyagot tartalmazhatnak.

Dia

AlkoholTerhesség idején a rendszeres alkoholfogyasztás jelentősen növeli a vetélés kockázatát, még akkor is, ha csak alkalmanként egy-két pohárral iszol. Szoptatás alatt azonban kifejezetten előnyös lehet egy kis sör, ami serkenti a tejtermelést.Kapcsolódó cikk:5+2 egyszerű tipp, ha elapadna a tejed »

Alkohol

Terhesség idején a rendszeres alkoholfogyasztás jelentősen növeli a vetélés kockázatát, még akkor is, ha csak alkalmanként egy-két pohárral iszol. Szoptatás alatt azonban kifejezetten előnyös lehet egy kis sör, ami serkenti a tejtermelést.

Kapcsolódó cikk:
5+2 egyszerű tipp, ha elapadna a tejed »

Dia

KávéHa naponta több mint 300 mg koffeint juttatsz szervezetedbe, az fokozza az alacsony születési súly és a vetélés kockázatát. Ha tehát babát vársz, egy enyhe reggeli tejeskávénál ne fogyassz többet.

Kávé

Ha naponta több mint 300 mg koffeint juttatsz szervezetedbe, az fokozza az alacsony születési súly és a vetélés kockázatát. Ha tehát babát vársz, egy enyhe reggeli tejeskávénál ne fogyassz többet.

Dia

Pasztőrözetlen sajtokKemény sajtokat, mint amilyen a parmezán, fogyaszthatsz bátran a kilenc hónap alatt is, azonban a lágy, pasztőrözetlen és penészes sajtokat feltétlenül kerüld. Ezek ugyanis remek forrásai lehetnek a listeriosisnak.

Pasztőrözetlen sajtok

Kemény sajtokat, mint amilyen a parmezán, fogyaszthatsz bátran a kilenc hónap alatt is, azonban a lágy, pasztőrözetlen és penészes sajtokat feltétlenül kerüld. Ezek ugyanis remek forrásai lehetnek a listeriosisnak.
Ezt is szeretjük
Szerző: Gémesi Melinda
Fotó: