A tanárától kért segítséget a 13 éves lány, nehogy férjhez adják: az indiai nők felét 18 éves koruk előtt kiházasítják

Az indiai lányokat gyakran már nyolc-tíz évesen idősebb férfihoz adják hozzá.

cover-ok
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amíg a nyugati társadalmakban a házasságkötésre többnyire 25 éves kor felett kerül sor, addig a szegényebb országokban a kislányokat már 18 éves koruk előtt kiházasítják.

Az indiai gyermekasszonyok tragédiája korunk egyik legfontosabb társadalmi problémájára hívja fel a figyelmet. Amíg mi szabad akaratból, szerelemből választunk magunknak párt egy egész életre, addig őket korán, gyakran már 8-10 évesen idősebb férfihoz adják hozzá, és jóval idő előtt adnak életet első gyermeküknek is. 

Az indiai gyermekek felét kényszerítik házasságra

Az UNICEF szerint évente több mint 12 millió, vagyis napi 35 ezer gyermeket kényszerítenek házasságra a világon. Az indiai gyermekek 52%-át 18 éves koruk előtt férjhez adják a szülők. A gyermekházasságok száma Afrikában a legmagasabb, ahol jelenleg tíz fiatal lánygyermek közül négyet adnak férjhez 18 éves kora előtt. Második helyen szerepel Dél-Ázsia, ahol ez az arány tízből három.

- Amikor egy lányt arra kényszerítenek, hogy házasságot kössön, szembe kell néznie annak egy életen át tartó következményeivel. Kevés lehetősége lesz, hogy befejezze tanulmányait, férje nagy eséllyel bántalmazza majd, és terhessége alatt is gyakrabban léphetnek fel komplikációk. (…) Mindezeken felül számolnia kell az akár generációkon át fenntartó elszegényedéssel is - mondta Anju Malhotra, az UNICEF szakértője a jelenségről. 

Ezek a lányok gyakran erőszak áldozataivá válnak, és nem tudják megvédeni magukat. Emellett még az iskolából is jó eséllyel kimaradnak, edukáció hiányában így képzetlenül, szakma nélkül kezdik az életüket, ami tovább mélyíti a szegénységet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tanárától kért segítséget a 13 éves lány

Néhány évvel ezelőtt az egész világ felfigyelt egy kirívó esetre, amikor egy bátor kislány szót mert emelni a kiházasítás ellen. Az akkor 13 éves, indiai Duli Hembrom szülei a család anyagi helyzetére hivatkozva döntöttek úgy, hogy fiatalon férjhez adják legidősebb lányukat. A kilencedik osztályos kislány kérlelte a szüleit, ne kelljen megházasodnia, célja volt, hogy befejezze tanulmányait, és szakmát szerezzen, ezzel kitörve a mélyszegénységből.

Miután a kislány semmilyen módszerrel nem hatott szüleire, kétségbeesésében a tanárának írt szívbe markoló levelet.

GettyImages-53044094
Fotó: Tim Graham / Getty Images Hungary

- Az iskola kezdetén megfogadtam, hogy csak a tanulmányaim végeztével, 18 éves korom után megyek férjhez. Nem szeretnék korán házasodni - idézte az Inquisitr.

Az ügyet a nemzetközi sajtó is felkapta, külföldi újságírók vették fel Duli szüleivel a kapcsolatot. Amikor kérdőre vonták őket, az édesapa a Hindustan Timesnak nyilatkozva arra hivatkozott, náluk ez a szokás, hiszen Indiában hagyománya van annak, hogy a lányokat korán kiházasítják, mivel egy felnőtt lánynak sokkal nehezebben találnának megfelelő férjet. Hogy végül mi lett az elkeseredett Duli sorsa, azt sajnos azóta sem lehet tudni.

Fülöp-szigeteki gyermekanyák

A gyermekanyaság a világ számos országában jelen van, a fiatal lányok jóval idő előtt, akkor adnak életet első babájuknak, amikor még ők maguk is gyerekek.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük