Így növeld a gyerek IQ-ját 7 egyszerű dologgal: játék közben okosodik

A gyerekek értelmi képességei nagyon sokat fejlődnek az első években, és ehhez nem is kellenek a legújabb fejlesztőjátékok.

GettyImages-894463868
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermekek agya az anyaméhben, majd a születés utáni első években rohamosan fejlődik. Óvodáskorukra mérete már eléri a felnőttek agyának 90 százalékát. De ez korántsem azt jelenti, hogy négyéves korban leállna a fejlődéssel, az idegrendszer folyamatos átalakulásban és átszerveződésben van később is.

A gyermek intelligenciaszintjét sok minden befolyásolja, a genetikán túl például a táplálkozás és a szociális közeg, a családi kapcsolatok. A korai évek számítanak az IQ szempontjából, de ez nem jelenti azt, hogy mindent egy tudatos fejlesztési folyamatnak kéne alárendelni. A kicsik a legtöbbet a játékokon keresztül tanulnak, és itt nem a legmodernebb csörgő-zörgő, több nyelven beszélő és éneklő termékeken van a hangsúly.

Fejlesztik a gyerekek intelligenciáját

A tanulás, fejlődés siettetése helyett a szülők akkor tesznek a legjobbat az egészséges gyermeküknek, ha biztosítják számára a szerető családi közeget, valamint azokat az élményeket és ingereket, amelyek hatására kihozhatják magukból a maximumot.

Ami minden életkorban verhetetlen

A mesékből a kicsik rengeteget tanulhatnak a világ működéséről. A meseolvasás egy remek eszköz a szülők kezében, megerősíti a szülő és a gyermek közötti kapcsolatot, kötődést, ami elengedhetetlen az intelligenciafejlesztés szempontjából is.

Továbbá növeli a gyerekek szókincsét, segít az elalvásban, fejleszti a problémamegoldó képességet, a logikus gondolkodást. Különösen sokat jelent, ha a felnőtt a hangja és a mimikája játékával színesíti az eseményt, a végén pedig, ha a csemete igényli, jut idő a történet átbeszélésére is.

A bábozást sem érdemes kihagyni

A kéz- és ujjbábokkal egész történeteket jeleníthetnek meg kicsik és nagyok egyaránt. Idővel egyre komplexebb lesz a cselekmény, ami támogatja a logikus gondolkodást. A bábok az érzelmek kifejezésében is a gyerekek segítségére lehetnek. A mondókák, dalok, amelyek a tevékenységet kísérhetik, edzik a memóriát, fejlesztik a beszédkészséget. A bábozásban az a nagyszerű, hogy mozgással kapcsolja össze a történetmesélést, ezáltal a versikék könnyebben megjegyezhetővé válnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A régi klasszikusok

Vannak bevált játékok, amelyeken generációk nőttek fel, ilyenek az építőkockák, a memóriajátékok vagy épp a gyurma. Amilyen egyszerűek, olyan nagyszerűek. Az építőkockák fejlesztik a motoros készségeket és a térérzéket. Ráadásul a kicsik azt alkotnak belőlük, amit csak akarnak, szinte semmi nem szab határt a fantáziájuknak. A felnőttek olykor ámulva nézik, hogy egyetlen kis kocka mennyi funkciót tölthet be a játék során. Észrevétlenül pedig olyan műveleteket is gyakorolnak velük, amelyek később az iskolai matekórákon is hasznosak lesznek. Párosítják, számolják, csoportosítják az elemeket. A memóriajáték a nevéhez hűen a memória fejlesztését szolgálja, és bármennyire is meglepő, a gyurmázás is bír ilyen hatással, ha a picik emlékezetből alkotják meg a figurákat. A gyurmázás  javítja továbbá a kézügyességet, erősíti az ujjakat, és segíti a szem-kéz koordináció kialakulását is.

A régi klasszikusok mellett a társasjátékok piacán is érdemes körülnézni, az utóbbi években sorra jelennek meg a kreatívabbnál kreatívabb társasok, amelyekkel az egész család remek szórakozás elé néz. A fejlesztők a kisebbekre is gondolnak, rendkívül népszerű például a Dobble, ahol a gyorsaság mellett a megfigyelésen van a hangsúly, és még olvasni sem szükséges hozzá, hiszen ábrákkal működik. 4-5 éves kortól játszható.

Szerepjáték

Már egészen kicsiként jelen vannak a szerepjátékok a gyerekek életében. Amikor mások bőrébe bújnak, a világról alkotott ismereteiket jelenítik meg és mélyítik el játékos formában. Utánoznak már látott, hallott vagy megtapasztalt szituációkat, ezáltal pedig értelmezik is azokat. Az ilyen szituációs gyakorlatok rengeteg dolgot tanítanak nekik a kapcsolatokról és a kommunikációról is, illetve attól függően, hogy milyen jelenetet játszanak el, más-más ismeretanyagot tesznek magukévá. Gyakoriak például a boltos játékok, ilyenkor a számolás is fontos szerephez jut.

Mindemellett a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, tápláló étkezés, a mozgás és az elegendő, megfelelő minőségű alvás sem elhanyagolható akkor sem, ha az IQ fejlesztéséről van szó. 

7 logikai játék, ami fejleszti az agyat

Már óvodáskorban rengeteg olyan játék játszható a gyerekekkel, ami fejleszti a türelmüket, gondolkodásukat, logikai készségeiket, ráadásul közben jól szórakoznak. Az alábbi gyűjteményben szereplő játékokhoz nem kell sok dolog, mégis imádják a kicsik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük