Ettől lesz okos a baba - 3 egyszerű módszer a fejlesztésre
A felolvasás, a közösségben való tartózkodás és az omega-3 növeli a kicsik intelligenciáját.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerikai kutatók több mint 70 tanulmányt vizsgáltak át olyan módszerek után kutatva, amelyek bizonyíthatóan növelik a nagyobb babák és az óvodáskorú gyermekek IQ-ját.

Három igazán hatásos módszert azonosítottak - mint kiderült, A felolvasás, az omega-3 zsírsavak, illetve az óvoda hatékonyan és bizonyítottan növeli a kisgyerekek intelligenciaszintjét.

Szigorú tudományos módszerek

A kutatók szigorú tudományos módszereket alkalmaztak. Csak olyan tanulmányokkal foglalkoztak, amelyek szerepeltek a Database of Raising Intelligence - DORI - nevű adatbázisban.

Ide csak azok a tanulmányok kerülhetnek, amelyek a potenciális IQ-növekedéssel foglalkoznak, emellett úgynevezett randomizált kontrolltanulmányok.

Az ilyen vizsgálatok során a résztvevőket két csoportja osztják. Az egyik csoport megkapja azt az ingert, intervenciót, amelytől az intelligenciahányados növekedését várják.

A másik, a kontrollcsoport vagy látszatintervenciót kap, vagy változatlanul hagyják. A vizsgálat végén összehasonlítják az eredményeket.

Ennek a módszernek az egyik legfontosabb előnye, hogy kizárja a véletlen eredmények lehetőségét, ami gyakran még a jól átgondolt tanulmányokban is előfordulhat. Hátránya viszont, hogy segítségével nem készíthető olyan tanulmány, amely a szülők tulajdonságainak és a közvetlen környezetnek a hatását is vizsgálná az IQ tekintetében.

Felolvasás: hat ponttal nőhet az IQ

John Protzko, a New York-i Egyetem kutatója munkatársaival a kognitív képességeket figyelembe vevő kutatásokat helyezte előtérbe, a társas és emocionális intelligenciát nem vizsgálták.

Az eredmények szerint az interaktív - tehát a közös - felolvasás különösen kedvező hatással van a négy év alatti gyermekek IQ-jára. Hat ponttal nagyobb az intelligenciahányadosa azoknak a gyerekeknek, akiknek rendszeresen felolvasnak. Minél korábban kezdődik az interaktív felolvasás, annál nagyobb a hatás - írják a szakértők.

A közösség ereje

Az óvodába, illetve bölcsödébe járás is nagy különbséget jelent, elsősorban azokhoz a gyerekekhez képest, akik otthon kevés ösztönzést és ingert kapnak szüleiktől. Az ő intelligenciahányadosuk hét ponttal lehet magasabb a napi foglalkozások és a hasonló korúakkal való kapcsolatok révén.

Megmutatkozott az is, hogy a hatás nem csak a legkisebbeknél érhető tetten: az iskola előtt álló gyerekek is ugyanolyan mértékben profitálnak az óvodából, mint a még totyogók a bölcsödéből.

A legfontosabb fejlesztőtevékenység

A szakemberek egybehangzóan állítják: a legfontosabb fejlesztőtevékenység a játék. Videónk segítségével megteremtheted hozzá az ideális feltételeket.

Omega-3: jobb, mint Mozart

A gyermekek IQ-ját növelő leghatásosabb módszerek között az omega-3 zsírsavak fogyasztása is szerepel. De arra, hogy miért épp ezek a zsírsavak bírnak ilyen hatással, még nem született magyarázat. Hiszen például a táplálék-kiegészítőként is adható multivitamin-készítmények, a vas és a cink sem fejtenek ki a kutatások szerint hatást az IQ-ra.

Addig is, amíg megtalálják a választ, a kutatók a lazacban és makrélában gazdag étrendet javasolják a kicsiknek Mozart hallgatása helyett. Az ugyanis nemcsak az agy teljesítményét segíti, de a szívet, a vérkeringést és az immunrendszert is erősíti.

Ezt is szeretjük