A kamaszkori merevedési zavarnak súlyos következményei lehetnek: önbizalomhiány, szégyenérzet is kialakulhat

A merevedési zavar akár kamaszkorban is kialakulhat, és nagyon fontos a mihamarabbi kezelése.

GettyImages-1363777483

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első merevedés a pubertáskor kezdetén, 8-9 évesen jelentkezik, sőt, erekcióra a fiúgyermekek magzatkorban is képesek az anyaméhben. Alapvetően egy teljesen normális és nagyon összetett folyamat, melyben az izmok, a hormonok, az idegrendszer és az érrendszer játszik szerepet.

Azok számára, akik merevedési zavarban szenvednek, valamilyen hiba keletkezik ebben a rendszerben. Intim helyzetekben nem erektálódik a pénisz, vagy csak egy nagyon rövid időre. Általánosságban nézve ez a jelenség gyakrabban fordul elő idősebb férfiak körében, de egyre több fiatalt is érint a probléma. Mi a helyzet akkor, hogyha valaki kamaszkorában szembesül a zavarral?

A kamaszkori merevedési zavar

Egy 40 fős tanulmányban 14-19 éves kor közötti tinédzsereket vizsgáltak 5 éven keresztül, és az alanyok közel 88 százalékánál jelentkezett merevedési zavar, de átlagosan csak 22 hónappal a probléma észlelése után kerestek orvosi segítséget. A kutatók szerint a résztvevők szexuális problémája nem csak pszichés eredetű, hanem akadt köztük vaszkuláris, ez utóbbi esetben a vérerek nem funkcionáltak normálisan.

GettyImages-186850473

A merevedési zavar pszichológiai hátterében stressz, szorongás és depresszió állhat, ami gátolja az erekciót még akkor is, hogyha semmi szervi akadálya nincsen. Ez lehet párkapcsolati eredetű, vagy egy múltbéli traumatikus esemény hatására is keletkezhet, de családi, szociális nyomás és éppen aktuális élethelyzetek is előidézhetik. Hogyha vaszkuláris zavar áll a hátterében, akkor a péniszben lévő vérerek beszűkülnek, akadályozva az erekciót, amit különböző betegségek, állapotok okozhatnak. Még megannyi dolog húzódhat mögötte, gyógyszerek is ugyanúgy kiválthatják, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni szakemberrel.

De ahogy a kutatás is jól mutatja, a tinédzserek nem szívesen nyílnak meg a szexuális problémáikkal kapcsolatban, pedig súlyos következményei lehetnek annak, ha kezeletlenül marad.

A kezeletlen merevedési zavar következményei

  • Stressz és szorongás kialakulása.
  • Önbizalomhiány, állandó szégyenérzet.
  • Párkapcsolati problémák a stresszből fakadóan.
  • Nem élvezhető szexuális élet.
  • Gyermeknemzésre való képtelenség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Attól függően, milyen eredetű a merevedési zavar, az orvosok különféle terápiás módszert javasolhatnak.

Elsősorban életmódbeli változtatást, hiszen az elhízás, a dohányzás, a fizikai aktivitás hiánya, az alkoholfogyasztás mind-mind növelik az esélyét a zavar kialakulásának. Ebből fakadóan az egészséges életmód az egyik alappillérje a betegség leküzdésének.

Emellett pszichoterápiás módszert is ajánlhatnak, amikor rendszeres pszichológiai elbeszélgetések során a szakorvos feltárja az esetleges pszichés okait a zavarnak. Szexuálpszichológusok is részei lehetnek a terápiának.

GettyImages-459105864

Szülőként nem könnyű észrevenni, pláne az önállósodást kereső kamaszoknál, hogyha valami súlyos probléma emészti őket, de az őszinte, mély elbeszélgetések, közös időtöltések során megnyílhatnak, és fény derülhet idejekorán a bajra. Nem árt, ha tudják, hogy nem szégyen erről beszélgetni.

Hogyan beszélgessünk egy kamasszal, hogy megnyíljon?

A kamaszkor egy roppant érzékeny időszak, ami nemcsak a szülőket, de a gyerekeket is megviseli. Így vészelhetitek át együtt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük