3 lelki ok az ágybavizelés mögött

Így kezeld!

Ha gyermeked már szobatiszta korba lépett, ennek ellenére az ágy még sokszor nedves, könnyen lehet, hogy lelki okok vannak a háttérben.

A kutatások szerint minden hetedik hétéves ágyba vizelő, de szerencsére nagyrészük felhagy ezzel tízéves koráig. Bár a jelenség nem feltétlenül utal érzelmi problémára, egyes események gyakran kapcsolatban állhatnak vele. Tudd meg, milyen lelki okok idézhetik elő a bajt, és hogyan kezelheted, ha a te gyermeked is ezek miatt pisil be éjszaka!

Frusztráció az elvárások miatt

A szobatisztaságra nevelés körül a szülőkön sem kicsi a nyomás, hiszen már az oviba is csak azt a háromévest veszik fel, aki legalább nappal nem pisil be. Nem csoda hát, ha mindez a gyerkőcre is hatással van, és ha te bosszantod magad az ismétlődő balesetek miatt, valamint a kelleténél talán kicsit szigorúbban szólsz rá, azt a lelkében is elraktározza. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy minél jobban igyekszik megfelelni az elvárásodnak, hogy teljesen szobatiszta legyen, éppen az emiatt fellépő szorongás miatt ez nem sikerül neki.

Nehezen feldolgozható változások

Bár minden nagyobb változás visszavetheti a kisgyereket a fejlődésben, ez különösen igaz arra a helyzetre, amikor újabb ifjú taggal gyarapodik a család. Míg az egyszerűbb változásokat - amilyen a költözés - egyszerűen csak nehezen tudja feldolgozni, és emiatt akar újra egy, a korához képest alacsonyabb szintre lépni, a kistestvér mellett a szeretetféltés áll a jelenség hátterében.

Ha tehát új kisbabád van, és nagyobbacska gyerkőcöd nem csak a cumihoz ragaszkodna ismét, de az ágy is rendszeresen nedves lesz, valószínűleg attól tart, hogy a kicsivel többet törődsz, mint vele.

Zaklatottság egy trauma után

A szülők különválását, egy családtag hirtelen elvesztését, az ellene irányuló erőszakot vagy akármilyen más megrázó eseményt a gyerek még nehezebben dolgoz fel, mint a felnőttek.

Hiszen a kicsi számára egy hasonló élmény még megfoghatatlan, nem tudja, hogyan beszéljen róla, így segítséget sem tud kérni. Ugyanakkor a belső világa a látszat ellenére hasonló körülmények között háborog, és ha nem is a felnőttektől megszokott módon, de valahogyan minden apróság hírt ad zaklatottságáról. Az egyik ilyen megnyilvánulás lehet a tartós éjszakai ágybavizelés is, ami akár akkor is jelentkezhet, ha a csemete már jó ideje szobatiszta volt.

15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogyan kezeld a problémát?

Már egy négyéves is tisztában van vele, hogy a dolgoknak nem egészen így kellene történnie, hétéves korában pedig gyermeked a balestek miatt fokozott frusztrációt érezhet, hiszen attól is tarthat, hogy ha hiányossága a kortársak tudomására jut, csúfolódások kereszttüzébe kerül. Ha csemetéd lelki okok miatt pisil be éjszakánként, érzékenyen és együttérzőn kell kezelned a helyzetet. A szidás és a büntetés ugyanis csak ronthat a helyzeten, és hosszú távon is mély nyomokat hagyhat a gyermek önértékelésén.

Ha csak a túlzott szigorod az ok, ez a pozitív hozzáállással máris megoldódhat, de az extra figyelem is hatásos gyógyír lehet. Ám előfordulhat, hogy szakember segítségére is szükségetek lesz, különösen, amennyiben a kistestvér érkezése, vagy valamilyen trauma miatt pisil be a gyerkőc. Sokan ugyanis elismerik, hogy a jelenség megkeseríti az életüket, és segítség nélkül nem tudnak kikeveredni belőle, bár iskolás korban már az is megeshet, hogy magától egyáltalán nem szívesen beszél az egészről.

Hasznos praktikák

A lelki törődés mellett néhány gyakorlati dolgot is megpróbálhatsz. A hétéves gyerekeknél a tapasztalatok szerint az enuresis riszató a leghatásosabb. A szerkezetet a pizsamába kell rögzíteni, és amikor nedvességet érzékel, hanggal ébreszti a gyerkőcöt, aki ezek után szülői segítséggel rendbe teheti az ágyát. Idővel a pisiléssel összekapcsolódik a felébredés, így a gyereknek segíthet kontrollálni az ingereket.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Átmeneti jelleggel a gyógyszeres kezelés is segíthet, ez azonban nem váltja ki a konkrét problémamegoldást. Csak arra jó, hogy az eredeti lelki probléma mellé ne társuljon az ágybavizelés miatti frusztráció is.

Szintén hatásos lehet a hólyagtorna, ami abból áll, hogy fokozatosan egyre tovább tartja vissza a kicsi a vizeletet, azonban ezekkel a módszerekkel a lelki bajok megoldását nem lehet kiváltani. A legbiztosabb módszer, ha egyszerre mindkettőt alkalmazzátok.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük