Így lesz okos a gyerek magolás nélkül

3 IQ-fejlesztő játék

Az iskolai órák mellett fontos, hogy otthon is gyakoroljatok, de tegyétek mindezt játszva.

Tanulni általában kevésbé szeretnek a gyerekek, mint játszani. Azonban léteznek olyan egyszerű feladatok, melyek segítségével a gyerkőc garantáltan élvezettel fog az íróasztalhoz ülni.

Nem kell bonyolult és drága módszerekhez folyamodnod, ha kedvet akarsz csinálni a tanuláshoz, egyszerű és szerethető játékokkal is könnyedén elérheted, hogy örömmel vesse bele magát a kicsi. Nagy pozitívuma a játékos fejlesztéseknek, hogy ugyan általában egy bizonyos területre koncentrálnak, szélesebb körben is segítik a tanulási folyamatokat.

Szótanuló kártyák

A nyelvtanulást sokak szerint már óvodában érdemes elkezdeni, bár erről igencsak megoszlanak a vélemények.

Az azonban biztos, hogy a hazai oktatási rendszerben legkésőbb az általános iskola harmadik osztályában elkezd valamilyen nyelvet tanulni csemetéd.

A kisebbek általában könnyen veszik a nyelvtanulás esetleges akadályait, gyorsabban jegyzik meg a szavakat, összefüggéseket, mint akár a felnőttek. De sajnos az iskolai munka sokszor nem elég, ezért nem árt, ha otthon is gyakoroltok.

Ez akkor megy a legnehezebben, ha nem beszélsz a választott nyelven. Azonban ebben az esetben sem kell kétségbeesned, hiszen a szótanuló kártyákat többek között ennek a problémának a leküzdésére találták ki.

A kártya egyik felén - amit a gyerek lát majd - vagy a keresett szó áll magyarul, vagy pedig a szót illusztráló ábra látható. A másik felén az adott idegen nyelven található meg a szó, alatta a fonetikus kiejtéssel.

Ez nagyban megkönnyíti a dolgodat, és amellett, hogy a kicsi szókincse gyarapszik, még élvezni is fogjátok a szójátékot. A játék lényege, hogy megmutatod neki a kártyának azt az oldalát, ahol magyarul - vagy ábrával - szerepel a szó, neki pedig az adott nyelven kell megmondania.

15 tündéri, kézzel készült gyerekjáték

Nézegess képeket!

Elolvasom

A játék természetesen megfordítható, ha pedig belejöttetek, akár ti magatok is készíthettek további kártyákat - írás közben is rögzülnek a szavak és jelentések.

Számmemória

Nem minden kicsi szeret a matematikával foglalkozni, de ez a kis játék garantáltan megszeretteti mindenkivel a számokat. Azért is hasznos, mert nemcsak kifejezetten a számkörökre fókuszál, hanem gyermeked általános kompetenciáit is fejleszti.

A játék nagyon sokrétű, a számok megegyezését, a szám és a mennyiségek egyezését, a szorzótáblát, a műveleteket egyaránt gyakorolhatjátok vele. Szintén kártyákból áll, ahol minden számnak megvan a maga párja: az egyik kártyán az adott szám számjeggyel leírva szerepel, a párján pedig ábrázolva van maga a mennyiség. A kártyákat össze kell keverni, majd lefelé fordítani, és máris kezdődhet a játékos tanulás.

A feladat tulajdonképpen ugyanaz, mint a memóriakártyában: egyszerre két kártyát lehet felfordítani, és ha valaki párt talál, húzhat még kettőt. A végén az győz, akinek több párja lesz. A játék fejleszti a figyelmet, a memóriát, a kicsi biztonsággal fog számolni, és mindketten elfeledkeztek majd az időről a gyakorlás közben.

Ország-város

Ez a régi, de máig népszerű játék nemcsak a szombat délutáni kikapcsolódásnál hasznos, hanem gyerkőcödet is gondolkodásra ösztönzi.

Az ország-város legnagyobb előnye az - más hasonló fejtörőkkel szemben -, hogy nem egy tárgykört vesz át, hanem többet, így a kicsi tudását széleskörűen tudod tesztelni vele. Azonban a hagyományos kategóriák mellett szűkíthetitek is a fogalmak körét, így akár az iskolában, az egy-egy tantárgy keretében tanultakat is rendszerezni tudja vele.

Tehettek bele például idegen nyelvű szó rubrikát, esetleg testneveléssel, környezetismerettel, irodalommal vagy bármilyen más tudományterülettel kapcsolatos kategóriát is. A játék menete egyszerű, valamelyikőtök elkezdi mondani az ábécét magában, és amelyik betűnél a másik megállítja, azzal kell majd szavakat keresni - akár többen is játszhattok. A kellemes játékkal órák tudnak elrepülni szinte észrevétlenül, a gyerek - és te is - közben aktív agytornát végez, és rendszerezi a teljes tudástárát.

Ezt is szeretjük