Gyerekenként 44.700 forint járhat mindkét szülőnek: így kérhető az iskolakezdési támogatás

Iskolakezdéskor minden forint számít.

iskolakezdesi-tamogatas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden évben kiürül a szülő pénztárcája, amikor elérkezik az iskolakezdés ideje, hiszen az új tanévre új tanszerek, új tornacipő, tornaruha és egyebek szükségesek. Ilyenkor minden fillér számít, ezért érdemes megragadni a lehetőségeket támogatás igénylésére. 

Az iskolakezdési támogatást 2019-től jelentős változások érintik: ettől az évtől, a cafeteria-rendszer jelentős átalakítása után többé nem létezik, mint cafeteria elem. Egyes munkaadóknál ennek ellenére továbbra is biztosítják, munkabérbe építve, a kedvezőtlen, jövedelemkénti adózás és jóval több adminisztrációs munka dacára. Szerencsés esetben a munkaadó megtartja az eddig igényelhető összeget is.

Kiknek járhat a támogatást?

Azon általános- és középiskolás gyereket nevelő munkavállalók kaphatják a támogatást, akiknek a munkaadója a támogatást munkabérbe építve továbbra is biztosítja.

Mindkét szülő kaphat iskolakezdési támogatást, amire akkor is lehet mód, ha mind az anya, mind az apa azonos munkahelyen dolgozik. Erről a munkaadó dönt.

Mennyi az iskolakezdési támogatás összege?

Az iskolakezdési támogatás összege, amennyiben a munkaadó tartja a tavaly még kérhető cafeteria összegét, egy gyerek után nem lehet több a bruttó minimálbér 30%-ánál, azaz maximum 44.700 forint, kettő gyerek után 89.400, három gyerek után 134.100 forint, négy után 187.800 forint. A pénzösszeget bérbe építve kaphatják a munkavállalók, ha a munkaadó a kedvezőtlen adózás ellenére is biztosítja ezt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Önkormányzati segítség is van

A szülők nemcsak munkáltatójuktól kaphatnak támogatást az iskolakezdési költségekre. Településenkénti, illetve budapesti kerületenkénti önkormányzatoknál is van lehetőség erre. Az egyes önkormányzatok eltérő összegekkel járulnak hozzá a költségekhez.

A Budapest 15. kerületében élők 20, a 13. kerületben élők 10 ezer forintos segítséget igényelhetnek, ha megfelelnek bizonyos feltételeknek. A feltételek ugyancsak önkormányzatonként változók, de az mindenhol alapfeltétel, hogy a család életvitelszerűen az adott kerületben illetve településen lakjon. Van, ahol az egy főre jutó jövedelmet, máshol azt adják meg egyebek mellett feltételként, hogy csak elsős gyerek után kérhető a támogatás. Az igénylést az illetékes önkormányzatnál nyújthatják be a szülők.

Veszélyes utak az iskolába

Szerencsére hazánkban nem ilyen körülmények közt mennek iskolába a gyerekek, de vannak országok, ahol a diákok nap nap után életüket kockáztatják, hogy tanulhassanak.

Ezt is szeretjük