Mennyibe kerül beiskolázni a gyereket? Brutálisan magas az összeg a legolcsóbb holmiknál is
Azt is megtudhatod, hogyan spórolhatsz!

rajzeszkoz-iskolaszer-iskolakezdes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az iskolakezdés igen jelentős anyagi terhet jelent minden családnak, akár egy, akár több gyerek kezd új tanévet. Az iskolaszerek ára brutális magasságokba szökött, és akkor is több tízezer forint megy el augusztus-szeptember környékén, ha a szülő mindenből az alacsony vagy közepes árkategóriás holmit veszi meg. 

Sok esetben, ha nincs előre felhalmozva egy bizonyos összeg tartalékként erre az időszakra, a beiskolázás brutálisan meg tudja viselni a családi kasszát. Az alábbiakban minden elképzelhető, szükséges holmiból igyekeztünk a legolcsóbbat megnézni, és így összeszámolni, mekkora teher éri az egyes családokat. 

2013 óta törvény írja elő, hogy az első osztályosok ingyen kapják a tankönyveket, ami igen nagy könnyítést jelenthet, hiszen a tankönyvcsomagok ára is 10 ezer forint fölé mehet. Ennek ellenére a beiskolázásra szükségszerűen fordítandó összegek horribilisek. Tény, hogy az egyes iskolaszerek között hatalmas árbeli különbségek lehetnek minőségtől, márkától, áruháztól függően.

Ha csak az iskolatáskákat vesszük példának, lehet találni egyszerű hátizsákot már 3 ezer forintért, de a gerinckímélő ergonomikus iskolatáskák már 7 ezer forinttól felfelé vannak, a márkás termékek pedig jóval 10 ezer forint felett vannak.

Fontos az utánajárás

A szülők átlagosan 25-40 ezer forintot költenek el szükségszerűen a gyermek beiskolázására, a legtöbben már augusztusban előre bevásárolnak. Nagyon sokan letudják a dolgot egy egyszeri nagybevásárlás alkalmával, ám így sokkal könnyebben kicsúszik a pénz a tárcából. Érdemes körbeinformálódni, hogy milyen felszerelést hol lehet a legolcsóbban beszerezni, mivel a füzetcsomag, az iskolaszerek - tolltartó, tollak, ceruzák, színes ceruzák, festékek és barátaik - akár 10 ezer forintba is kerülhetnek, ha a szülőnek fontos, és megengedheti magának a minőséget.

Egy tapasztalt tanítónő összegyűjtötte, hogy mi mindenre van szüksége egy elsősnek beiskolázáskor. A felsorolásba beletartoznak többek között a rajzeszközök, füzetek, szükséges iskolaszerek, technikai csomag, tornazsák és higiéniás csomag. E lista alapján igyekeztünk mindenből a legolcsóbbat felkutatni. Mi tagadás, a legolcsóbb holmik igen nagy része az interneten rendelhető meg. A tanítónő listáján szereplő eszközök mellé számoltunk egy ergonomikus iskolatáskát és egy rendszerezős tolltartót. Így a teljes összeg, netes vásárlással 20-25 ezer forintból viszonylag olcsón megoldható. 

És akkor ebbe még nem számoltuk bele az otthonra szükséges eszközöket. Egy újdonsült kisiskolásnak ugyanis szüksége van egy tanulósarokra. A kisasztalt ilyenkor már ideje lecserélni egy íróasztalra, egy normál méretű székkel. Íróasztalt már 70 ezer forintért is lehet találni, egy forgószék pedig, ami hosszú évekig kitart, 15 ezerért kapható. Továbbá otthonra is kellenek a tollak, ceruzák, írólapok, gyakorlófüzetek. Szinte minden rajzeszközből kell plusz egy, ha a gyerektől nem várjuk el, hogy ide-oda cipelje a holmikat az iskola és az otthona között.

Nyerd meg a 100 darab, 20 000 forint értékű
beiskolázási utalvány egyikét!


Ha július 27. és szeptember 29. között Henkel szépségápolási terméket vásárolsz, megnyerheted a 20 000 forintos Office Depot beiskolázási utalványt!

Játssz a Henkellel, és vedd le a beiskolázás terhét a családi kasszáról!

Mindenképp olvasd el a részleteket!

Promóció

Az iskolai menza is jócskán meg tudja húzni a családi kasszát. Havi 10 ezer forintba kerül átlagosan a menza, ha csak ebédet igényel a szülő. Ennél többet talán nem is érdemes költeni rá, hiszen egy okosan kigondolt tízórai- és uzsonnacsomagból nagyon is jóllakhat a gyerkőc. A saját dobozba pedig a szülő olyan és annyiféle ételt tehet, amilyet és amennyit jónak lát.

Az ünneplőruhára is érdemes gondolni, hiszen az is plusz kiadást jelent. Ha azonban nem szeretnél ezreket költeni rá, senki nem fog hibáztatni, hiszen legyünk praktikusak: a gyerek gyorsan nő, és teljesen jó állapotú ruhákat lehet találni a nagyobb second hand üzletekben is. Mindezeket megvéve pedig a beiskolázásra szánt összeg máris bőven 40 ezer felett jár, hiába vettük mindenből a legolcsóbbat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így megúszhatod olcsóbban

Nemcsak a ruhákat, de az íróasztalt és a hozzá való széket is megveheted használtan. Nagyon sokan árulnak az interneten még mindig jó állapotban lévő, stabil bútorokat, amelyekkel ezreket lehet spórolni.  Nagyon jó tipp továbbá, hogy amit lehet, azt csomagban vedd meg - vonalzók, tollak, ceruzák -, mivel így hosszú távon általában sokkal olcsóbbak. 

A nagyobb áruházláncokban ilyen idő tájt néhány ezer forint feletti vásárláskor papír- és írószerkupont adnak, így érdemes erről is tájékozódni. Az iskolakezdési támogatás is nagyon fontos kiegészítést jelenthet, amit a dolgozó szülő egyes esetekben a munkáltatótól igényelhet. Ennek összege idén 38 ezer forint. 

Ezt is szeretjük