Milyen személyiség a gyereked?

A hozzá illő sportok

A mozgás fontos, ám nem mindegy, hogy gyermeked örömmel vagy kényszerből műveli.

A sport ugyanúgy hozzátartozik az egészséges életmódhoz, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás. Éppen ezért fontos, hogy gyerkőcöd életének is szerves része legyen, természetessé váljon számára a rendszeres mozgás.

Aki gyerekkorától fogva megszokja a rendszeres testmozgást, szinte szükségletévé válik, és felnőttként is igényli majd, ugyanakkor a sport egyfajta rendszerességet is megkövetel, ami az élet más területein is előnyös. Arról nem is beszélve, hogy mindez csökkenti a túlsúly és az azzal együtt járó betegségek kockázatát.

Közösen válasszatok!

A sportban a pici éppúgy le tudja vezetni a benne felgyülemlett feszültséget, mint a felnőttek, ezenkívül fejlesztő hatása is van, hiszen fegyelemre tanít, növeli az állóképességet, de az alkalmazkodóképességre is jótékony hatással bír - összességében elmondható, hogy fizikai és szellemi fejlődéséhez nélkülözhetetlen.

Amikor a kicsi bekerül az iskolapadba, a rengeteg egyéb teendő mellett azon is el kell gondolkodnod, melyik mozgásforma lenne számára az ideális. Ugyan az iskolában vannak tornaórák, a többség mozgásigényét nem elégítik ki maradéktalanul, ezért érdemes felmérned a terepet, milyen lehetőségeitek vannak. Bár döntésedet nagyban befolyásolhatja, hogy az iskolában milyen sportköröket indítanak, illetve, hogy a környéketeken milyen sportokra van mód, semmi esetre se kényelmi szempontok alapján dönts.

Bár a későbbiekben a testfelépítés is nagyban befolyásolja, hogy ki milyen sportágban lehet sikeres, a pici gyerekeknél ez még szinte elhanyagolható szempont, hiszen rengeteget változhatnak az évek során - elég csak a kamaszkori hirtelen megnyúlásra gondolni. Döntésednél a legfontosabb szempont az legyen, hogy csemetéd mit szeretne. Már az oviban is puhatolózhatsz az óvónőnél, hogy szerinte mihez van érzéke, az iskolában pedig a tornaórán a tanító már néhány alkalom után fel tudja mérni, ki miben ügyesebb.

Tájékozódj!

Gyerekek esetében a sport lényege elsősorban az, hogy örömüket leljék benne, ezért vedd a fáradságot, és alaposan járj utána, melyik sportág áll hozzá a legközelebb. Véletlenül se ess abba a hibába, mint sok szülő, aki saját meg nem valósult álmát akarja valóra váltani a gyereke által, és ráerőszakol valamit, amihez nincs is kedve. Nem kell mindenáron élsportolót faragnod belőle, a lényeg, hogy szeresse, amit csinál.

Hogy kedvet kapjon a mozgáshoz, nézzetek meg együtt több különböző sportfoglalkozást is, szánd rá az időt, hogy közösen feltérképezzétek, milyen lehetőségeitek vannak - hiszen lehet, hogy épp ahhoz kap kedvet, aminek korábban a létezéséről sem tudott. Válasszátok ki a személyiségéhez leginkább illő sportot!

Ha félénk

A visszahúzódó, félénk gyerekek gyakran inkább egyedül szeretnek foglalatoskodni, ezért számukra előnyös lehet egy olyan sportág, amiben önállóan is részt vehetnek. Ezeknek előnye, hogy a gyerek a mozgáson keresztül felfedezi saját magát, a lehetőségeit éppúgy, mint a korlátait. Ilyen lehet a lovaglás, a falmászás, a futás, a kerékpározás, a vívás vagy az egyéni balett - ezeknél csak saját magára kell koncentrálnia, a sportban elmélyülve szinte teljesen kizárhatja környezetét, ugyanakkor ezek nagyfokú fegyelmet és pontosságot igényelnek, növelik a precizitást. A tenisz, a tollaslabda és a pingpong is ideális lehet, ezeket űzheti egyénileg és párban is.

Ugyanakkor egy jó csapatba kerülve a legfélénkebb gyerek is megnyílhat, kitárulkozhat társai előtt, főleg, ha sikeres abban, amit csinál, arról nem is beszélve, hogy a sport révén gyakran életre szóló barátságok szövődhetnek.

Bár a labdajátékok tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak, egy félénk gyerek frusztrálva érezheti magát az ellenfél miatt, ezért inkább olyan csoportos sportot érdemes választanotok, mely kevésbé sikerorientált. Ilyen a jóga, a tánc, az úszás, a műugrás, a szinkronúszás, a thai chi.

Ha talpraesett

Azok a gyerekek, akik talpraesettek, nyitottak társaik felé, könnyű helyzetben vannak, hiszen, ha könnyen ismerkednek, kommunikálnak másokkal, csapatban is könnyedén megtalálják a helyüket, és az egyéni sportokban sem elveszettek. Számukra ideálisak lehetnek a labdajátékok: a foci, a kézilabda, a röplabda, a kosárlabda vagy a vízilabda.

Ezeknek a sportoknak nagy a közösség-összetartó ereje, fejlesztik a koordinációs készséget és a térlátást, az alkalmazkodóképességet, és az érzelmi fejlődésre is jótékonyan hatnak.

Bármelyik típusba tartozik is a gyerkőc, fontos, hogy a végső döntést ő maga mondja ki, ugyanakkor, ha később úgy látod, mégsem leli örömét benne, ne erőltesd. Mielőtt bármelyik sportágat elkezdené, feltétlenül konzultálj a gyerekorvossal vagy a sportorvossal, hiszen a sportolásnak rengeteg jótékony hatása mellett kockázata is van, hiszen adódhatnak kisebb-nagyobb sérülések, melyekkel tisztában kell lenned.

Ha izgága

Ha úgy gondolod, a gyereknek túl sok fölös energiája van, amit a sportban kiválóan le tudna vezetni, a labdajátékok mellett a küzdősportokat ajánljuk. A boksz, a karate, a birkózás és a cselgáncs elsőre talán erőszakos sportoknak tűnnek, azonban ezeknek a mozgásformáknak is megvannak a pontos szabályaik, melyek nagyfokú figyelmet és fegyelmet igényelnek, ugyanakkor a lurkó garantáltan levezetheti velük a benne felhalmozódott feszültséget.

Ezt is szeretjük