3 jóhiszemű szülői tévedés, ami miatt buta lesz a gyerek
Menő suliba és különórákra jár, naprakész az informatikában - ám ez akár árthat is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülő sokszor erőn felül is igyekszik mindent megadni gyermekének, és persze próbálja megóvni a világtól. Mindez természetes, ám egy ponton túl nemhogy nem használ, de akár károssá is válhat. Tudd meg, hol követi el számos édesapa és édesanya a hibát!

A játék hiánya

Azt szeretnénk, ha gyermekeink okosak lennének, kedvesek, nyíltak, sikeresek, kreatívak, kíváncsiak, rendesek és nem kövérek. E célból:

  • Beíratjuk őket karatéra?
  • Színdarabokban szerepeltetjük őket?
  • Agyondicsért magántanárhoz járatjuk őket?
  • Egyszerűen hagyjuk őket játszani?

Nos, aki bármit is tud a legújabb, legnagyszerűbb felfedezésekről a gyerekneveléssel kapcsolatban, az tisztában van vele, hogy az utolsó válasz a helyes.

A játékról kiderült, hogy döbbenetesen fontos része a gyerekkornak. Mint a szeretet, a napfény és a brokkoli együttvéve. Kulcsa mindannak, amit reményeink szerint iskoláink tanítanak a gyerekeknek. A szaladgálós játékok edzésnek jók, az üldögélős játékok jót tesznek a kreativitásnak.

Ezzel szemben egy nem régi, az anyák körében tartott amerikai felmérés arra az eredményre jutott, hogy gyermekkorában 70%-uk elég sokat játszott odakint napi szinten, de az ő gyerekeiknek csak 31%-a teszi ezt. Íme, néhány tipikus játékgyilkos.

Szintfelmérő tesztek

Küldetésük során, hogy egyetlen gyermek se maradjon le egyetlen ceruzányival se, az iskolák különösen nagy hangsúlyt helyeznek az írásra, olvasásra, matematikára - esetenként a mozgás és a kötetlenebb foglalkoztatások rovására. Persze ezekkel a tárgyakkal sincs semmi baj, de sokkal könnyebben mennek, ha a gyereknek van idejük a tanulás mellett játszani is. A gyerekek reggelente jóval kevésbé tűnnének kivégzésre induló rabnak, ha tudnák, hogy lesz egy dupla szünet a suliban. A legtöbb, amit a szülő tehet, hogy az úgymond táltosképző helyett olyan intézetet választ csemetéjének, ahol a kettő egyensúlyban van.

Az elektronikával játszva

A gyerekek meghökkentően sok időt töltenek egyik vagy másik képernyő előtt. Egy felmérés kiderítette, a legfeljebb három hónaposok 40%-a rendszeres tévénéző - a kiemelt figyelmeztetések ellenére, miszerint kétéves kor alatt nem ajánlott a tévénézés. Nagyon nehéz felkelni és elindulni, különösen egy gyerekek nélküli környéken, amikor az elektronika egész világa készen áll a szórakoztatásra, no meg persze a játékra - holott valójában ez az egyik legnagyobb játékellenes erő.

Részképességzavarok

Ha a gyereknek nem megy a tanulás, azt a játék hiánya mellett sok minden más is okozhatja, például valamilyen - vagy akár több - részképességzavar. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Szervezett foglalkozások

A szervezett foglalkozások - legalábbis egy bizonyos mennyiségen túl - ugyancsak a szó hagyományos értelmében vett játék rovására mennek. Nem mintha nem szólna mellettük sok minden. Mert igen. Szórakoztatóak, és lehet várni őket, emellett számos ismeretet sajátítanak el ily módon a gyerekek, az énekléstől kezdve a korcsolyán át a szőnyegcsomózásig. Azokon a környékeken, ahol túl veszélyes lenne kint játszani, a szervezett programok léte nagy ajándék, hiszen biztonságot és társaságot nyújtanak, miközben új lehetőségeket mutatnak be. De van valami, ami ezekből általában hiányzik: nem játszanak a gyerekek. Utasításokat követnek, figyelnek a foglalkozás vezetőjére - ez pedig csak az iskola egy kellemesebb formája. A játék ettől teljesen eltér. És ha vissza akarjuk szerezni ezektől a komoly erőktől, akkor meg kell néznünk, miért is fáradoztunk egyáltalán.

Cikkünk Leonore Skenazy Gyerekek póráz nélkül című könyvének segítségével készült.

Leonore Skenazy, A Világ Legrosszabb Anyukája ebben a könyvben azt tanácsolja, álljunk meg kicsit, vegyük elő és tegyük rendbe a gyereknevelés körül kialakult aggodalmakat.

Vizsgáljuk meg ezeket történelmi távlatból, vessük össze a statisztikai mutatók száraz igazságaival, és ne fogadjuk el készpénznek a sok úgymond jótanácsot és információt - sokszor inkább csak álinformációt -, amelyeket kínálnak nekünk!

A szerző logikus, temperamentumos, könnyed, humoros iránymutatásával új szempontokat kapunk. És lassan kiderül, hogy amit elengedhetetlennek gondoltunk, sokszor nem más, mint tömeghatás és társadalmi hisztéria.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 2520 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük