4 szextitok, amiről muszáj beszélned a gyerekkel
Mikor tedd meg?
A gólyás mesét vedd elő, netán a biológiakönyvet? És mikor tedd ezt egyáltalán? Most megtudhatod!

A szülők többnyire gátlás nélkül beszélnek a szobatisztaságra való szoktatással járó kisebb-nagyobb dolgokról. Amikor azonban a gyerek nagyobb lesz, és ösztönösen kezdi felfedezni a nemiséget, a legtöbb apa és anya nehéz helyzetbe kerül. Ha azonban tudod, hogy miről és mikor érdemes beszélni a kicsivel, neked sem lesz kínos a dolog.

Mikor világosítsd fel?

A nagy beszélgetéssel nem szabad egészen a gyerkőc serdülőkoráig várnod. Először akkor érdemes a gyerekkel a szexről beszélni, amikor azon kapod, hogy simogatja magát, ez a jelenség teljesen természetes, nem szabad tőle pánikba esni. Ahogy egyre érettebb, jobban elmélyülhettek a témában. Később valószínűleg már magától teszi fel kérdéseit, és neked csak a megfelelő válaszokat kell megtalálnod.

Önkielégítés

Mivel a szülők többsége nem szívesen beszél a maszturbálásról, a gyerekek ezt sötét titoknak, tabunak tekinthetik, holott ez az első szexuális jellegű tevékenység, amire fel lehet figyelni.

Bár hatéves korában még egyszerű önvigasztaló szerepet tölt be a nemi szervek dörzsölése, tehát nem a konkrét vágy vezérli a kicsi kezét, ebben az időszakban meglehetősen gyakori jelenség.

Érdemes már ekkor komolyan venned, ha ugyanis semmiben nem korlátozod csemetédet, ezt a tevékenységet akár a nagy nyilvánosság előtt is űzheti. Nyugodtan elmondhatod neki, hogy normális, amit csinál, de azt is tedd hozzá, hogy az ilyesmit csak a saját szobájában csinálja az ember, és nem illik mások előtt.

Fontos!
Bár a téma kapcsán a gyereknek a saját szüleinek szexuális életéről is lehetnek kérdései, erről nem kell intim részletekbe menően beszélgetned porontyoddal. Azt azonban tudatosítsd benne, hogy a szex életednek érdekes és fontos részét képezi.

Szexuális együttlét

Arról, hogy voltaképpen hogyan is lesz a baba, a legjobb, ha akkor beszélsz a gyereknek, amikor rákérdez. Ne mondd neki azt, hogy túl kicsi még ahhoz, hogy ezt megtudja, és ne is mesélj neki a gólyáról ahelyett, hogy a szexről beszélnél. Nem érdemes persze az életkoránál komolyabban magyarázni, egy ötéves gyereknek valószínűleg pontosan elég az a magyarázat, hogy apa és anya szorosan megölelik egymást. Nyolcéves kor körül azonban a gyerekek általában már pontosan tudni akarják, hogy honnan jön a spermium, hogyan kerül át az apából az anya testébe, és miként lesz belőle kisbaba, a legjobb tehát, ha ekkor már kielégíted a kíváncsiságát.

Amikor konkrét kérdéseket tesz fel a szexről, valószínűleg már neki is él valamilyen kép a fejében a dologról. Érdemes rákérdezned tehát, hogy ő mit gondol, és ehhez képest könnyebben megtalálod majd te is a legjobb szavakat. Egy gyerekeknek szóló felvilágosító könyvet is segítségül hívhatsz azonban, melynek mókás ábrái és a kicsikre szabott szövege a te magyarázatoddal együtt hitelesen elégítheti ki porontyod kíváncsiságát. Már ekkor szót ejthetsz a védekezésről is, illetve annak fontosságáról.

Korai felvilágosítás, korai szex?
Sok szülő szeretné halogatni a gyerekek szexuális felvilágosítását, mondván, hogy minél később hall róla, annál később is kezd bele. A felmérések tanúsága szerint azonban azokban az országokban, ahol intézményi keretek között viszonylag hamar felvilágosítják a kicsiket, jóval kevesebb a tinédzserkori terhesség.

Magömlés és menstruáció

Nem árt, ha a nemi érés ezen jelenségeit a kicsi tizedik életéve környékén előkészíted a pubertáskorról szóló magyarázattal: ha a kicsi még az elején jár, elég, ha annyit mondasz neki, hogy ez az az időszak, amikor a fiúk és a lányok teste is megváltozik.

Az előbbiek férfiasabbak lesznek, az utóbbiak nőiesebbek, és ekkor kezd el megjelenni az anyuéhoz és az apuéhoz hasonló helyeken is a szőr. Amikor a magömlést próbálod elmagyarázni a gyereknek, megeshet, hogy fiad azt hiszi, valójában a pisilésről beszélsz.

Ekkor jön el az ideje, hogy a merevedésről és a spermáról is szót ejts: meséld el neki, hogy normális jelenség, és semmi kínosról nincs szó. A kelleténél többet azonban ne beszélj a dologról - mivel a kisfiúknál a legtöbbször automatikusan megtörténik az első magömlés, kínosan érheti, ha túlzottan terítéken van a biológiai működése.

Lányodnak ez idő tájt a menstruációról érdemes szót ejtened. Mivel a gyerekek megtanulják, hogy a vérzés a testi sérülés jele, ez a témakör ijesztő lehet a számukra. Ha azonban elmeséled gyermekednek, hogyan is zajlik a peteérés, és ez miért jár vérzéssel, valamint a tudtára adod, hogy ez annak a biztos jele, hogy kislányból nagylánnyá vált, nem fog megijedni a jelenségtől.

Ami minden esetben fontos, az az, hogy már a pubertáskor tisztában legyen a gyerek a szex következményeivel és a biztonságos szex módjával. Bár a legtöbb szülő szeretné azt hinni, hogy gyermeke későn érő típus, jobb megelőzni a nagy bajokat.

Cikkünk Paul Joannides A nemi örömszerzés enciklopédiája című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük