A 3 legjobb memóriafejlesztő játék, mely neked is megvan

Csemetéd emlékezőtehetségét otthon, játszva is fejlesztheted. Íme, néhány egyszerű tipp, hogyan fogj hozzá!

Sok gyereknek azért akadnak nehézségei az iskolában, mert problémát okoz nekik a látottak, olvasottak megjegyzése. A kicsiknek szükséges némi idő, amíg a gondtalan óvodai évek után belerázódnak az iskola rendjébe, ahol már bizony teljesíteni is kell, épp ezért neked is türelmesnek kell lenned.

Az emberi memóriával kapcsolatban rengeteg felmérés és tanulmány készült már, az emlékezőtehetség mégis a tudomány egy olyan területe, ahol a mai napig sok a megválaszolatlan kérdés.

Annyit azonban tudunk, hogy a kutatások szerint a memória a korai gyermekkortól a fiatal felnőttkorig folyamatosan fejlődik, fejlesztéséért pedig te magad is sokat tehetsz. A megfelelő mennyiségű alvás, a sport és a B1-vitamin szedése mellett különböző játékokkal is fejleszthető a memória, melyeket gyerkőcöddel otthon, együtt is kipróbálhattok.

Memory

A Memory a klasszikus memóriafejlesztő játék, melyet általában a legkisebbek is nagyon élveznek, és sok esetben jobban megy nekik, mint akár a felnőtteknek. A kártyákon különböző ábrák vannak, a pakliban mindegyikből kettő van.

A játékot többen is játszhatjátok, a lényeg, hogy aki a soros, felfordít egymás után két lapot, és, ha ugyanazt az ábrát látja, övé lesz a két kártya, és újabb kettőt nézhet meg.

Az győz, akinek minél több párt sikerül összegyűjtenie. A szerencsének is van ugyan némi szerepe, de sokkal inkább a gyerek emlékezőtehetségére lesz szükség, valamint a koncentrációs készséget is fejleszti.

A gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása

Nézegess képeket!

Elolvasom

Eleinte érdemes egyszerű, könnyen megjegyezhető képeket tartalmazó játékot választanod, de a gyerek kreativitását is bevetve akár ti magatok is megrajzolhatjátok. Arra figyelj, hogy olyan lapot válassz hozzá, ami egyáltalán nem látszik át.

A Memorynak létezik online változata is, így, ha már nagyobbacska lesz, akár a számítógép előtt ülve, önállóan is játszhat, ha te épp nem érsz rá. Ide kattintva számos izgalmas játékot találsz.

Keresztrejtvény

Bár a keresztrejtvények izgalmas világáról elsőre azt gondolhatnánk, hogy kizárólag a felnőttek privilégiuma, ahogy a gyerek megtanul írni, mutasd neki, hogyan is működik, hiszen nem csupán emlékezőtehetségét, de logikáját és szókincsét is fejleszti. Bár egy rejtvény megfejtéséhez rengeteg olyan ismeretre van szükség, melynek egy kisiskolás még nincs birtokában, ha együtt ültök le fejteni, biztos lesz olyan, amit már tud, a többiből pedig sokat tanulhat.

Természetesen, ahogyan gyerekeknek szóló magazinok léteznek, ugyanúgy keresztrejtvénnyel is találkozhattok a kicsiknek szóló újságok hasábjain, melyek az ő értelmi szintjükhöz és feltételezhető tudásanyagukhoz igazodva készülnek. Ha belejön, kérd meg, hogy próbáljon meg ő rejtvényt készíteni, és, ha már igazán profi, akkor a nem kimondottan gyerekeknek szóló feladványokkal is próbálkozhat.

A legjobb gyerekeknek szóló rejtvényeket a következő magazinokban találod: Buci Maci, Dörmögő Dömötör, Csodaceruza.
Rejtvényeket akár a netről is letölthetsz, ide kattintva jópofa, ábrás feladványokat találsz.

Vaktérkép

Vaktérképpel minden bizonnyal földrajzórán találkoztál utoljára, amikor be kellett jelölni hazánk nevezetes tájait vagy épp Európa fővárosait.

Azonban nem csupán földrajzi ismereteid bővítéséhez, hanem memóriád edzésére is alkalmas, és a gyerek emlékezőtehetségét is kiválóan fejlesztheted vele. Ha még a betűket nem is használja teljes biztonsággal, a rajzos feladatokat minden bizonnyal élvezi majd.

A játék lényege, hogy a vaktérképhez hasonlóan egy mintát követve - melyet akár előtte közösen rajzoltatok -, emlékezetből kell rajzolnia. Hasonlóan a Memoryhoz, a rajzos fejlesztés esetében is érdemes eleinte egyszerűbb ábrákkal kezdeni, majd, ha már jól megy neki, lehet bonyolultabb figurákat rajzolni, illetve azzal nehezíteni, hogy kevesebb időt hagysz a megfigyelésre.

Ezt is szeretjük