Így ismerheted fel a tehetség első jeleit

Figyelj a részletekre!

Hogy csemetéd valamilyen területen kiemelkedő, annak már egészen kicsi korában lehetnek előjelei.

Régen úgy tartották, ha valaki nagyon okos, akkor már tehetséges is. A mai tudományos álláspontok szerint azonban nem elegendő az, hogy valakinek átlag feletti intelligenciahányadosa legyen, mivel a tehetség valójában egy bizonyos területen észrevehető kiemelkedő képességet jelent.

A tehetség meghatározása önmagában véve azért annyira nehéz, mert egy átlag feletti intellektussal rendelkező gyerek - akit a köznyelv zseninek hív - még nem biztos, hogy minden művelődési és tanulási területen egyforma motiváltságot mutat, ezért nagyon egyenetlen lehet a fejlődése. Ugyanakkor az, ha egy tanuló minden tantárgyból kitűnő eredményt ér el, ráadásul szófogadó, simulékony, még nem jelenti önmagában azt, hogy tehetséges, hiszen lehet, hogy elsősorban szorgalmának és kitartásának köszönheti, hogy az iskolában jól teljesít.

Árulkodó jelek

Tehetségre utal, ha csemetéd a korosztályához képest sokkal érettebben rajzol - szokatlanul realisztikusan ábrázolja a képeket, nem a megszokott módon készíti rajzait, hanem sajátos látásmód nyilvánul meg alkotásaiban. Ezt persze szülőként nehéz eldöntened, ha nincs viszonyítási alapod. Ha azonban az iskolában kiállított műveket megtekinted, és a többi gyerekével összehasonlítod, könnyen szembetűnhet a különbség.

Érdemes odafigyelned rá, ha társaihoz képest magasabb szinten bánik a számokkal - nemcsak számlálni tud, hanem fejben összeadást, kivonást végez, már kisebb korában érdeklődik a számok iránt, tisztában van a többjegyű számokkal, mennyiségekkel. Szülőként ehhez is esetleg az idősebb testvér vagy a rokon gyermekek adhatnak összehasonlítási alapot. Érdeklődj rendszeresen csemetéd óvónőjénél, majd tanítójánál, hogy szerinte a kicsi mely területen mutat nagyobb érdeklődést.

Fejlett nyelvi képességeiben is megmutatkozhat a tehetség, ha szokatlanul gazdag a szókincse, vagy az életkorában elvártnál jóval magasabb nyelvi képesség jellemzi. A gazdag szókincs korlátozódhat arra a területre, mely őt érdekli, ugyanakkor azonban más területen, ami kevésbé foglalkoztatja, esetleg szegényesebb is lehet a szókincse.

A tehetség jele lehet az is, ha határtalanul kíváncsi, és szinte megállás nélkül kérdez, szokatlanul aktív, de nem hiperaktív - a hiperaktív gyerekeknek ugyanis rövid a figyelemtartása, a tehetséges gyermek azonban egy feladatra sokáig tud koncentrálni. Ha valami igazán érdekli, azzal kifejezetten szeret elmélyülten foglalkozni.

Nekik sem könnyű

A tehetséges gyerekeknek nagyon élénk a fantáziájuk, és gyakran vannak képzelt barátaik, akikkel nagyon szoros, élénk és hosszan tartó kapcsolatot tartanak fenn. Ugyanakkor a szerepjátékokban is nagy beleéléssel, szinte eszközök, kellékek nélkül tudnak huzamosabb ideig részt venni.

Nagyon könnyen jegyeznek meg tényeket, és rengeteg olyan információra tudnak visszaemlékezni, amit előadásokból, tévéből vagy könyvekből szinte észrevétlenül jegyeztek meg. Gyakran eszükbe jutnak régen történt események, és szinte képi pontossággal el tudják mesélni, hogy milyen helyen és pontosan hogyan történtek.

A tehetséges gyerekek már egészen kicsi korukban érezhetik, hogy kicsit mások, mint a többi gyerek, ami ahhoz is vezethet, hogy visszahúzódóbbak lesznek, magányosnak érezhetik magukat.

Gyakori eset, hogy a tehetséges gyerek huncutságával, példátlan magaviseletével hívja fel magára a figyelmet, a klasszikus foglalkozások ugyanis unalmasak a számára, ezért valamivel szórakoztatni próbálja magát.

Éppen ezért meg kell találnia a módját, hogy őt is megfelelőképpen lekössék.

Ugyanakkor intenzív frusztrációt érezhet olyan esetben, ha gondolkodása gyorsabb annál, mint ahogyan szavakkal vagy fizikailag ki tudná fejezni magát - ezért gyakran dühkitörései is lehetnek, ami szintén inkább a viselkedésproblémát helyezheti előtérbe.

Fordíts gondot a fejlesztésére!

Minden szülő egy kicsit elfogult a saját gyermekével kapcsolatban, és ez teljesen természetes is. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy sok tehetség nem veszik el.

Ha észreveszed, hogy gyereked valamely területen kifejezett érdeklődést mutat, akkor felelősséggel tartozol az iránt, hogy segíts megtalálni a megfelelő utat csemetéd tehetségének kibontakoztatásához.

Ha van a közelben tehetséggondozó centrum, ahol a gyermekek különleges zenei, mozgás-, matematikai, nyelvi és beszédbeli képességeivel - hogy csak néhányat említsünk - külön-külön szakember foglalkozik, akkor könnyű a dolgod, mert útmutatást kaphatsz ahhoz, hogy szülőként hogyan tudod a kicsi kibontakoztatását támogatni. Ha erre nincs lehetőséged, kérd ki a tanító és a fejlesztőpedagógus véleményét, aki minden bizonnyal tudja, kihez kell fordulnod.

Ezt is szeretjük