Gyerekenként 44.700 forint járhat mindkét szülőnek: így kérhető az iskolakezdési támogatás
Iskolakezdéskor minden forint számít.

iskolakezdesi-tamogatas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden évben kiürül a szülő pénztárcája, amikor elérkezik az iskolakezdés ideje, hiszen az új tanévre új tanszerek, új tornacipő, tornaruha és egyebek szükségesek. Ilyenkor minden fillér számít, ezért érdemes megragadni a lehetőségeket támogatás igénylésére. 

Az iskolakezdési támogatást 2019-től jelentős változások érintik: ettől az évtől, a cafeteria-rendszer jelentős átalakítása után többé nem létezik, mint cafeteria elem. Egyes munkaadóknál ennek ellenére továbbra is biztosítják, munkabérbe építve, a kedvezőtlen, jövedelemkénti adózás és jóval több adminisztrációs munka dacára. Szerencsés esetben a munkaadó megtartja az eddig igényelhető összeget is.

Kiknek járhat a támogatást?

Azon általános- és középiskolás gyereket nevelő munkavállalók kaphatják a támogatást, akiknek a munkaadója a támogatást munkabérbe építve továbbra is biztosítja.

Mindkét szülő kaphat iskolakezdési támogatást, amire akkor is lehet mód, ha mind az anya, mind az apa azonos munkahelyen dolgozik. Erről a munkaadó dönt.

Mennyi az iskolakezdési támogatás összege?

Az iskolakezdési támogatás összege, amennyiben a munkaadó tartja a tavaly még kérhető cafeteria összegét, egy gyerek után nem lehet több a bruttó minimálbér 30%-ánál, azaz maximum 44.700 forint, kettő gyerek után 89.400, három gyerek után 134.100 forint, négy után 187.800 forint. A pénzösszeget bérbe építve kaphatják a munkavállalók, ha a munkaadó a kedvezőtlen adózás ellenére is biztosítja ezt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Önkormányzati segítség is van

A szülők nemcsak munkáltatójuktól kaphatnak támogatást az iskolakezdési költségekre. Településenkénti, illetve budapesti kerületenkénti önkormányzatoknál is van lehetőség erre. Az egyes önkormányzatok eltérő összegekkel járulnak hozzá a költségekhez.

A Budapest 15. kerületében élők 20, a 13. kerületben élők 10 ezer forintos segítséget igényelhetnek, ha megfelelnek bizonyos feltételeknek. A feltételek ugyancsak önkormányzatonként változók, de az mindenhol alapfeltétel, hogy a család életvitelszerűen az adott kerületben illetve településen lakjon. Van, ahol az egy főre jutó jövedelmet, máshol azt adják meg egyebek mellett feltételként, hogy csak elsős gyerek után kérhető a támogatás. Az igénylést az illetékes önkormányzatnál nyújthatják be a szülők.

Veszélyes utak az iskolába

Szerencsére hazánkban nem ilyen körülmények közt mennek iskolába a gyerekek, de vannak országok, ahol a diákok nap nap után életüket kockáztatják, hogy tanulhassanak.

Ezt is szeretjük