Jelek a gyerek arcán, hogy nincs rendben az egészsége: ezekre mindig figyelj
Az arc sok mindent jelez az egészségről.

sapadt-fiu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akkor örül legjobban a szülő, ha a gyerekének mosoly van az arcán, ám nem ez az egyetlen, amit érdemes figyelni rajta. Nemcsak a hangulat, a jó vagy rossz érzések közvetítője az arc, hanem az egészségé is.

Léteznek apró jelek, de egyértelműen láthatók, melyekre érdemes felfigyelni. Különféle dolgokra utalhatnak, de fontos leszögezni, hogy laikusként nem készíthetünk házi diagnózist a gyerek állapotáról az arcán látható jelek alapján. Ha valami gyanús, akkor ki kell kérni a gyermekorvos tanácsát.

Sápadt arc

A világos arcbőr - főleg, ha a szemszín, a hajszín is világosabb, esetleg vörös - lehet egy öröklött tulajdonság is. Ha a családban ez általános, nincs különösebb ok aggódni. 

Ha a máskor jobb színben lévő gyerek arca lesz sápadt, az lehet egy gyorsabb lefolyású betegség kísérője, de tarthat huzamosabb ideig is, ami viszont a vérszegénységre vagy hiánybetegségre utaló tünet. Ez utóbbiak egyéb jelei a fáradékonyság, a koncentrálási nehézségek, az ingerlékenység, a nyűgösség vagy a köröm kis fehér foltjai. A gyermekorvos valószínűleg laborvizsgálatot rendel el, melyből kiderül, milyen probléma állhat fenn a gyerek szervezetében.

Cserepes száj

A nagyon meleg vagy nagyon hideg időtől is lehet, hogy kicserepesedik a gyerek szája, de ezzel ne hagyjuk annyiban a dolgot. A cserepes száj mutatója lehet a túl kevés folyadékfogyasztásnak. Erre gyerekek esetében különösen figyelni kell, és megfelelően hidratálni a kicsi szervezetét.

A B-vitamin- és cinkhiány is megmutatkozhat a száj cserepedésében. Hogy el ne repedjen a cserepesedett száj bőre, érdemes azt káros anyagoktól mentes, gyerekeknek készült ajakírrel vagy - ha már kizárt a mézre való allergia - kis olívaolajas-mézes keverékkel bekenni.

Ha a szájzug irritált, meg kell figyelni az okot. Lehet, hogy mindössze alaposabban meg kell mosakodni étkezés vagy fogmosás után, de akár a nyál túl ritkán történő lenyelése vagy nyitott szájjal való lélegzés is lehet a háttérben, melyek fül-orr-gégészeti problémát feltételeznek. Lehet szó akár gombás fertőzésről is a szájzugban. Ezekről a szülő és a gyermekorvos az otthoni tapasztalatok alapján tud konzultálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Karikás, elszíneződött szemkörnyék, táskás szem

Ha karikás a szem, annak lehet egyszerű kialvatlanság is az oka, de komolyabb bajt is jelezhet. A szem körüli terület színe a veséről árulkodhat. Úgy mondják, a bal szem a bal vese, a jobb szem a jobb vese állapotát mutatja meg. Ha a szeme táskás, az arra adhat gyanút, hogy a gyerek veseműködésében zavar lépett fel. A püffedtség a szövetek közt felszaporodott folyadékot mutatja meg. Érdemes megfigyelni, mennyit pisil a gyerek, milyen színűt, illetve milyen gyakran, és nem késlekedni az orvos felkeresésével.

A vöröses vagy lilás szemkörnyéki elszíneződés a vese körüli vérkeringés zavarát sejteti. Érrendszeri pangásról lehet szó, ha ilyet lát a szülő. Ha a szemkörnyéken kis folt vagy foltok jelentek meg, az vesekőre utalhat.

Alsó szemhéj alatti rész színe

Nagyon óvatosan lefelé tolva az alsó szemhéjat be lehet kukucskálni, illetve megnézni az alatta lévő terület színét. Ha rózsaszín, az az optimális. A fehéres szín vérszegénységre, a piros egy, a szervezetben lévő gyulladásra utalhat.

Pattanások, csillogás

Serdülőkortól fogva a pattanások megjelenése és a bőr zsírosabbá válása a hormonális változások okán teljesen normális. Innen is tudni lehet, hogy a várható változások elkezdődtek a gyerek szervezetében. Ettől az időszaktól fogva fokozottan figyelni kell a gyerek korának megfelelő arctisztításra. A gyerek lelkére kell kötni, hogy ne nyúzza, ne nyomkodja az arcbőrét, mert később heges lehet az arca, és a pattanások is nehezebben múlnak, ha gyulladást, fertőzést okoz a bőrén. Ha elharapózna a helyzet, és gennyes, gyulladt, aknés lesz a gyerek bőre, mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük