A kamaszkori pattanások nyomában: mennyi normális, és meddig?
Természetes a jelentkezésük, de nem mindegy, hogyan kezelik.

fiu-tukornel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természet csúnya tréfája, hogy a pattanásos időszak éppen akkor veszi kezdetét, amikor a fiúk és a lányok számára hatványozottan fontos kérdéssé válik, hogy néznek ki. A dolog hormonok hatására indul meg, és figyelmet kell fordítani rá.

A pattanásos időszak kezdete a kamaszkorba lépés idejére tehető, de az első serdülőkori pattanások nyolc-kilenc éves korban megjelenhetnek, az utolsók pedig akár 25 éves korig elkísérhetik a fiatalokat. A kamasz fiúknál a herében, a lányoknál a petefészekben és mellékvesékben termelődő androgén hormonok termelődése megnő, ezáltal a bőr faggyútermelése is megugrik. A bőr zsírosabbá válik, mitesszerek és pattanások képződnek annak nehezebb tisztulása okán. A bőrfelszínre jutó baktériumok, gombák behatolnak a bőrbe, és a fokozott működésű faggyúmirigyekben gyulladást idéznek elő.

Mennyi normális?

Néhány pattanása valószínűleg minden gyereknek lesz, de valamelyest genetikailag meghatározott, ki mennyire hajlamos erre. Akinek eleve zsírosabb a bőre, az valószínűleg több pattanásra számíthat, akinek kevésbé, az talán kevesebbre. Ha a pattanások nagyobb számban jelennek meg, vagy a bőrfelület gyulladttá válik, akkor érdemes bőrgyógyász tanácsát kérni.

A pattanások általában az arcon és a háton jelentkeznek. Fontos figyelni azok jellegét és mennyiségét. Az ártalmatlanabb pattanás apró, piros dudorként jelenik meg, benne pedig gennyes folyadék van. A gyulladásos pattanásokat onnan lehet felismerni, hogy kiterjedtebbek egy átlagos pattanásnál, és nem gyógyulnak olyan gyorsan. A hagyományos három-tíz napos jelenléthez képest ezek akár két-három hétig is jelen vannak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az akné külön figyelmet igényel. Ha a pattanások száma megszaporodik, és enyhe gyulladásos tünetek jelentkeznek, akkor az akné gyenge fokozatával állunk szemben. Ha fájdalmasabb, gyulladtabb göbök is akadnak, akkor az már komolyabb, erősebb fokozatú aknét jelent. Ha a gyulladt bőrfelületet sok pattanás borítja, belőlük genny tör elő, és az utánuk keletkező sebhelyek egybeolvadnak, akkor súlyos akné áll fenn. Az aknés bőrt feltétlenül meg kell mutatni bőrgyógyásznak, elkerülendő a későbbi hegesedést, illetve a tünetek mielőbbi kezelése miatt is. Az orvos azt is meg tudja állapítani, ha esetleg nem a hormonális változások, hanem valamilyen allergia áll az akné hátterében, Az arcbőrproblémák hosszútávon komoly önbizalom-problémát okozhatnak.

Fontos a kezelés

Nagyon fontos, hogy a pattanásos időszak kezdetén a gyerek lelkére kössük, hogy ne nyomkodja a pattanásait, mert attól még jobban begyulladhatnak, vagy el is fertőződhetnek. A pattanások felváltva való nyomkodása, a tisztítatlan bőrfelület nyomkodása vagy meg nem mosott kézzel érintése mind fertőzésforrás. Otthon csak óvatosan, megtisztított bőrfelületet, tiszta kézzel szabad megnyomni, de a legjobb, ha szakemberre bízzuk a dolgot.

Kamaszkortól különösen nagy figyelmet kell fordítani az arctisztításra, de nem kell agyontakarítani az arcot. Elég egy könnyed, zselés vagy krémes, a bőr típusának megfelelő, megbízható arclemosó, esetleg tonik, de túl sok kozmetikumra semmi szükség. Érdemes gyógykozmetikumot választani, mely illatanyagoktól, színezőanyagoktól mentes, és lehetőleg nem lúgos kémhatású. Bőrgyógyásztól érdemes tanácsot kérni, hogy a konkrét eset milyen kezelést kíván. Ő felírhat vagy megnevezhet olyan, patikában kapható szereket is, melyek segítenek a pattanások kezelésében.

Ezt is szeretjük